Lättlagad och läcker gratäng
Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept, medan jag vilar upp mig efter Norgeresan. En blomkålsgratäng som smakar nästan som makaronipudding, en favoriträtt från förr.
Jag använder sällan grädde i min mat numer, men på det här sättet kan jag njuta av en krämig gratäng ändå.
Med en stomme på ägg och majonnäs blir det väldigt gott, vill man förstärka den ännu mer passar det fint med ett täcke av riven, lagrad ost. För en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.
Gratängen blir riktigt mättande, god att äta som den är eller som tillbehör till stekt fisk.
Här hittar du fler tips på blomkålsgratänger, en med makrill i tomat och smetana och en med musslor och halloumi.
Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port
3 dl blomkål i små bitar
150 gr varmrökt sidfläsk
2 msk smör
3 ägg
1 dl majonnäs
2 dl riven Västerbottensost
Peppar
Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.
Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.
Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°. Servera med skirat smör och en sallad