Julledigt och trevliga jobbmöten
Hoppas ni alla haft en riktigt lugn och skön jul. Efter en något jobbig hemresa på julafton via en överbelastad flygplats i Istanbul så har det varit skönt med några hellediga dagar.
Vi har njutit av lite god julmat, sett på TV, promenerat i ett vintervackert Stockholm och bara njutit julfrid.
På annandagen blev det lite ”jobb” igen. Jag tog tåget till Uppsala för ett möte med Lars Fahlén på PriMaten.
På dagen exakt 3 år sen vårt första möte, då vi provlagade rätter och planerade menyer som sen blev grunden för Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och senare även en delikatessbutik.
Nu hade vi nya, spännande saker att diskutera, får hoppas de blir verklighet framöver.
Lördagen tillbringade jag på havet, då blev det ett planeringsmöte med vännen Mona från Åland, inför vår kommande hälsoresa till Kreta i april.
Perfekt att träffas på en båt och smida planer i hytten, med avbrott för god brunch och en ännu godare middag senare på dagen.
Vi kryssade två vändor med M/S Rosella för att hinna med allt det här över en dag.
Mattipset idag blir en god laxrätt som jag lagade på juldagen. Efter receptet följer fler bilder från de senaste dagarna.
Smörstekt lax med svampragu 2 port
2 tjocka skivor lax à 200 g, helst viltfångad
Salt och peppar
2 msk smör
Svampragu 2 port
8 små skogschampinjoner
2 turkisk sivripaprika eller 1 vanlig grön
1 liten, gul lök
1 msk tamarisoja
1 tsk balsamvinäger
½-1 tsk chiliflingor
Salt
25 g smör
Börja med svampragun eftersom laxen går fort att steka. Skär svampen i fyra delar.
Dela paprikan på längden och ta ut kärnorna. Strimla i bitar. Skär löken i smala klyftor.
Bryn svampen väl i smöret, krydda med salt och chili. Tillsätt lök och paprika, låt fräsa med en stund så de får lite färg.
Häll på soja och vinäger, låt småputtra tills vätskan kokat in.
Bryn under tiden smöret och lägg ner laxen med köttsidan ner. Bryn 1½ minut och krydda med salt och peppar.
Vänd och stek 1½ minut på skinnsidan. Vänd och stek kanterna 1 minut på var sida, krydda under tiden laxen runtom.
Behåll rätt hög värme medan du steker laxen på de fyra sidorna, dra sen från plattan och låt eftersteka någon minut.
På det här sättet får du en lax med rejäl stekyta men som ändå är perfekt stekt inuti, den ska bara precis ha blivit genomstekt.
Servera laxen med en grönsallad på romansallad, bladpersilja och jordgubbar. En bit smör och saffransaioli blev gott och mättande till.
Jag köpte jordgubbar, sallad, persilja, lök och paprika på grönsaksmarknaden i Alanya i tisdags.
En perfekt matsouvenir, jag lägger in påsarna i 5-liters vattendunkar så håller de bra i kappsäcken.
Nedan ser du den goda skinkmacka vi åt på juldagskvällen, på det goda vörtbröd jag bakade innan jul.
Sen blir det lite fler bilder från mina promenader i Stockholm.