Köttfärssås 2 port
250-300 g köttfärs
2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde
1 morot
1 liten aubergine
2 tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör eller kokosolja
2 msk ketchup
1 msk ajvar
1 tsk Worcestershiresauce
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1-2 tsk krossad rosépeppar
Salt och svartpeppar
Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna.
Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund.
Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde.
Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme. Ju längre, desto godare köttfärssås.
Servera med smörstekt zucchini.
Långkokt köttfärssås 2-3 port
800 g köttfärs, jag hade älg
100 g smör
1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra)
4 dl tärnad zucchini
2 finhackade, gula lök
250 g cocktailtomater i bitar
2 dl chilisås
1-1½ msk torkad timjan
Salt och grovmald svartpeppar
2 dl buljong eller vatten
Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag.
Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong.
Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.
Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.
Här följer tips på mer miljövänlig tillagning:
Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock.
Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar
Har du en elektrisk slowcooker, typ Crock-Pot eller Nordic Cooker:
Jag bryner först färs och grönsaker, kryddar och gör klart allt i en stekgryta.
Flyttar sen över såsen till slowcookerns gryta, ställer in på låg effekt och kokar i 6-8 timmar.
Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan för att det ger mer smak till såsen.
Vill man göra det riktigt enkelt och mer miljövänligt går det att blanda allt till såsen direkt i slowcookern och sen sätta på kokning.
Rör då om oordentligt ett par gånger under koktiden.
Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller bara en grönsallad.
Resterna av köttfärssåsen värmde jag i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.
Köttfärssås 2-3 port
400 g blandfärs, jag hade älg och lamm
50 g smör/kokosolja
1 stor rödlök
1 stor morot
1 liten zucchini
1 röd paprika
1 grön paprika
2-3 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong
½ dl tomatpuré
2 msk torkad oregano
1 msk Worcestershiresauce
1 msk balsamvinäger
1 msk paprikapulver
Salt och peppar
Skär alla grönsaker i små tärningar.
Fräs dem en stund och tillsätt färsen och tomatpurén.
Låt bryna några minuter så blir tomatsmaken mildare.
Krydda och häll på vatten+buljong, börja med den mindre mängden.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 1-2 timmar, ju längre desto godare.
Jag serverade min köttfärssås med strimlad salladskål, purjoringar och färsk timjan.
Köttfärssås med sasilika 2 port
250 g köttfärs från gräsbetande djur
1 finhackad gul lök
1 dl tärnad zucchini
1 tärnad tomat
50 g smör
1 dl pesto rosso
2 msk ajvar
1 dl grädde/kokosgrädde
Salt och svartpeppar
2 msk hackad basilika
Fräs de hackade grönsakerna i smöret några minuter.
Rör ner köttfärsen och finfördela med sleven.
Krydda med salt och peppar och låt steka med en stund.
Blanda ner pesto, ajvar och grädde.
Koka upp och låt småputtra på svag värme i 45-60 minuter, rör då och då.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Ta från värmen och rör ner den hackade basilikan.
Köttfärssåsen är mycket god att äta kall på en picknick, vill du hellre äta den varm så kan du ta med den i mattermos eller Wonderbag.
Storkok
Passa på att laga en ordentlig laddning köttfärssås och stoppa i frysen att ta fram dagar när du hellre ligger på stranden än står vid spisen.
Köttfärssåsen är också god att ha som fyllning i en glutenfri paj eller i varma smörgåsar, perfekt picknickmat till sommarens utflykter.
Köttfärssås 6-8 port
750 g köttfärs
10 soltorkade tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
50 g smör
2 dl buljong
1 dl ketchup
ev 1 dl rödvin
1 msk oregano
1 msk krossade korianderfrön
1 msk paprikapulver
Salt och svartpeppar
Blötlägg tomaterna en halvtimme i lite hett vatten, skär dem sen i mindre bitar.
Spara blötläggningsvattnet till att späda köttfärssåsen.
Hacka löken och riv morötterna grovt.
Smält smöret i en gryta och bryn färsen. Krydda med salt och peppar.
Rör ner löken och låt den fräsa med en stund.
Rör sen ner morot och tomater, låt puttra tio minuter.
Häll så på buljong, ketchup och kryddor. Koka upp och låt sen småputtra i 1 timme.
Rör då och då, späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
Nygammalt
Sen jag startade min blogg för snart 7 år sen, så har jag byggt upp ett väldigt stort arkiv med recept, det finns över 1000 på mina olika bloggar och i kokböckerna.
Jag har hela tiden hittat på nya rätter, för att du ska få lite variation i ditt kök :)
Nu under vintern kommer jag att ha annat för mig än att skapa nya recept hela tiden, så därför kommer jag att bjuda på en hel del av dessa rätter igen, så de inte faller i glömska i arkivet.
Ofta kommer det att bara bli ett recept med bild till härinne, men har jag nåt som jag vill tipsa om eller funderingar jag vill dela så kan det bli några rader också.
Hoppas du kommer att hitta mycket inspiration till enkel, nyttig och god matlagning.
Matig köttfärsröra 2 port
250-300 g nötfärs eller lammfärs
6 champinjoner
1 grön paprika
1 tomat
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
10 valnötskärnor
6 st stora oliver med pimiento
3 msk smör
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk oregano
1 tsk ekologiskt buljongpulver
1 dl vatten
Havssalt och chiliflingor
Skär champinjoner, paprika, lök och tomat i lika stora tärningar.
Hacka valnötterna grovt. Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun.
Blanda efter några minuter ner löken och paprikan, låt dem få lite färg. Krydda med salt och chili.
Rör ner köttfärsen och låt bryna en stund, rör så den blir finfördelad.
Tillsätt nu de övriga ingredienserna, koka upp och låt röran puttra i minst 10-15 minuter, så den blir lite simmig.
Servera med riven, lagrad ost, några tunna klyftor tomat och bladpersilja.
En klick smör är också alltid med på min tallrik, även om den inte lagts dit när jag tagit bilden.
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås.
Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.
När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)
GÖR SÅHÄR :
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås.
Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.
När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)
GÖR SÅHÄR :
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås.
Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.
När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)
GÖR SÅHÄR :
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.