Pulled Chicken Wok

Snabbmat efter jobbet

Den senaste veckan har det blivit en hel del datorjobb med nya kokboksprojekt, därav min frånvaro från bloggen.

Jag har suttit på fina Mezza på 25-metersgatan, där är lugnt och svalt efter lunchtid, nu när vårvärmen kommit igång på allvar.

Det blev även lite matshopping, enda gången jag kan drabbas av shopaholic är när jag kommer in i en så här fin, ekologisk matbutik.

Ägarna och jag har väldigt liknande matfilosofi, känns så roligt att ha hittat en sån här matbutik i Alanya.

Rökt entrecôte, buffelyoghurt, fårost, halloumi, ägg och olivolja, allt av bästa sort blev inköpen den här dagen.

Jag har skänkt några av mina engelska kokböcker och Wonderbag-boken till butikens bibliotek, roligt att få visa upp min typ av mat även här.

Ekologiska godsaker från Mezza Gurme…

Du kan nu läsa några av mina kokböcker på Mezza…

Efter en sån här jobbdag har det varit bra att ha kokt kycklingkött från mitt senaste buljongkok att laga till middag när jag kommer hem.

Det har blivit soppa en dag, det receptet kommer senare, idag får du en smakrik wok.

Jag förbereder grönsakerna på morgonen, skär allt och lägger i kylen, så är det enkelt att svänga ihop en snabb middag.

En liten utflykt hann vi också med i onsdags morse, tog bussen upp till Borgen från Damlatas, den går 09.10.

Det var perfekt att komma upp så tidigt, vi hade hela härligheten för oss själva.

Jag gick runt och fotograferade allt det vackra, vårgröna, innan det blev en kopp te på det lilla mysiga caféet Son Durak.

Efter receptet följer bilder på utsikten från Borgen, missa inte det när du kommer till Alanya.

I maj ska den nya linbanan upp vara klar, den byggs nu för fullt från Kleopatrastranden vid Filikas, blir spännande att prova till hösten.

Kycklingwok 2 port

5 dl strimlad rödkål

3 dl kokt, sönderdelat kycklingkött

2 dl broccolibuketter

1 strimlad morot

1 strimlad, röd paprika

½ strimlad, gul lök

2 skivade vitlöksklyftor

½ dl kycklingbuljong

1-2 msk Calypso Tropical, ekologisk currykrydda

50 g smör till stekning

Salt

Börja med att bryna morotsstrimlor och broccoli några minuter i hälften av smöret.

Salta och krydda med Calypso Tropical eller vanlig curry om du inte har den.

Häll över i en gryta och stek resterande grönsaker i resten av smöret, krydda även det på samma sätt.

Blanda alla grönsakerna i grytan och rör ner kycklingbuljong och kycklingkött, låt allt bli riktig varmt.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller styrka.

Servera med strimlad romansallad och granatäppelkärnor, ringla olivolja och pressad citron över salladen.


Pulled pork, pulled beef, pulled lamb och pulled turkey på mitt sätt
Pulled pork "Afelia" Foto Mikael Eriksson

Pulled pork ”Afelia”
Foto Mikael Eriksson

Långkokt, dragen gris

Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.

Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.

Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.

De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.

Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.

Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.

Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Pulled pork ”Afelia”  8-10 port

ca 1,5 kg hel fläskkarré

2 dl rödvin

2 stora, röda lökar

1 hel vitlök

1 dl kallpressad olivolja

2 msk krossade korianderfrön

2 tsk torkad timjan

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk kanel

ca 1 msk salt

Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.

Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.

Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.

I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.

Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.

Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.

Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.

Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över Storsjön

Solnedgång över Storsjön

Sunne kyrkoruin och nya kyrka

Sunne kyrkoruin och nya kyrka


Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P