Njutning från Medelhavet
Du som följt min blogg genom åren vet hur förtjust jag är i medelhavsmaten, särskilt då den grekiska.
Det har blivit åtskilliga resor till Grekland genom åren, nu i år får vi passa på att njuta av den goda och hälsosamma maten härhemma.
Räkor och musslor förekommer ofta i den varma förrätten Saganaki på restaurangerna i den grekiska övärlden, här min fria tolkning av den goda rätten.
Skaldjur Saganaki 2 port
200 g musslor och/eller räkor
100 g fetaost
2 dl aubergine i tärningar
10 cocktailtomater
½ dl olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta
Salt och peppar
Lite pressad citron
ev lite mald kanel
Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.
Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.
Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.
Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.
Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.
Lägg på skaldjuren och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 10 minuter på 200º.
För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.
Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner skaldjuren och täck med fetaost.
Höj värmen till 200° och gratinera 10 minuter.
Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.
Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.
Fler goda grilltillbehör hittar du i Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.