Räksallad med örtaioli

Skaldjurssäsongen är här

Nu är det rätt tid på året att njuta av olika skaldjur, så dagens mattips blir en matig sallad med en smakrik aioli till.

Jag äter ofta räksallad till lunch eller middag, även om vädret blivit lite kyligare de senaste dagarna.

Det mättar riktigt bra med sallader, men vill du även ha ett gott bröd på sidan om så hittar du här mina hasselnötsbullar.

Sallad med räkor och mozzarella 1 port

100 g skalade räkor

50 g mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Börja med att röra ihop ingredienserna till örtaiolin här nedan, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög skalade räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite av aiolin över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

Aioli med örter

3 äggulor

3 dl olivolja

3 rivna vitlöksklyftor

Saft av ½ citron

Havssalt och vitpeppar

½-1 dl finstrimlad rucola

½ dl finhackad citronmeliss

Knäck äggulorna ner i en bunke. Vispa lätt ner vitlöken och citronsaften.

Vispa sen hårdare med elvisp eller stavmixer och tillsätt oljan i en fin stril.

Vispa kraftigt medan du häller i oljan sakta och försiktigt.

Smaksätt med salt, peppar och örterna. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Fler tips på sallader, såser och andra läckra recept hittar du i de här länkarna till kokböckerna Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nere ser du några av Mikael Erikssons bilder från min grillbok.

Örtaioli med paprika till stekt röding

Stekt röding med örtaioli

Stekt röding med paprikasallad 1 port

2 små rödingfiléer eller annan ädelfisk

2 msk smör

Salt och vitpeppar

Stek rödingfiléerna bara en minut på hög värme på var sida, annars blir fisken lätt torr.

Salta och peppra lätt. Servera med paprikasalladen.

Jag åt det här som en liten kvällsrätt, ska du servera fisken till en stadigare lunch eller middag så lägg gärna till kokt broccoli eller blomkål.

Aioli på macadamiaolja

Örtaioli

3 äggulor

3 dl mild olivolja

4 vitlöksklyftor

½ citron

2 msk finhackade färska örter, citronmeliss, timjan, dragon blir gott

Salt och vitpeppar

Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt. Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle.

Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter.

Aiolin håller minst en vecka i kylen.

Paprika

Paprikasallad 1 port

½ dl örtaioli

2 msk finstrimlad röd paprika

2 msk finstrimlad purjolök

Pinjekärnor till garnering

Blanda det finstrimlade med aiolin och låt stå en stund så smakerna mognar.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan paprikasås.

Paprikasås