Gjorde lite chokladklubbor också: http://www.strosselannat.se/blog/strossel-annat-blogg/posts/chokladklubbor?XBLG=f98ff5e6bae1e0e3ae1d7a8e4feb2050
Turkisk Lasagne
Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.
Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.
Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.
Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.
Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.
Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.
Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.
Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.
Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.
Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.
Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.
Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.
Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.
Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.
På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.
På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.
Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.
Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.
Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.
Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.
Lasagne 2-3 port
300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur
1 gul Lök
2 Vitlöksklyftor
2 Tomater
3 msk Smör
1 msk Tomatpuré
1 msk Oregano
1 msk Paprikapulver
1 msk Balsamvinäger
1 tsk Worcestersauce
Havssalt och Svartpeppar
Att varva med
1 liten Aubergine
200 gr Mangold
3 msk Smör
Havssalt
Osttäcke
3 Ekologiska Ägg
50 gr riven Halloumi
2 dl Grädde
Havssalt och Svartpeppar
Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.
Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.
Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.
Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.
Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.
Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.
Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.
Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.
Snabbmat mot förkylning
Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.
Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.
Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.
Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.
Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.
Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.
Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.
Laxgryta med Grädde och Grönt
400 gr Lax i bitar
2+2 msk Smör
6 Champignoner
2 små Tomater
½ röd Spetspaprika
½ grön Spetspaprika
2 msk strimlad Purjolök
½ tsk Oregano
2 msk hemgjord Ketchup
1 msk pressad Citron
1 dl Grädde
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.
Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.
Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.
När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.
Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.
Kryddig Tomatketchup
Hör Du också till dem, som liksom jag, har haft ett livslångt kärleksförhållande till ketchup?
I mitt fall har det alltid varit Heinz som varit nummer 1.
Men på senare år har jag börjat tycka att den är alldeles för söt, inte så konstigt med tanke på dess höga sockerinnehåll.
När jag i våras blev tillfrågad av Anna Hallén om jag ville skapa recept till hennes nya bok LCHF för familjen, kom idén att vi skulle ha en god och nyttig ketchup med.
Jag satte igång med att ta fram ett recept som passar barn och resultatet blev mycket lyckat.
Nu har jag också skapat en variant på ketchup med mer vuxen smak, här nedan följer recept på den.
Riktigt god både till en Lammburgare eller en Grillkorv med hög kötthalt.
Hemlagad Ketchup
250 gr Tomater
5 cm av det vita på en Purjolök
50 gr Smör
1/4 Ekologisk Grönsaksbuljongtärning
2 dl Vatten
1 dl Tomatpuré
2 msk Balsamvinäger
2 tsk Chiliflingor
1 tsk Worcestersauce
1 tsk Honung
1 skivad Vitlöksklyfta
1 krm stött Kummin
1 krm malda Nejlikor
Havssalt
Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret tillsammans med tomatpurén.
Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.
Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 minuter till.
Smaka av om Du vill ha mer syra, sötma eller sälta.
Häll upp på rengjorda burkar, skruva på locket och låt svalna. Förvara i kyl.
Våren i sikte
Efter första veckans ihållande regn, storm och kyla, kom fredagens klarblå himmel livet att kännas härligt igen.
Det var som en riktigt skön vårdag. Men än är det varma kläder som gäller här i Alanya, så fort man kommer i skuggan är det inte så höga temperaturer.
Det blev ett besök på den fina grönsaksmarknaden i centrum av stan.
Den färgprakt som slår emot en bland stånden med frukt, grönt och kryddor, upplevs extra vackert en klar dag på vintern.
Att få gå omkring här bland den mycket vänliga Turkiska lokalbefolkningen är bland det bästa jag vet med att vara här på långsemester på vintern.
Deras livsglädje och omtänksamhet smittar verkligen av sig, även på oss lite stela nordbor.
Vi handlade ägg, persilja, rucola, purjolök, mangold, paprika, cocktailtomater och aubergine av de lokala bönderna.
Smaken på de här äggen och grönsakerna är något alldeles extra, går inte att jämföra med det som säljs i vanliga matbutiker.
En del av mangolden och purjolöken fick bli till en krämig stuvning, med fårost och grädde.
Tillsammans med stora kycklingbröst från Altinbicak Et, blev det en riktigt god festmåltid att fira in vårens ankomst.
Stuvad Mangold
4 dl strimlad Mangold
2 dl strimlad Purjolök
3 msk Smör
2 dl Grädde
25 gr Fårost
1 msk pressad Citron
1 tsk Honung
2 msk hackad, färsk Timjan
2 msk Steksky från kycklingen
Havssalt och nymald Vitpeppar
Fräs mangold och purjolök i smöret utan att få färg. Krydda med salt och peppar och häll över grädden. Smaksätt med citron och honung.
Låt koka i 15 minuter, tills stuvningen tjocknat.
Stek under tiden Kycklingbröst i Smör, krydda med Havssalt, Paprikapulver och Chiliflingor.
Rör ner smulad fårost och timjan tillsammans med steksky i stuvningen. Låt puttra ett par minuter till.
Tranchera/skär upp brösten i sneda skivor och servera på en bädd av stuvningen. Cocktailtomater och Paprika blir gott till.
Kex till morgonkaffet
Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.
För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.
Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.
Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.
Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.
När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.
Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.
Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.
Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.
Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.
Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.
Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.
De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.
Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.
Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.
Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.
Frökex med Kardemumma
1½ dl Sesamfrön
1 dl Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
1 msk mald Kardemumma
1 msk Honung eller Sukrin
1 tsk Havssalt
½ dl smält Smör
2½ dl kokande Vatten
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.
Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.
Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.
Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.
Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.
Snabb Laxrätt
Det blev ett besök på det stora varuhuset Metro en av våra första dagar i Alanya.
Där finns allt som kan tänkas till restaurang och hotellnäringen här i stan.
Men även som privatperson går det att få komma in och handla, man ber bara om ett dagkort och fyller i namn och adress.
I affären trängs mängder av bra husgeråd, elektronik, kontorsmaterial och dessutom Alanyas största utbud av mat.
Så det blev en del kompletteringar till köket, utrustningen är ju ofta rätt spartansk i hotellägenheterna.
Att köpa en bra stekpanna och kastrull kostar inte många lira, men är oumbärligt om man vill laga mycket av sin mat hemma.
Här på Kostrådgivarna.se, kan Du nu läsa mitt första Resebrev från Turkiet den här vintern.
Om Du tycker om mina snabblagade och enkla recept, så kan Du köpa en till kokbok där jag medverkar.
LCHF för familjen: Den goda vägen till mätta och friska barn av Anna Hallén, kommer snart ut i handeln.
Du kan redan nu beställa den här till specialpriset 149 kr via Anna’s blogg.
Varm Paprikasallad för 2
2 små Spetspaprikor
2 msk Smör
Havssalt och Chiliflingor
50 gr Beyaz Peynir eller Fetaost
2 msk Kallpressad Olivolja
1 tsk Balsamvinäger
1 msk hackad Timjan
Skär paprikan i strimlor. Bryn smöret och fräs paprikan tills den mjuknat. Krydda med salt och chili.
Ta från värmen och blanda med olja, vinäger och timjan.
Skär osten i tärningar och strö över salladen. Servera till smörstekt lax och gröna blad.