Gör egen julkonfekt
Ett burk med hemgjord julkonfekt blir en fin julklapp eller som en liten dessert till kaffet ditt eget julbord.
De julröda hallontryfflarna gjorde jag till min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.
I den här länken kan du beställa ett signerat exemplar (leverans efter jul) från min samarbetspartner Kall Natur Kompani.
Hallontryfflar ca 15 st
2 dl hallon
2 dl pekannötter
50 g smör/kokosolja
4 osvavlade aprikoser
½ pressad lime
Att rulla i:
½ dl hallonpulver
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.
Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Kryddig ischoklad
50 g 70-90% mörk choklad
25 g kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
½-1 tsk malda nejilkor
1-2 krm flingsalt
½ krm vaniljpulver
Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor, smaka av om sältan är lagom.
Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.
Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.
Förvara i burk i kylen eller frysen.
Du kan även testa att göra ischokladen efter jul som ett gott tillbehör till fikat.
Byt då ut julkryddorna mot en till två teskedar av den här Choco-Latte kryddmixen, så får du både goda smaker och en hel del nyttiga ämnen i ditt godis.
Ischoklad med mandel och bär
100 g mörk choklad 70-90%
½ dl torkade bär
½ dl mandel
50 g ekologisk kokosolja
Lite salt
Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.
Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.
Rör ner i chokladen och smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.
Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.
Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.