Liten köttskola
Idag får du en snabblektion i hur du bäst lyckas med att steka oxfilé.
Så du får den precis sådär lagom stekt som just du vill ha den.
Det här är ett av de inlägg jag fått mest sökningar på här på bloggen genom åren.
Här kommer min köttskola i repris för alla nytillkomna läsare.
Du får också ta del av mina bästa recept på såser och kryddsmör.
Inne på Kostrådgivarna.se bjuder jag idag på ischoklad och andra varianter på chokladgodis.
Ät, njut och må gott :)
Så här steker du en perfekt tournedos 2 port
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund så värmen fördelas sakta inåt.
Här nedan hittar du länkar till några av mina favoriter bland kryddsmör och såser att servera till köttet.