Vår i luften
Nu har vi installerat oss för vår tredje och sista månad i Alanya för den här vintern.
Mars är en riktigt härlig månad här, vårvärmen har satt igång ordentligt och flyttfågelstrecken drar in från Afrika.
I helgen var det precis 15 år sen jag och Lennart träffades härnere på min första långsemester hit till Medelhavskusten.
Då var jag rejält handikappad efter min ryggskada och åkte hit för att träna upp mig så gott jag kunde innan steloperationen av ryggen.
Ett klokt beslut visade det sig, jag blev ju både starkare och träffade mannen i mitt liv.
Vi har fortsatt att resa hit varje vinter sen dess, vi trivs fantastiskt bra med den turkiska ortsbefolkningen, klimatet och inte minst maten.
Vi handlar ekologiskt och närodlat på grönsaksmarknaden, hos slaktaren och i de eko-butiker som börjar dyka upp på flera håll i staden.
Ekologisk, ursprunglig, även glutenfri/sockerfri mat börjar bli populärt även här, så det är enkelt att leva med naturligt god mat.
Baljväxter är stort i det turkiska köket, här finns verkligen variation på bön/kikärtsrätter att hämta inspiration till vårt eget liv med bönor.
Både jag och Lennart har blivit friskare, piggare och slankare sen vi började lägga till bönor i maten i våras.
Läs gärna mer här och här i inlägg på bloggen eller i min senaste kokbok, som handlar just om bönor.
Idag får du en nyskapad kikärtsröra som kom till när vi skulle äta fisk igår.
Kikärtsröra med yoghurt och chili
3 dl kokta kikärtor
2 dl turkisk yoghurt
1 inlagd, grillad paprika
1 chili eller 1 tsk chiliflingor
1 dl finhackad dill
1-2 msk äppelcidervinäger
Salt efter smak
Kärna ur och finhacka chilin, var försiktigt så du inte får saft i ansiktet, det kan svida rejält.
Vill du ha röran riktigt stark så låt kärnorna vara kvar.
Mixa alla ingredienser väl, smaka av med salt och om du vill ha mer syra.
Servera som tillbehör till fisk eller som dip till Vårrus med nyponpulver från Öländska bönchips.