Snabb matlagning
Nu i påskhelgen har väl många av oss ägnat en hel del tid åt köksbestyr för att få till alla traditionella påskrätter.
Det är ju väldigt trevligt att samlas med släkt och vänner och njuta av mat som får ta lite mer tid ibland.
Men till vardags är det den snabblagade och enkla maten som tilltalar de flesta, så även mig.
Jag har haft rätt fullt upp i mitt liv den senaste tiden och den närmaste framtiden är inget undantag.
Just nu är det korrekturläsning av Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking och LCHF for seniors.
Klicka på bilden så kommer du till mina kokböcker på Amazon.com…
Jag fick på skärtorsdagen mail från mitt förlag Skyhorse Publishing i New York att böckerna ska gå till tryckeriet tidigare än beräknat, så jag hade bara påskhelgen på mig att få färdigt långkokboken.
Detta på grund av att en butikskedja i USA lämnat in en stororder på boken. Fantastiskt roligt, så då var det ju bara att sätta igång att läsa för allt vad tygen höll.
Seniorboken fick jag två veckor till på mig, så det blir en hel del sittande vid datorn närmsta tiden.
Långkok är förstås riktigt lättlagad och snabb mat, men ibland vill man att förberedelserna ska gå ännu snabbare.
Idag får du tips på några enkla rätter att ta till en en jäktig dag. Rätter som jag gjorde i vårt lilla kök med två plattor och en microugn när vi var på Mallorca.
Här hittar du en annan typ av lättlagad fiskrätt för microugn, den gången gjorde jag färskostfylld lax.
Vill du inte använda micro så går det förstås att laga till fisken i ugnen eller på spisen istället.
Snabblagad torsk 2 port
ca 400 g torsk i bitar
2 dl tomatröra eller ajvar
1 citron
1 msk oregano
Salt och peppar
Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.
Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden och klicka ut ajvar i mellanrummen.
Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.
Kör på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.
Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.
I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten. Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.
Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.
Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.
Till frukost den här dagen blev det som vanligt nötter och smör och som en lätt lunchrätt serranoskinka med Roquefortost och en antioxidantdrink med kryddor, smör och kokosolja.
Middagen åt vi vid 15 och sen stod vi oss bra på det ända till nästa dag.
Vi har provat den här typen av periodisk fasta, 16:8 eller 14:10 nu i vinter och vi mår båda väldigt bra på det.
Tidigare har vi i flera år följt tanken att man ska äta två lagade mål per dag enligt handflatemodellen och till det har vi ätit en deciliter nötter som frukostmål.
Vi har på senare tid kommit på att det helt enkelt blev för mycket mat för oss båda.
Både jag och Lennart haft långdragna problem med värkande axlar senaste året, men de är betydligt bättre nu, när kroppen får chans att återhämta sig mellan varven.
Du kan läsa mer om periodisk fasta här hos Jonas Bergqvist.
Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink…