Alltså vilket ställe, vilket atmosfär och maten som vi varit så nyfikna på, har inte bestämt oss om det totala helhetsintrycket ännu, det är ju frukostbuffé imorgonbitti också! Men helt klart ett coolt ställen för alla åldrar och framförallt för såna inbitna 50 & 60-tals-bilentusiaster som vi! Allt var kanontrevligt och duktig personal! 225 gram ryggbiff lyckades också grillas & serveras helt perfekt enligt mina önskemål, ”medium rare”, inte ofta det stämmer att man får köttet tillagat som man vill ha de! Nicke var också nöjd med sin ”Bella blues” Och små tilltugg till förrätt; jalapeno poppers o chili cheese.
Det kan va så att ögat nu tycker det ser ut som lite mat på tallrikarna, men neeeeej no, no, no! Vi fick faktiskt lämna lite bägge två innan magarna skulle stått i fyra hörn!
www.bellasplace.se
Jag återkommer med frukostbuffén imorgonbitti. Nu har vi precis duschat, krupit ner i sköna rena, vita hotellsängar, helt ljuvligt! Vi ses imorgon, suss gott!
Här är stället vi åt grekisk buffé på idag! Zorbas, som du hittar i Kalmar på Fiskaregatan. Det här stället har funnits så länge jag minns och är en otroligt populär restaurang, speciellt nu med deras grekiska buffé. Jag har alltid gillat stället och även om det dröjer massvis med år mellan gånger jag är här så blir jag aldrig besviken. Nu var det ju i och för sig inte mer än ett par veckor sen jag var här sist, men då var det så mycket folk att det inte gick att fotografera utan att störa eller få med annat än folk på bild.
Idag hängde mamma med in till Kalmar när vi ändå skulle fixa passen och jag föreslog att vi skulle luncha på Zorbas så hon kunde bli lite avundsjuk på alla grekiska smaker vi snart ska avnjuta på semestern.
Om två veckor reser vi till Rhodos/Grekland och kommer att bo på Mythos Beach Hotell. Vi har bokat juniorsvit med privat pool! Vet inte om ni kommer ihåg när jag vann Fontanas tävling med recept med fetaost! Såhär såg det ut >> Även om vi inte kommit oss iväg förrän nu snart så spelar det inget roll för jösses va härligt det ska bli, bättre sent än aldrig ju!
Jag fick ett generöst presentkort av Fontana att spendera i Grekland med Apollo som researrangör och hittills har allt flutit på och varit väldigt positivt med kontakten med Apollo vad gäller bokningar och allt runtomkring som ska ordnas med. Det är ett litet äventyr att komma iväg alltså. Haha, märks det att vi är utomlands ofta eller??!
Hundpensionat till Dalton, kattvakt och husvakt ska ordnas, och pass fixas. Ledighetsansökan från Jolines skola då vi tyvärr inte lyckades få ihop det så vi kunde åka på höstlovet som de va tänkt från början… Biljetterna ska skrivas ut och nån resväska till behöver vi nog också… Och så parkering på Arlanda bokas, euro växlas, och ”Rest n´fly” ordnas eftersom vi kör från Öland till Arlanda redan på lördag då flyget går tidigt på söndag morgon. Hehe, lite å bita i men det är hur roligt som helst.
Vad passar väl då bättre att förbereda smaklökarna på än just en grekisk buffé… Det är ju så in i nordens gott alltså! Jag låter bilder får tala för sig. (Iphone-bilder)
Gyros, gyros, gyros… Å massor med tzatziki och stark sås.
Sitt för guds skull inte å bli hungrig nu bara…
Kram på er! Vi hörs i helgen, jag har ju bland annat ett par inlägg till från skördefesten som väntar.
The post Zorbas – grekisk buffé appeared first on Kryddburken.se.
Efter en dag i Emmaboda på ”power end of summer meet”, med bilutställning, marknad och massvis med folk och kanonväder var det gott att sätta sig och vila fötterna och äta lite mat! Juventus i Nybro är ett riktigt toppenställe som vi brukar landa på efter just denna dag. Riktigt god ”skräpmat” när den är som bäst! Rent, fräscht och prydligt ställe med med fin service och gryyyyyymt god kebabtallrik!
I måndags efter att jag & Nicke varit med en stund på barnens skolstart på morgonen åkte vi hem. Märklig känsla hemma utan barnen. Bara vi? När det är så tyst, ingen som babblar och springer runt benen efter en, ingen som busar, skrattar, fnittrar, retas, blir arg eller ilsken, vill ha uppmärksamhet… Ingen som har tusen frågor om allt och inget??! Är sommarlovet över, var är barnen??
Vi fann oss efter en stund och hann med lite egentid och mannen bjöd ut mig på lunch sådär spotant;
- ”Kom så åker vi iväg, jag ska bjuda på lunch!”
Utan att ens hinna svara med en motfråga som; ”Men barnen? Och vadär klockan? Nu??!
Så sa jag bara;
- ”OKEJ!”
(ja, sen tänkte jag väl tyst för mig själv ska erkännas och konstaterade att tid _har_ vi, och barnen _är_ i skolan och ja, _varför_ inte??)
SÅN tid är saknad och väldigt uppskattad.
Vi drog mot Kårehamn. Mot lugnet och havets bris, doften av av saltvatten och vidderna över ett blått stilla hav… Även om jag älskar skogen så blir jag lugn och harmonisk av sjöar och vatten överhuvudtaget, det är som med elden… Man kan blicka ut och drömma sig bort, finns inget som stör och man känner ro inombords, batterierna laddas av att bara finnas just där och då…
TACK älskade maken, det var ett bra initiativ!
God mat och min älskade vid min sida, atmosfären som jag behövde och allt bara stämde!
När pusselbitarna faller plats, vardagen tar form och allt återgår till det mönster man så ofta bygger upp och följer så är det otroligt skönt (och ibland även viktigt) med små impulsiva avbrott, bara en timme eller två… Det räcker. Sånt uppskattar jag och lever på länge!
Nu tänkte jag berätta om maten…
Vi har ätit på Kårehamns fiskrestaurang ett flertalet gånger men just denna gång föll det sig för ”dagens lunch” vilket vi inte provat tidigare. Oj, jösses så gott, så vansinnigt gott!!! Vi åt och njöt, åt och njöt och portionerna såg kanske inte stora ut på tallriken när dom kom men vi blev mer än mätta och jag orkade ändå inte äta upp allt på tallriken. Vilken lunch! Hejja, kårehamns, hejja Tomas & Eva, ni gör det sååå bra! Full pott av fru & herr Nilsson!
Vår lunch :
Ugnsbakad kotlettrad marinerad i en het chiliröra, riktigt god
och till det en potatiskaka med västerbottensost med vitlöksaioli och ruccolasallad.
Full pott av både mig o gubben. Riktigt gott, rekommenderas varmt!
En gammal räddningsbåt i trä… Vacker och historisk…
Tomas bakom disken, ”the fishman in da house”
Utbudet i fiskaffären är gediget och lockande även för en icke-fiskälskare som mig… Hur blev de nu såhär då??
Vojne, vojne, det ser ju sååå gott ut!
Estetik ur fiskdisk!
Gissar att det är västerbottensostpajer och lite goda ostar till kräftskivan…
Räkor och musslor…
Fina fisken; Herr lax!
Ät gott och köp med hem! Kan det bli bättre, allt i ett nafs?
Dagens; En kött och en fisk, enkelt, rejält, fint, gott och vällagat! Inga krusiduller!
Nicke dricker coca cola… (kors i taket) och jag kör inte!
Den ugnsbakade kotlettraden med den grymt goda chilipastan, potatiskakan med västerbottensost, vitlöksaioli och ruccolasalladen… Mmmm… Mmm… Mmmm…….
Hoppas ni alla haft ett härligt midsommarfirande. Av lokalnyheterna att döma verkar de som det varit lugnt här på ön. Inte för mycket fylla, bråk och misshandel… Inget som vi märker av här i skogarna ändå då vi brukar hålla oss ifrån allt stim och stoj under denna helg och istället ta det lugnt och firat med släkt, familj och barn här i krokarna.
En rejäl regnksur sköljde nyss över oss här. Joline var snabb och sprang ut o stängde loppisen, men det ser ut att skina upp igen snart så då passar vi på att öppna igen när vi ändå ska tända grillen!
Ett litet restaurangtips till er som kör i krokarna här; Kårehamns fiskerestaurang är väl värt ett besök, inte minst för deras ”Fish n’ chips” utan också för den vackra utsikten och lugnet över regntungt hav…
Söndag i sakta mak… Visst är det skönt att sätta sig på ett lunchhak och bara njuta av att bli lite uppassad en stund! Vi åkte efter en tur till sportaffär och badhus vidare till Sörens i Borgholm och avnjöt deras a la carte meny. Vansinnigt gott som vanligt. Jag har lovordat dom tidigare här på bloggen men det tål att upprepas för er som tänker ta en tripp till ön i sommar!
Mamma och jag valde fläsknoisiette B/W. Grymt god rödvinssås, mört fint kött, bearnaisesåsen, krämig & god men min kära mamma kunde inte låta bli att även beställa in en vitlökssås vid sidan om! Stora, friterade klyftpotatis med skal och en het bönsalsa med tzatziki till det. Mätta som små pingviner så orkade ingen av oss dessert förutom mamma då som beställde in kaffe och en glass med halloncoulis & mandelbiskvier. Återigen en god lunch på ett av stans bästa, lunchställen även en söndag! Fräscht ställe, fin service och bra musik i högtalarna…
LCHF-Paleorestaurang
I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park, närmare bestämt på Dag Hammarskjölds väg 58.
Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.
En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.
Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.
Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.
Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.
Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.
Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.
Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.
Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.
Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.
De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.
Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.
Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.
Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.
Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.
En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.
Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.
Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.
Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.
Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.
Pizzabotten för 2
2 dl riven Halloumi
1 Ekologiskt Ägg
½ dl Grädde
2 msk Pofiber
Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.
De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.
Pizzasås
2 dl mild Ajvar Relish
2 msk Tomatpuré
2 msk Kallpressad Olivolja
2 hackade Vitlöksklyftor
1 msk Oregano
1 msk Balsamvinäger
½ tsk Worcestersauce
Havssalt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.
Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.
Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.
Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.
Servera med lite rucola och olivolja över.
Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.
LCHF-Paleorestaurang
I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park.
Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.
En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.
Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.
Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.
Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.
Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.
Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.
Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.
Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.
Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.
De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.
Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.
Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.
Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.
Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.
En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.
Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.
Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.
Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.
Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.
Pizzabotten för 2
2 dl riven Halloumi
1 Ekologiskt Ägg
½ dl Grädde
2 msk Pofiber
Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.
De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.
Pizzasås
2 dl mild Ajvar Relish
2 msk Tomatpuré
2 msk Kallpressad Olivolja
2 hackade Vitlöksklyftor
1 msk Oregano
1 msk Balsamvinäger
½ tsk Worcestersauce
Havssalt
Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.
Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.
Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.
Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.
Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.
Servera med lite rucola och olivolja över.
Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.