Somrig gräddtårta
Idag bjuder jag på ett enkelt tips på en god chokladtårta fylld med körsbärskompott, lite som en schwarzwaldtårta i smaken.
Jag gjorde den här tårtan i min stuga i nordvästra Dalarna när bloggen var alldeles ny för 15 år sen, så det är inget avancerat bakverk.
I stugan har jag varken el eller rinnande vatten, bara en liten gasspis, en vedspis och vatten i älven som rinner nedanför stugan.
Botten till min tårta gjorde jag på chokladmuffins som jag hade bakat hemma, du hittar dem i den här länken.
Fyllningen gjorde jag av en liter surkörsbär som jag kärnade ur, strödde över lite råsocker (ca 2 msk) och lät stå framme till dagen efter.
Då kokade jag dem i 15 min så det blev en kompott. Bären saftade av sig ordentligt, saften använde jag att dränka in tårtbottnen med.
Vill du inte använda socker så fungerar det fint med den sötning du föredrar.
Till tårtan delade jag sju stycken chokladmuffins, la dem på en tallrik och fördelade körsbär och saft jämnt över bottnen.
La på locken på muffinsen och i mitten av tårtan placerade jag en hög med körsbär.
Jag bredde generöst med vispad grädde runt om körsbären och ner över kanten.
Rev så 50 g mörk choklad på den grova sidan av rivjärnet, hällde chokladen lite i taget med hjälp av en sked runt kanten på tårtan.
Lutade lite på fatet medan jag hällde på chokladen, så gick det lättare. Garnerade sen runtom med färska jordgubbar.
Tårtan fick stå nån timme innan kalaset, då blev den riktigt saftig och god.
Vill du hellre göra en raw moussetårta med hallon så hittar du mitt recept på en sån i den här länken.
Det receptet finns med smaksättning av lingon i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.