Kantareller på två sätt

Svamptider

Idag får du tips på två goda rätter med min egen absoluta favoritsvamp, kantarellen.

På bilden ovan har jag bara smörstekt svampen och serverat med några likaledes smörstekta skivor halloumi, himmelskt gott.

Kantareller förgyller verkligen den enklaste rätt, en stuvning fungerar fint bara som komplement till kokta grönsaker.

Här nedan får den bli ackompanjemang till röding, den bästa fjällfisk jag vet.

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen.

Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera till en stekt fisk, jag hade röding fångad av min syster och svåger.

Kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör är gott till.

Uppskattar du mina recept, ja då blir jag riktigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist

Röding med kantarellstuvning

Kantareller med zucchini

Lax med kantareller

Smörstekta kantareller med zucchini 2 port

2 dl rensade, grovhackade kantareller

1 dl tärnad zucchini

50 g smör

Salt och lite peppar

2 bitar lax, helst viltfångad chumlax/pinklax

Bryn smöret lätt. Stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och det hela fått lite färg.

Krydda lätt med salt och peppar.

Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti.

Då är den som saftigast och godast.

Servera med extra smör, stekt knipplök, cocktailtomat, gräslök och dill.

Kantareller