Lite härlig julstämning måste vi väl ändå ha i detta novembergrå väder? Idag har ändå solen varit framme några timmar så jag har passat på att sätta mig vid husväggen och bara blunda och njuta en stund av värmen och ladda batterierna… Resten av dagen har gått i maklig takt. Hämtat ved och tänt upp i kaminen i köket och bakat en saffranskaka var precis lagom ansträngande idag! Julmusiken på hög volym förstås. Sååå härligt…
Detta recept på saffranskaka är Leilas recept men jag har uteslutit spriten (rom), det är allt, och som extra piff nu till helg och fredagsmys fick den en lite julig topping med glasyr, tranbär och mandel också.
Det här behöver du :
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör + ströbröd till formen
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.
Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.
Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär
Nybakad saffransdoft är väl bland det mest underbara! Jag brukar köpa hel pistiller och mortla med sockerbit, har ingen speciell favorit eller sort jag brukar köpa, tycker inte det är så stor skillnad.
Solgult i mitt kök!!
Den blev fin…
Ja, inte så tokigt alls… Vad ska ni själva kalasa på ikväll då?
The post Saffranskaka med glasyr, tranbär och mandel appeared first on Kryddburken.se.