Nytt experiment pågår – Jordgubbslikör á la LCHF

Bloggar etiketter: ,

Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

br /

Bloggar etiketter: ,

Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram osaltat smör
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Hänga gubbe

20120628-173953.jpg

Visst va de fläder!! Finns det nån godare dryck än iskall flädersaft med massor av is en varm sommardag?! Det är riktigt svalkande och dessutom ett ypperligt gott alkoholfritt alternativ som drink!

Men det blev inte bara fläderblommor utan även hängande gubbar från Kajsas blommor i Löt! Nu ska jag bara hålla den vid liv o vänta på att de ska bli röda också! :-P

Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar

Ingredienser tårtbotten:
100 gram mandelmjöl eller mald mandel
4 äggvitor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Limesmörkrämsfyllning:
150 gram mjukt smör
4 äggulor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl grädde
1 lime rivet skal o pressade saft
0,5 gelantinblad

Skivade jordgubbar och några hela
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Gör gärna limesmörkrämen kvällen innan och lägg vitorna i en burk med tättslutande lock i kylen.
Mal mandeln i mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandelmjölet. Bred ut smeten till två rundlar, ca 22 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra genast bort papperet. Låt kallna.
Limesmörkräm: Lägg gelantin i kallt vatten minst 5 min. Skär smöret i små bitar. Riv limen och pressa sedan ur saften. Blanda äggulor, sötning och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar, får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och rör ner gelantinet och limeskal och saft, vispa sedan ner smöret.
Låt krämen kallna helt, kan med fördel göras kvällen innan och stå i kylskåp och tjockna.
Bred krämen mellan bottnarna och täck sedan rikligt med skivade jordgubbar.
Bred lite slarvigt grädde ovanpå och garnera med jordgubbar.
Man kan också bara dela krämen i två och ha ett lager mellan och ett ovanpå och skivade jordgubbar tätt både mellan och över och ingen grädde.

©MariannAndersson

Härlig sommartårta!

Bloggar etiketter: , , ,

Jordgubbskaka – midsommarkaka

Ett alternativ till midsommartårta med grädde och hela “tårt-kalaset”. Här blir det lättare att frakta med sig på picknicken, som många gånger blir på just midsommarafton.
Man kan ju packa ner vispadgrädde vid sidan av. ;)

till Saftig Jordgubbskaka behövs:

8-10bitar

150 g mjukt smör
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 rumsvarma ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Topping/fyllning:
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
0,5 tsk vaniljpulver
200 g jordgubbar

Gör så här:
Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa väl.
Blanda kokosnötsmjölet med bakpulvret och vaniljen, blanda ner i smeten. Bred denna ut i botten och upp lite på kanten i en rund springform ca 22 cm.
Blanda Creme fraich, ägg, vanilj och sötning väl. Häll över i formen och lägg skivade jordgubbar ovanpå
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 min.

Servera eventuellt med vispad grädde och några extra jordgubbar.

©MariannAndersson

Detta är ett omvandlat recept från en bloggläsare  då jag önskade mig “önskekaka“.
Minns dock inte vem, hoppas hon ser receptet nu och känner igen det lite.

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

LCHF Sommartårta

Ett recept för en sommartårta – perfekt till midsommar och för dig på LCHF-dieten.

LCHF Sommartårta
Portioner: 3
Tid: 1 timme
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser

Tårtbotten:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Vaniljkräm:
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon:
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö

Gräddtopping:
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med

Så här gör man

Tårtbotten:
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar – en botten och ett lock.

Vanljkrämen:
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen:
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen:
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!

Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!

11 tips på ”gå-bort-presenter” till midsommarkalaset!


Ett fat med chokladdoppade jordgubbar är garanterat uppskattat att ta med till midsommarkalaset. Läs om hur man gör här >> 


Torkade och marinerade tomater & marinerade vitlöksklyftor. Läs hur man gör här >>


Ett krus med hemmagjort smör är en gåva som verkligen imp0nerar, tänk bara vilket tillbehör det är till färskpotatis och dill… Läs om hur man gör här >>


Torka och smaksätt egna nötter och ge bort till midsommar. Läs mer om hur du gör här >>


Fylld lantbrödstårta med ost, bacon & soltorkade tomater. Ett populärt brytbröd! Läs om hur man gör här >>


lägg in fetaost i marinad. Läs hur man gör här >>


Hembakat kumminknäcke till midsommarbordet är ett måste! Läs om hur man gör här >>


En burk sommarsylt till värden/värdinnan. Läs om hur man gör här >>


Chili och vitlöksvinegrette. Läs hur man gör här >>


Är det din tur att baka midsommartårtan i år? En pinocchio i två lager med grädde och jordgubbar slår de mesta! Läs om hur du gör här >>

 

Plockmat, tårta och en fjälla…


Tiden! Vart tog tiden vägen?? Den verkligen RUSAR fram!! Det är midsommar nästa vecka, hallå? Hänger inte med alls. Här hemma händer de grejer om vartannat hela tiden, o det ena nya upptåget avlöser det andra. Skolavslutning och sommarlovstart har vi betat av i alla fall. Här kommer den tillhörande plocktallriken på avslutningskvällen. Krustader med viltost, chili och rökt skinka. Potatissallad, rostbiff, St Agur, brie, melon, vindruvor, jordgubbar och kex.

Och den traditionella tårtan förstås. Jordgubbar, jordgubbar, jordgubbar! Vad är väl godare än en klassisk jordgubbstårta med hembakad tårtbotten?

Vad händer mer?
ÄNNU ett litet nytillskott har anlänt till familjen! – ”Fjällan”
Eller litet och litet… Hon är bautastor!! ;-)


Jordgubbstårtan!


”Fjällan” är en 16 mån gammal honkatt som nyligen haft en kull ungar men som inte finns mer. Hon är lite sorgsen och deppig och när vi träffade henne första gången så skuttade hon rakt in i hjärtat! Så tillgiven och lugn, men lite ledsen i ögat och passade inte riktigt in där hon bodde förut. ”Henne vill jag ha sa jag!”

-”Du får henne!!”…

Efter ett snabbt men enigt överläggande med kära maken så ”blev de som de blev”… Nu är hon hemma. Avmaskad, ren och fin, och fått en dos med fästing och loppmedel. Fjällan fick hon heta då hon är vacker och ståtlig som en varg, fina vita fjällränder och illgröna ögon… ;-)

Nu ligger hon här bredvid mig och har bekantat sig med båda våra andra katter; Alfred & Ida. Dalton har hon också ”pussat på kinden” så allt är frid och fröjd och jag hoppas hon ska trivas här hos oss med gubben Alfred och lilla yrvädret Ida som hon kan fostra, då kanske hennes mamma-hjärta blir helt igen…

Kastrera både flickorna står på tur, sen får de va nog med katter här! :-P

Jordgubbsmilkshake


Efter en intensiv vecka ska vi nu coola ner oss lite tänkte jag. Det är fredag, helt underbart med helg igen. Sommarlov och familjen är ledig allihopa för ett par dar. Drar en lättnads suck över veckan som varit med allt därtill. Loppis, jobb, skolavslutning, utflykter, shopping, förberedelser och aktiviteter utöver det vanliga. Skönt med helg, fruktansvärt skönt med helg! Jag älskar HELGER!! ;-) Fler recept, inlägg och uppdateringar kommer så fort jag hämtat andan… Kram till er alla! 

Jordgubbsmilshake 4 port
Det här behöver du : 
1½ liter färska jordgubbar
½ liter vaniljglass
ca 2-3 dl mjölk
En gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Fyll en blender, måttbägare eller skål med glass och jordgubbar, slå på lite mjölk och en gnutta vaniljsocker. Mixa till slät konsistens. Häll upp i glas, tillsätt tjocka sugrör och njut! :-P