Julpaté och cumberlandsås med lingon

Hemgjord paté

Idag bjuder jag på en smakrik paté, när jag jobbade som restaurangkock gjorde vi alltid olika sorters patéer till julbordet.

Det är lite pyssel med blir väldigt gott, den passar riktigt bra att förbereda nu i god tid innan julen.

Jag serverar patén med cornichons, lingoncumberland som du hittar längre ner i inlägget och inlagd svamp, ett recept på det hittar du här.

Julpaté med lingoncumberland

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör

2 ägg

2 dl grädde

½ dl konjak

1½ msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.

Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.

Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, husk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.

Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk valfri sötning

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomtens jultips

Du hittar fler av mina recept som passar till julen i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Någon av dem kanske kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Inbunden (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips Inbunden

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Kycklingleverpaté med havtornsgelé fån Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Lucka 8 – Leverpaté från kokboken Läkande dundermat

Tomten på Skansen

Läkande och färgglad mat

I dagens lucka presenterar Tomten och jag ett mycket färgglatt recept från Tina Haldorsson nyutkomna kokbok Läkande dundermat.

Du kanske känner till Tina från bloggen Colorful Health, där hon delar med sig av både smakrika och konstfullt färgglada rätter.

Tina har en fascinerande hälsoresa bakom sig, där hon ätit sig både frisk och slank med hjälp av Paleo, AIP och LCHF.

Du kan läsa mer om hennes väg mot ett friskare jag på bloggen och i boken, klicka på bilden nedan så kan du köpa den signerad direkt från Tina.

Här finns Läkande dundermat på Adlibris och här på Bokus.

Så här beskriver Tina sin fina julpaté;

God paté som du kan äta både varm och kall, kryddad med julens goda smaker.

Den går bra att göra några dagar innan jul och servera den gärna i skivor på julbordet.

Lever är extremt näringstät mat och stöttar ditt immunförsvar, blodbildning och energiproduktion. Ät gärna lever året om.

Jag gillar leverpaté bäst med syrad gurka och lite rödlök. Hoppas det smakar.

Leverpaté 6-8 portioner

500 g nötfärs

250 g nötlever

2 msk ceylonkanel

3 msk riven färsk ingefära

2 krm kryddnejlika

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

100 g talg

3 tsk örtsalt

Till servering syrad gurka, sallad eller grillade grönsaker

Sätt ugnen på varmluft 175 grader.

Hacka gul lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna med talg och alla kryddor.

Ta bort hinnor på levern och lägg den i en matberedare tillsammans med lökblandningen och mixa.

Lägg bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform, eller smörj formen med fett.

Blanda nötfärs ​och den mixade levern.​

Lägg blandningen i en form och grädda i ugn ca 1 timma, tills innertemperatur är ca 72°C.

Låt svalna och skär i skivor.

Lucka 19 – Kycklingleverpaté/pastej

Julpaté

Jag har fått många förfrågningar om jag inte har recept på nån riktigt god, hemlagad leverpastej till jul.

Så därför bjuder jag nu på ett kokboksrecept, den här hittar du tillsammans med mycket annat gott i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven tillsammans med Annika Dahlqvist.

Just nu har Lumio Förlag julrea så den kostar bara 195 kr i länken ovan, boken är en nyutgåva av två av mina tidigare slutsålda kokböcker.

Den här milda patén smakar gott inte bara på julbordet utan även som en liten förrätt, med den fräscha och syrliga havtornsgelén till.

Vill du ha en paté med smak av vanlig leverpastej så byt ut starkvinet mot 3-4 små ansjovisfiléer.

Här länk till gårdagens inlägg om citronmarinerade rödbetor med tranbär, de passar också väldigt bra som tillbehör till patén.

Kycklingleverpaté
Foto Mikael Eriksson

Kycklingleverpaté/pastej

250 g kycklinglever

200 g kycklingbröst

100 g smör

2 dl smetana

2 äggvitor

½ dl torr sherry, portvin eller madeira

1 msk fiberhusk

ca ½ msk salt

2 krm vitpeppar

1 krm cayennepeppar

Sätt ugnen på 150º och gör ett vattenbad som patén ska gräddas i.

Ställ in en form med hög kant i nedre delen av ugnen och fyll på med varmt vatten till 2/3.

Smält smöret och låt det svalna, skölj under tiden lever och kycklingbröst i kallt vatten, låt rinna av väl i durkslag.

Lägg dem  på hushållspapper så all vätska sugs upp och skär dem sen i mindre bitar.

Kör till en slät smet i en matberedare tillsammans med kryddor, fiberhusk och vin. Blanda snabbt ner smetana och äggvitor.

Vill du ha pastejen helt slät så passera smeten genom en nätsil.

Stek en leverplätt i lite smör och känn efter om smeten är tillräckligt kryddad.

Klä en terrinform eller liten ugnsform på ca 1 liter med plastfilm och fyll i leversmeten.

Täck väl med plasten och lägg ugnsfolie eller lock över.

Grädda i 1½ timme, använder du termometer så ska den stå på 80 grader när pastejen är klar.

Ställ formen i diskhon med kallt vatten runt så den svalnar fortare.

Ställ sen i kylen över natten innan den stjälps upp ur formen.

Dela upp i mindre bitar och frys in i burkar det som inte går åt närmsta dagarna.

Skeda upp pastejen med en sked doppad i varmt vatten eller skär den i skivor med en vass kniv spolad i varmt vatten.

Havtornsgelé

1 dl frysta havtornsbär

2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Värm havtornsbären i en kastrull och blanda ner de urkramade gelatinbladen.

Häll upp i en liten form och låt stelna några timmar i kylen.

Ta upp gelén med en stekspade och skär i små fyrkantiga bitar.

Tycker du som jag om havtorn, så får du här en förhandstitt på en havtornschutney från min kommande kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, förhandsbeställ den i länken för endast 189 kr.

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Adventskalender med recept på julmat-Lucka 1

Kycklingleverpaté

Receptsamling ända fram till jul

Idag börjar jag att dela med mig av 24 av mina julfavoriter, så du som vill laga ett naturligt gott julbord med få kolhydrater får en hel del gott att välja bland.

Min lilla garntomte som sitter i en valnötsbåt har varit ett uppskattat inslag här på bloggen i juletider i flera år nu, så han kommer också att dyka upp i varje lucka.

Jag önskar att du kommer att njuta av en lugn och harmonisk julmånad, utan alltför mycket stress.

En hjälp på vägen är att börja förbereda julmaten långt i förväg och frysa in.

Den här patén fryser jag in rå, tar fram och tinar i kyl ett dygn innan den gräddas några dagar innan julafton.

Patén blir bara godare om den får stå och mogna ett par dagar i kylen.

Du får också recept på min lingoncumberland och här hittar du inlagda kantareller.

Ett annat mycket gott tillbehör till paté är rödlöksmarmelad, här hittar du en à la LCHF på Lilltäppans kök.

I min kalender kommer recept och bilder hädanefter att få tala för sig själva, både du och jag har nog fullt upp ändå nu i december :)

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 ägg

2 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite. Låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk dl björksocker eller honung

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomten i midvintersol