Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.
Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.
Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.
Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.
Påsk i de nordiska länderna
Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.
Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.
Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.
I Sverige står barn och godis i centrum
Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.
När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.
Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.
Hej på er! Kikar in en snabbis här med lite påskpyssel! Är ni många som är lediga över påsk nu? Jag har ett par bra pysseltips till både stora och små. Fina påskpresenter att ge bort och väldigt enkla att göra! Blommorna här, eller de ”färgglada påskliljorna” är en fin dekoration till påskbordet kanske. Färgat papper som du klipper ut som en blomma. Limma på en knäckform och fyll med jelly beans.
Morots-strutarna längre ner är gjorda av cellofan, tejp och rullat papper som jag tejpat på bara! Lite festligt.
Stor och lite morot. Den stora med drage-egg och den lilla med jelly beans. Snurrat papper gör man enkelt genom att vira pappret runt en penna! ;-‘)
Något som är riktigt kul att göra är marsipangodis. Figurer av alla de slag. Superkul att låta fantasin styra! Det finns ju färdig marsipan i olika färger men också vit som du kan färga själv med vanlig hushållsfärg. Den blå och den röda har jag färgat själv. Grön och rosa är färdigköpta och smakar även päron och jordgubb. Till skaft har jag använt ändar av salta pinnar.
Som ni ser är det galet mycket godis och plock i mitt kök just nu, Självklart äter vi inte upp allt detta själv utan väldigt mycket ska ges bort i påskpresent och påskägg. Älskar att fixa med små överraskning till höger och vänster. Några idéer med figurer bjuder jag på. Det kommer bli mer marsipan men inte idag så jag får fylla på detta inlägg med bilder efterhand istället.
Morötterna var roligtast att göra. Skåra dom lätt med en vas kniv, blöt fingret i vatten o doppa i kakao och stryk på så ser dom lite jordiga ut!
Marsipanägg med spritsad kristyr. Förvara marsipanen i rumstemperatur under plastfolie.
Kristyren består av florsocker, lite citronsaft och hushållsfärg. Du kan också smälta vit choklad och färga och dekorera med.
Börjar bli fullt på köksbänken så nu ska jag ut i köket igen och rensa upp och påbörja nästa lilla projekt där morötterna är delaktig. Den kondenserade mjölken och nougaten ska också trollas med… Ska bli spännande o se om min idé blir lyckad. Uppdaterar er om det senare. Hoppas ni fått lite tips och inspiration såhär långt.
Hej å hå, nu var jag tvungen att sätta mig en stund. Måste ju hinna med att dela med mig av allt pyssel i köket också. Först ut har vi dessa söta små fågelbon, helt ätliga små söta ägg i. Det enklaste godis man kan göra faktiskt! Smält choklad, bryt ner salta pinnar i chokladen och skeda ut på bakplåtspapper. Toppa med ett par påskägg i choklad. Låt stelna. Klart!
Prova att göra både stora och små. Servera dom till påskbuffén eller dekorera påsktårtan med.
Jag har inga direkta mått eller pekpinnar till recept, bara smält choklad av valfri sort och så salta pinnar och godisägg i den mängd du själv önskar. Lätt som en plätt!
ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.
1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
2 msk erythritol flor (sötrix, sötin och sukrin) 1/ 4 krm stevia
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)
Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde
Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av, så äggen inga “fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.
Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.
För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.
Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen…
Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.
Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.
En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>
En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>
Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>
Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se
Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.