Grillade, citronmarinerade kycklingspett till Mors Dag

Kycklingspett

Grilla till Mor

Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.

Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.

Vill du hellre göra en smörgåstårta till Mors Dag så hittar du ett riktigt gott zucchinibröd som passar bra till och här ett vitt formbröd och tips på goda fyllningar.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst eller kycklinglår

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk valfri sötning

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.

Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.

Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.

Fetaoströra, örtbearnaise och min kanariska mojo smakar riktigt gott till.

Present till en matglad Mor

I länkarna här nere hittar du de tre av mina kokböcker som fortfarande finns att köpa inbundna.

Kanske nån av dem kan bli en fin sistaminutengåva till Mor?

Skriv ut en bild på omslaget och gör ett fint presentkort, helt säkert blir det uppskattat.

Tips på fler såser och goda tillbehör till grillat och sommarens alla måltider finns i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker hon bättre om vår traditionella husmanskost så finns det i mängd i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Parmalindat, fyllt kycklinglår från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Kycklingspett

Grilltider

Nu stundar varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt.

Den lättgjorda citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad på späda morötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till, vill du ha tips på fler såser och goda tillbehör till grillat, så ta en titt på Gröna, sköna tillbehör och min grillkokbok, länkar finns efter receptet.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk honung eller annan sötma, om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa en eller ett par.

De kan bli en uppskattad present om du blir bortbjuden på middag eller att skicka till någon du inte kan besöka just nu.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Citronmarinerade kycklingspett

Kycklingspett

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk tamarisoya

2 msk honung eller annan sötma om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad gjorde jag på späda morötter, strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Kokböcker och E-böcker

Mojon och mängder med andra goda grilltips hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Det finns bara ett fåtal exemplar kvar, här hittar du den på Bokus och här på Adlibris.

Vill du ha boken på engelska, så finns den också på Bokus och Adlibris

De svenska nätbokhandlarna har den även som E-bok men med stor prisskillnad.

Bokus tar här 311 kr och här finns den för 258 kr på Adlibris.

På Amazon kostar Low Carb High Fat Barbecue som E-bok på Kindle  för 18.42 USD.

Där upptäckte jag att du just nu kan köpa min och Annika Dahlqvists Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging (LCHF för seniorer) på Kindle för otroliga 2.49 USD.

Mojo från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Mojo från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson