Snabbt och enkelt
Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.
Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.
Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.
Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port
4 dl strimlad vitkål
100 g varmrökt sidfläsk
1 grön paprika
25 g smör
1 dl grädde/kokosgrädde
1 tsk tomatpuré
½ tsk äppelcidervinäger
½ tsk paprikapulver
½ tsk timjan
Salt och peppar
Till gratinering
1 tomat
1 dl riven, lagrad ost
Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.
Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.
Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.
Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.
Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.
Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.
De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.
På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD