Glutenfri chokladtårta fylld med körsbärskompott

Somrig gräddtårta

Idag bjuder jag på ett enkelt tips på en god chokladtårta fylld med körsbärskompott, lite som en schwarzwaldtårta i smaken.

Jag gjorde den här tårtan i min stuga i nordvästra Dalarna när bloggen var alldeles ny för 15 år sen, så det är inget avancerat bakverk.

I stugan har jag varken el eller rinnande vatten, bara en liten gasspis, en vedspis och vatten i älven som rinner nedanför stugan.

Botten till min tårta gjorde jag på chokladmuffins som jag hade bakat hemma, du hittar dem i den här länken.

Fyllningen gjorde jag av en liter surkörsbär som jag kärnade ur, strödde över lite råsocker (ca 2 msk) och lät stå framme till dagen efter.

Då kokade jag dem i 15 min så det blev en kompott. Bären saftade av sig ordentligt, saften använde jag att dränka in tårtbottnen med.

Vill du inte använda socker så fungerar det fint med den sötning du föredrar.

Hemgjord Körsbärskompott

Till tårtan delade jag sju stycken chokladmuffins, la dem på en tallrik och fördelade körsbär och saft jämnt över bottnen.

La på locken på muffinsen och i mitten av tårtan placerade jag en hög med körsbär.

Tårtbotten med Choklad indränkt med Körsbärs-kompott

Jag bredde generöst med vispad grädde runt om körsbären och ner över kanten.

Rev så 50 g mörk choklad på den grova sidan av rivjärnet, hällde chokladen lite i taget med hjälp av en sked runt kanten på tårtan.

Lutade lite på fatet medan jag hällde på chokladen, så gick det lättare. Garnerade sen runtom med färska jordgubbar.

Tårtan fick stå nån timme innan kalaset, då blev den riktigt saftig och god.

Körsbärstårta med Choklad och Jordgubbar  Luktärter i vasen

Vill du hellre göra en raw moussetårta med hallon så hittar du mitt recept på en sån i den här länken.

Det receptet finns med smaksättning av lingon i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Raw hallonmoussetårta
Raw lingonkaka från Gröna, sköna tillbehör
Sommartårta!
Förra helgen när vi kom hem från Halmstad var både jag och min sambo rätt trötta. Jag fixade dagens middag lite snabbt och sambon passade på att ta en tupplur i soffan. Vi brukar äta middag tidigt på helgerna, oftast runt klockan 14-15. Jag slängde ihop ett lass sallad med råa grönsaker, lite hemodlat och så […]
Sommartårta med nötmarängbotten
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer nästa recept ur Expressens LCHF tidning som  kom ut i Juni 2015.
Passar ju givetvis som vintertårta också 😉 varför inte riva lite mörkchoklad ovanpå grädden?
Fylla med andra bär eller gör en chokladkräm?
Ja ni väljer själva bottnarna är kanongoda hur som helst!

Sommartårta med nötmarängbotten

ca 6-8 bitar

Nötmarängbotten:

6 äggvitor
3 msk sötning Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)

0,5 dl kokosnötsmjöl

1 dl hasselnötsmjöl (gärna rostade)

1 dl finhackade hasselnötter (gärna rostade)

Fyllning:
3 dl vispad grädde
Jordgubbar i valfri mängd
4 rutor 90% smält choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och ta i sötning efterhand till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i två cirklar ca 22 cm i diameter.
Grädda i ca 15 minuter. Ta loss från pakplåtspappret och låt svalna på galler.
Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och ringla lite smält 90% choklad ovanpå och dekorera med några jordgubbar.
Tips: Bottnarna går att styckfrysa, bara att ta fram, de tinar fort och fyll med grädde och bär.
Finns det inte rostade hasselnötter så rosta nötterna på plåt i 225 grader ca 10 min.

Sommartårta med jordgubbar, hallon och körsbär

gräddtårta_midsommartårta
Sommarens tårta fylld med solmogna bär, lite slarvigt ihoplagd med vaniljkräm och massor av bär på toppen. Till skolavslutningen gjorde vi den här tårtan till barnen, en modell mindre av en tjockare rulltårta i långpanna. Bara att ta ut runda mått och montera ihop. Kanterna som blir över fryser man in till kaksmulor när man ska göra arraksbollar eller dammsugare.

Även att tårtan är mindre i omkrets så räcker den gott och väl till 6 stora bitar tack vare att den blir så hög! ;-)

1 långpanna tjock tårtbotten;
4 ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt till en slät smet. Bred ut i långpanna på bakplåtspapper. (30*40) Grädda ca 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna något. Ta ut tre runda mått till bottnar.

jordgubbstårta_sommartårta
Fyllning till tårtan är så enkel den kan bli. Vaniljkräm, skivade jordgubbar och lättvispad grädde varvat.

bär_midsommar_tårta
Dekorera med färska bär huller om buller! :-P

midsommartårta_bärtårta_jordgubbar_grädde
Bottnarna blir riktigt saftiga och med smak av vanilj precis som man vill ha till en sommartårta.

bärtårta_jordgubbstårta_gräddtårta