Riktigt god och nyttig aioli
Macadamianöten är bland de fetaste nötterna och den ger en mild, god och näringsrik olja. Nöten innehåller hela 75% fett, så det är inte undra på att den är populär inom LCHF-kretsar.
Den lena oljan används ofta till hud- och hårvårdsprodukter, men den finns också att köpa till matlagning på välsorterade hälsokostbutiker och ekologiska affärer.
Jag köpte min på Gårdsbutiken på Frösön, hittar du den inte där du bor finns den att beställa Här.
Smaken är mycket mild och lite nötig, den passar perfekt att göra aioli eller majonnäs på om man har svårt för den lite bittra olivoljan.
Den tål höga stektemperaturer till skillnad mot olivoljan och den innehåller nästan inget omega-6, som kan driva på inflammationer.
Macadamiaoljan innehåller istället mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler och omega-9, du kan läsa mer om det Här.
Aioli på macadamiaolja
2 äggulor
2 dl macadamiaolja
1 stor klyfta vitlök
½ pressad citron
ca 1 tsk flingsalt
Riv vitlöken fint, blanda med salt och äggulor i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.