Resetips till Kreta och fräsch bönsallad

Ännu en njutresa

Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta.

Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige.

Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern.

De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren.

Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat?

Makrigialos i kvällssol
Foto Therese Renåker

Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn.

Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida.

I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här kommer du till Bokningssidan.

Under resorna nu i oktober hade jag lite lättare matlagning med deltagarna då vi tillsammans provade några nykomponerade rätter med grekiska smaker.

Den här bönsalladen blev så populär på hotell Villea Village så ägaren Vassilis kommer att ha den med på menyn till hotellets Barbeque-kvällar framöver.

Här hittar du en annan av de rätter vi lagade, en cashewnötröra med mjölksyrade rödbetor.

Bönsallad med apelsin och dill
Foto Therese Renåker

Black Eye-bönor Villea Village 8-10 port

6 dl kokta Black Eye-bönor (eller andra kokta bönor)

1 dl finhackad dill

1 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

Finrivet skal och saft av 1 ekologisk apelsin, citron eller lime

1-2 tsk salt

Vänd ihop alla ingredienser i en bunke, smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ kallt några timmar så bönorna drar åt sig smakerna.

Hackad dill till bönsalladen
Foto Therese Renåker

Barbeque på Villea Village
Foto Therese Renåker

Aspros Potamos-dalen sedd från Villea Village
Foto Therese Renåker

 


Ojdå!

grönsakerKan inte låta bli att reagera då upprörda känslor råder i delar av lchf-sfären. Givetvis har några fått för sig att man ska byta ut grönsaker mot potatismjöl- RS-resistent stärkelse!!

Det handlar INTE om att byta ut grönsaker mot potatismjöl, det handlar om att ta lite potatismjöl för att förbättra tarmhälsan och för de med diabetes att bla annat få bort gryningsfenomenet dvs att blodsockret är högt på morgonen innan mat. Även de strikta LCHF´are kan ha nytta av potatismjölet, dvs de som inte kan äta större mängder grönsaker och som absolut måste undvika rotsakerna. Per beskrev ju det så bra om varför det inte funkar med ökat grönsaksintag för somliga. Grönsaker tar sig inte hela vägen ner till tjocktarmsbakterierna, men det gör RS och vill du veta vilka grönsaker som innehåller RS och i vilken mängd så läs i länkarna  längre ner.

Vore väl egentligen önskvärt om man faktiskt läser först noga och kanske forskar vidare, kanske tom frågar ut först innan man går till angrepp tycker jag.  För det slutar säkert med att – Jo, det är ok med potatismjöl i just dessa fall och som typ kosttillskott.

Hade man läst rätt så hade man förstått att det är precis så Per Wikholm menar och skriver.  Är det någon inom lchf -sfären som förespråkat rotsaker/grönsaker är det ju Per ;) blir lite fel man å gå på ;)

Jag tycker fortfarande det är värdefulla tips som vi kan fundera över.
Läs med positiva ögon.
Bedöm sedan är det något för mig eller är det det inte, svårare än så är det ju faktiskt inte!

LCHF-guiden till resistent stärkelse och Resistent stärkelse – Nej, det går inte lika bra med selleri

Du kan också läsa hos Margareta KiF, Martina – highfatfitness, Kostdoktorn och Annika D, men där får du leta själv ;)

Därmed har jag sagt mitt ang RS och mest troligt så skriver jag inte om detta igen, den intresserade får själv hålla koll på bloggarna ovan för mer och vidare info.

 

 

3-4 kilo selleri = 30-40 gram potatismjöl…

selleriJag finner ju Per Wikholms inlägg om RS/resistent stärkelse  jätte intressant. Men det är ju klart, jag är och har väl alltid varit en väldigt öppen , nyfiken och forskande människa.

Nu verkar det då som att några LCHF´are har reagerat kraftigt mot att inta RS för att mata tjocktarms bakterierna, vilket ju faktiskt är väldigt viktigt att ha! En fungerande tjocktarm, ja tarmar överlag, för alla vet väl att immunförsvaret också sitter i gott mående i tarmarna = göda de goda bakterierna där.

Detta är ju det RS gör! Den som vågar testa lär märka en ökad fisighet med en inte alltför trevlig doft. Skulle vilja säga att det hör till ”omställningsbesvären” när man börjar mata dem, det går över om man saktar över tid ökar upp till 3-4 msk / dagen.

Man har tydligen tyckt att det räcker fint att käka frikostigt med grönsaker. I sitt nya inlägg så visar Per Wikholm hur omöjligt det är som LCHF´are och i synnerhet för den individ som måste hålla ner på kolhydraterna av olika orsaker (diabetiker och insulinresistenta). Han visar också att det inte finns eller knappt inte ens finns RS i de av lchf godkända grönsakerna. Vi måste in och äta ganska mkt av underjords och då springer ju kh-halten över dagen iväg…

Läs gärna här för att få alla info och bedöm själv
Pers inlägg på LCHF.se:
Det går inte lika bra med selleri

Ps, är det för att potatismjöl känns ”processat och onaturligt” som känns svår, så betänk att du kan göra potatsimjöl själv, riv en potatis och låt den ligga i vatten över natt , sila av potatisen och drick. En urgammal huskur mot dåliga magar ;)

måste få kopiera in en kommentar från länken ovan (läs gärna kommentarerna också förresten)
Tänk om rörelsen känns till detta redan i mitten av förra årtiondet. Då hade våra kokböcker sett lite annorlunda ut. Man måste nog vara en smula ödmjuk och inse att lchf fortfarande är stadd i utveckling och att vi har en bit kvar innan vi gafflat in det viktigaste.