Gratäng med blomkål och varmrökt sidfläsk

Lättlagad och läcker gratäng

Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept, medan jag vilar upp mig efter Norgeresan. En blomkålsgratäng som smakar nästan som makaronipudding, en favoriträtt från förr.

Jag använder sällan grädde i min mat numer, men på det här sättet kan jag njuta av en krämig gratäng ändå.

Med en stomme på ägg och majonnäs blir det väldigt gott, vill man förstärka den ännu mer passar det fint med ett täcke av riven, lagrad ost. För en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.

Gratängen blir riktigt mättande, god att äta som den är eller som tillbehör till stekt fisk.

Här hittar du fler tips på blomkålsgratänger, en med makrill i tomat och smetana och en med musslor och halloumi.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven Västerbottensost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°. Servera med skirat smör och en sallad


Makaronipudding


Man kan ju bli överförsvenskad för mindre alltså! Makaronipudding…. :-P Hur uppväxt är man inte med den?? Galet gott och funkar med allehanda kylskåpsrester allt från grönsaker, korv, bacon, skinka, några ägg, en skvätt mjölk och makaroner.

När jag var liten gjorde mamma ibland makaronipudding på överblivna stuvade makaroner, det var lyx. Haha! :-P Men vanliga vattenkokta är gott det också och det blir de där knapriga goda överst när man gräddar den.

Här är en väldigt liten pudding av bara ett par få rester med grillkorv, bacon, och en enkelt äggstanning.

4 port
Det här behöver du :
4 smala grillkorvar
1 pkt bacon
2 schalottenlök
Salt & peppar
2 port kokta makaroner
2 ägg
2 ½ dl gräddmjölk
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven och bacon i mindre bitar, finhacka löken och fräs på i stekpanna, krydda med salt & peppar. Blanda med makaronerna i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och salt och slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Godaste gott!! :-P

 

The post Makaronipudding appeared first on Kryddburken.se.