Skaldjurssäsongen är här
Nu är det rätt tid på året att njuta av olika skaldjur, så dagens mattips blir en matig sallad med en smakrik aioli till.
Jag äter ofta räksallad till lunch eller middag, även om vädret blivit lite kyligare de senaste dagarna.
Det mättar riktigt bra med sallader, men vill du även ha ett gott bröd på sidan om så hittar du här mina hasselnötsbullar.
Sallad med räkor och mozzarella 1 port
100 g skalade räkor
50 g mozzarella
5 cm gurka
3 cocktailtomater
Bladpersilja
Citron
Börja med att röra ihop ingredienserna till örtaiolin här nedan, låt stå en stund så smakerna mognar.
Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.
Lägg en hög skalade räkor och en ituriven mozzarella i mitten.
Häll lite av aiolin över räkorna, servera resten i en skål bredvid.
Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.
Aioli med örter
3 äggulor
3 dl olivolja
3 rivna vitlöksklyftor
Saft av ½ citron
Havssalt och vitpeppar
½-1 dl finstrimlad rucola
½ dl finhackad citronmeliss
Knäck äggulorna ner i en bunke. Vispa lätt ner vitlöken och citronsaften.
Vispa sen hårdare med elvisp eller stavmixer och tillsätt oljan i en fin stril.
Vispa kraftigt medan du häller i oljan sakta och försiktigt.
Smaksätt med salt, peppar och örterna. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.
Fler tips på sallader, såser och andra läckra recept hittar du i de här länkarna till kokböckerna Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här nere ser du några av Mikael Erikssons bilder från min grillbok.