Biff med senapslök och råstekt sötpotatis 2 port
2 biffar à 200 g
1-2 skivade sötpotatisar (rättika om du är kolhydratkänslig)
2-3 msk smör till stekning
Salt och peppar
Senapslök 2 port
2 medelstora lökar
50 + 50 g smör
1 msk osötad senap
1 tsk äppelcidervinäger
½ tsk Worchestershiresauce
Salt och peppar
Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.
Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.
Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.
Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.
Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.
Vänd det då ett par gånger under stekningen.
Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.
När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.
Falsk Potatisgratäng
Rättika är en grönsak jag inte använt mycket av, annat än som skivad eller riven i sallad.
Rättika och olika typer av rädisor används mycket i det Turkiska köket.
Har sett på olika lågkolhydratsidor att den fungerar utmärkt som ersättning för potatis i gratänger.
Rättikan innehåller bara 2,3 % kolhydrater mot potatisens 16,1.
Var lite tveksam till hur den rädissmakande rotfrukten skulle smaka i gratinerad form, men det blev verkligen gott.
Eftersom rättikan inte innehåller stärkelse, så binder den inte vätska lika bra som i en gratäng på potatis.
Det problemet löste jag genom att smula ner fårost mellan lagren. Det gav både mycket smak till den milda rättikan och gjorde den riktigt krämig.
Jag använde mig annars av samma recept som jag hade på restaurang i forna tiders potatisgratänger.
Vi åt gratängen till kryddiga Lammfärsbiffar, men den passar förstås fint till grillat kött och fisk, rostbiff, kyckling eller som komplement till en vegetarisk rätt också.
Rättikagratäng
1 stor Rättika à ca 400 gr
1 liten, gul Lök
2 Vitlöksklyftor
2 dl Grädde
100 gr Fårost
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skala och skiva rättikan, löken och vitlöken.
Lägg ett lager skivad rättika i botten på en smord gratängform. Krydda med salt och peppar och strö över lök och vitlök.
Smula över fårosten. Täck med ett lager rättika, krydda med salt och peppar igen. Slå över grädden.
Grädda på 175 ° i ca 45 minuter, känn efter om rättikan är lagom mjuk.
Nedan några bilder från grönsaksmarknaderna här i Alanya.
Tyvärr har vädret varit riktigt grått, kallt och regnigt i januari, så det har inte blivit så många turer med kameran.
Hoppas på bättring nu under vår andra månad här, enligt almanackan så går vi ju mot våren.