Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Medelhavsmat

Smakminnen

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till något alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall turkisk ayran.

En bönsallad är också gott till, här hittar du en variant från Kreta.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

1-2 skivor halloumi

2 dl aubergine i tärningar

2 msk smör

1 tsk torkad oregano

Salt och chiliflingor

Tzatziki

Salta auberginebitarna och låt dem ligga en halvtimme, då dras de bittra ämnena ut och auberginen blir mer lättsmält.

Skölj av saltet, torka tärningarna och stek dem i smör, krydda med chiliflingor. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Stek eller grilla korv och halloumi, servera med tzatziki och/eller ayran.

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig, smaka av om du vill ha mer salt.

Fler goda och lättlagade rätter och tillbehör med inspiration från länderna kring Medelhavet hittar du i de här kokböckerna.

Länkarna går till Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund