Kyckling med jordnötsås á LCHF

En supersmarrig kyckling med jordnötssås! Blir ännu godare om du grillar kycklignen! Serveras med jasminris.

Ingredienser till marinaden
1 msk neutral olja
1 msk soja
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 lime, skal och saft

Ingredienser till sataysåsen
1 burk kokosmjölk
1 finhackad röd chili
1 dl jordnötssmör
1 lime, saft
1 tsk soja
1 msk sukrin gold
2 tsk fisksås

Gör så här för att tillaga receptet:

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg sedan marinaden i en plastpåse och lägg i dina kycklingfiléer. Massera sedan in marinaden i kycklingen och låt stå i kylen i minst en timme.
Blanda sedan ihop ingredienserna för såsen i en kastrull och låt den sedan koka ihop.
Stek sedan kycklingen i marinaden. Stek ganska länge tills du är säker på att kycklingen är klar.
Häll sedan i såsen och låt den puttra i någon minut.
Hacka salladslöken som du toppar med innan servering. Servera med jasminris.

Kycklinggratäng med zucchini och vitlök

En god gratäng som är enkel och snabb att göra. Receptet kan enkelt modifieras efter vad du har hemma! Gratängen serveras med en fräsch sallad, t.e.x rucola.Kommentera gärna med förslag på förändringar!

Såhär gör du Kycklinggratäng med zucchini och vitlök
Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

Tillaga sedan kycklingen. Hur du tillagar den är upp till dig men välj mellan att tillaga den i ugn eller att steka den.

Dela sedan din kyckling i mindre bitar och skiva din zucchini i tuna bitar.

Vispa sedan ihop ägg med resterande ingredienser.

I din ugnsform börja med ett lager zucchini och sedan hälften av kycklingen. Häll sedan på hälften av äggblandningen. Lägg sedan ytterligare ett lager av zucchini, kyckling och äggblandningen. Precis som i en lasagne.

Låt gratängen sedan grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med en fräsh sallad som t.e.x rucola!

Födelsedagsmiddag – Joline 11år!

honungsglaserade_kycklingklubbor
I vår familj får man varje gång nån fyller år bestämma middag själv på sin födelsedag. Det är en tradition som etsat sig fast hos oss i många år och lika roligt att laga önskemiddag varje gång! :-P

Joline älskar ju kyckling och hade förra året en kyckling och pastasallad på menyn. I år blev det också kyckling fast honungsglaserade klubbor med klyftpotatis, sallad och USA-sås!

Tårtan, minns ni den?, var ju en hamburgare :-P och årets tårta ska hon göra själv till kalaset idag efter ett mycket omtyckt tema när man är 11år… ;-) Ni ska få se sen…

8 port
Det här behöver du : 
8 kycklingklubbor, ca 2 kg
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl flytande honung
3-4 msk grillkrydda
2 msk tomatpuré
4 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Lägg upp kycklingklubbor på en stor ugnsplåt. Rör ihop ingredienserna till glazen och pensla på bägge sidor på klubborna. Stek i ugn 200 grader knappt 1 timme. Börja stek med ”undersidan” överst och vänd dom med skinnsidan överst efter halva tiden. Pensla med skyn från plåten.

Ta ut klubborna och lägg över på ett fat. Pensla ytterligare några gånger med skyn från plåten och låt dom svalna något före servering.

American grillsås (Joline kallar den USA.-sås) :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

glaze_marinad_till_kyckling
G
lazen till kycklingklubborna är så grymt god, se till o pensla ofta och även efter att du tagit ut dom ur ugnen.

kycklingklubbor_i_ugn_tid
Klucklingklubborna på plåt!

glaze_kyckling_kycklingklubbor
Glazen på…

klyftpotatis
Klyftpotatisen kryddad och nu åker allt in i ugnen.

joline_födelsedag
Duka bordet…

kycklingklubbor_steka_grilla_glaserade
Efter ca 1 timme är allt klart!

kycklingklubbor_i_ugn_glaserade_honung
Servera med den goda USA-såsen och en fräsch sallad.

Kycklingpasta med bacon och ädelostsås

pasta_kyckling_kycklingpasta
Söndagsmiddag med PASTA! Javisst – det går alla tiders de!
Vi kommer möta många mustiga köttgrytor, värmande soppor och långlagad mat i höst så varför inte lite enkel pastamiddag på en söndag? Dessutom alldeles ypperligt för veckans matlådor ju.

Här tänkte jag inte så mycket mer än just kyckling och pasta… Resten ”kom till” på vägen dit när jag stod i kylskåpsdörren och fundilerade.

Ost till pasta funkar alltid, en sås gör ju allt sjuhundra gånger godare då där satt den spiken.

Lite smaksättningar med bacon, chili, ungersk paprika och grönsaksfond. Lite grönt och nyttigt i form av broccoli, sugar snaps och paprika…

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo – Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi-boo…”
Så blev det då till slut en helt alldeles underbar, härlig söndagsmiddag! :-P

Det här behöver du : 
400 gram kycklingfilé
Salt & peppar
1 tsk malen, ungersk paprika (söt, mild)
1 pkt bacon 120 gram
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksgond
2 tsk japansk soja
1 tsk D´Elidas chilisås
3 dl grädde
140 gram kvibille ädelost

4 port kokt pasta + lite av pastavattnet
1 bukett broccoli
1 näve sugar snaps
½ grön paprika
(jag slantade ner en pyttebit av en zucchini också) 

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna med olja. Skär bacon fint och lägg i tillsammans med kycklingen. Salta och peppra. Pudra över malen paprika. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt soja, grönsaksfond, chilisås och grädde. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10-15 min. Dra pannan från plattan och smula ner osten. Rör tills den smält. Smaka av.

Servera med nykokt pasta, kokt broccoli, sugar snaps, grön paprika och zucchini. Använd lite av pastavattnet att späda med om såsen till kycklingen blir för kraftig.

pasta_kyckling_pastasås_kycklingpasta
Ingredienserna. (förutom kyckling)

kyckling_bacon_pastasås_pasta
Kyckling och bacon fräser ihop. tillsätt sedan resten av ingredienserna.

pasta_kyckling_ädelost_sås
Sänk värmen och låt allt få småputtra 10 – 15 min. Smula ner osten… Låt smälta in…

kyckling_pasta_krämig_sås_pastakyckling_kycklingpasta
Servera! Ät och njut… ;-)

Sommarkyckling

hel_kyckling_kycklinggryta_recept_middagstips
Nu ska ni få recept en supergod kycklinggryta med massor av härliga sommarsmaker. Den här gjorde jag igår och den borde ni verkligen prova. Använd med fördel HEL, färsk kyckling. Billigt kilopris och fler smakrika delar än enbart filéer. Det är inte så knepigt att stycka den och inte heller att bena ur. Här blir det ju dessutom ett ypperligt tillfälle att lära sig om inte annat då det ändå ska bli grytbitar! ;-)

Tips när du styckar & benar ur : 
Börja med att lägga den hela kycklingen på rygg. Bryt ut lår och vingar så det knakar till. Skär med vass kniv först genom skinnet, bara följ kycklingens kroppsform och skär sedan igenom lederna. Nu har du klubbor och vingar fria. Klubborna kan du sen dela i lår och ben. Skär sedan ett längsgående snitt vid sidan om bröstbenet och du har en filé lös. Gör likadant på motsvarande sida om bröstbenet.

För att bena ur den skär längs med/runt alla ben och lossa köttet. Det finns många bra videor på youtube bland annat om du söker på stycka eller bena ur hel kyckling. Det är så mycket godare och mycket mer ekonomiskt. Dessutom får du kvar skrovet som du kan koka god buljong på. :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
2 morötter
1 gul lök
1 msk malen ungersk paprika (söt)
2 msk konc grönsaksfond
2 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vatten
3 dl grädde
Salt & peppar

Knipplök
1 näven körsbärstomater

GÖR SÅHÄR : 
Stycka kycklingen och bena ur alla ben från bröst, lår och vingar. Ta bort skinnet och skär kycklingen i bitar. Fräs på i het panna med lite olja. Tillsätt hackad lök och morötter skurna i mindre stavar. Pudra över paprikapulvret och låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom tomat och knipplök. Låt grytan småkoka på svag värme ca 10 min. Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med skuren knipplök och tomathalvor.

kycklinggryta_hel_kyckling
Kycklingbitarna som fräser ihop med lök, morötter och paprikapulver.

recept_kyckling_hel_kycklinggryta
Resten av ingredienserna är tillsatta och här har jag avslutat med lite skuren knipplök och tomat.

kycklinggryta_sommarkyckling
Smaklig måltid!

Fyllda kycklinglår

Sommarmat med basilikafylld kyckling och varma tomater. Eftersom rätten är ganska mager kan det passa med en ostbricka för mer mättnad!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg basilikablad i mitten av lårfiléerna och rulla sedan ihop dem.
3. Stek i smör eller kokosfett och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Salta och peppra.
4. Häll på vitt vin och halvera cocktailtomater. Skär rödlöken i strimlor och strö över.
5. Baka i ugnen i 15 minuter.
6. Servera med sallad och hackad gräslök!

Kycklinglårfiléer med bakade tomater och champinjoner

Enkla och goda kycklingslårfiléer som du grillar och serverar med tomater och champinjoner!

Gör så här
1. Gör marinad och blanda med kycklinglårfiléerna. Sätt ugnen på 200 grader.Dela tomaterna och grupp ur dem. Gröp ur svamparna. Lägg tomater och svamp på en ugnspplåt med en bakålåtspapper.
2. Stö på örtsalt på tomaterna och svampen. Skiva osten och fördela över. Skiva löken och lägg på tomaterna och toppa med mandelspån. Klicka på ajvar och pesto på svampen. Sätt i ugnen i ca 15-20 minuter. Grilla under tiden kycklingen runtom på grillen.
3. Servera med en fräsch sallad!

Vill du göra en mumsig yoghurtsås?
Gör såsen genom att blanda följande ingredienser: 2 dl turkisk youghurt, salt och svartpeppar, 2 msk hackad mynta. Servera till den ny grillade kycklingen, rucola och de bakade tomaterna och champinjonerna.

Kycklingpaj – Världens godaste




Ja, nu är det väl så att man kanske inte har smakat på alla världens Kycklingpajer, men den här skulle absolut kunna hamna på topp-tio.

Lagade den idag, innan jobbet, så finns det när barnen kommer hem från skola och jobb. Har jag tur finns det kvar till mig ikväll :))

Spännande smaker av soltorkad tomat,parmesan,pinjenötter mm...

Pajskal
150 g smör
3-4 dl vetemjöl
3 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan in i kylen för att vila, i ca 20 minuter.
Nagga Pajskalet och förgrädda sedan 220 grader i 10 min.

Fyllning
1 grillad kyckling
1/2 röd lök
8 coctailtomater
6 soltorkade tomater
ca 3 msk fryst basilika eller 1/2 kruka färsk
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
ca 2 dl riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter

Rensa kycklingen och dela sedan i mindre bitar. Fördela i det gräddade pajskalet.. Skala och skiva löken och fördela det över kycklingen.
Halvera coctailtomaterna, strimla soltorkade tomater och hacka basilikan (om du använder färsk).
Fördela alltsammans i pajen och täck sedan med parmesanosten.
Rör ihop ägg,grädde,salt och peppar och häll äggstanningen över pajen.
Toppa med pinjenötterna.

Grädda sedan i ugnen, 220 grader, ca 25-30 min tills pajen fått fin färg.
Risotto och helstekt Kycklingfilé sätter piff på morgondagens lunchlåda
Lunchlådor kan ju ibland mer kännas som ett nödvändigt ont......måste helt enkelt bara bli gjorda. Känns bra när man får tillräckligt över efter middagar, men ibland så krävs det lite extra insats i köket för att få till det.

Många gånger blir det med ris eller pasta...............kände idag att det var dags för något annat.............och då blev det Risotto med helstekt Kycklingfilé. 

Inga större gastronomiska kunskaper som krävs egentligen. Bara lite rörande och ett visst tålamod.

Till 2 portioner:

1 schalottenlök
25 g smör
1 msk olivolja
2 dl risottoris
0,75 l varm höns- eller grönsaksbuljong
ca 1 tsk torkad basilika alt ett par msk färsk
1 äggula
1 dl riven parmesanost
4 msk vispgrädde
salt och peppar
Finhacka löken och fräs i smöret och oljan ett par minuter. Se till så att det inte bränner. Häll i riset och rör runt så det täcks av smör och olja. Häll knappt en deciliter buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en deciliter buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör hela tiden. Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, testa dej fram. Tillsätt basilika. Vispa samman äggulan, grädden, parmesan och peppar. När riset är mjukt, men fortfarande ändå har lite tuggmotstånd kvar, så ta grytan från värmen och häll i äggblandningen under omrörning. Smaka av med salt och ev. mer peppar.

Samtidigt som Risotton tillagades, stekte jag kycklingfiléer i stekpanna på spisen.
Parmesan & basilikakyckling i mustig tomatsås

kyckling_parmesan_basilika
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”

Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer  här ett bra tips som räcker till 4 port.

Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.

Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.

Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.

Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! :-P Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.

Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.

Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.

basilika
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt! :-P

styckad_hel_kyckling
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.

tomatsås_soltorkade_tomater
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.

tomatsås_basilika_soltorkade_tomater
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.

kyckling_basilika_parmesan_tomatsås
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.

kyckling_ugn_basolia_parmesan
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.

kyckling_parmesan_basolika_tomatsås
Färdigt!! ;-)

sallad_snacks_paprika
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.