Sommarens tårta fylld med solmogna bär, lite slarvigt ihoplagd med vaniljkräm och massor av bär på toppen. Till skolavslutningen gjorde vi den här tårtan till barnen, en modell mindre av en tjockare rulltårta i långpanna. Bara att ta ut runda mått och montera ihop. Kanterna som blir över fryser man in till kaksmulor när man ska göra arraksbollar eller dammsugare.
Även att tårtan är mindre i omkrets så räcker den gott och väl till 6 stora bitar tack vare att den blir så hög!
1 långpanna tjock tårtbotten;
4 ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl mjölk
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt till en slät smet. Bred ut i långpanna på bakplåtspapper. (30*40) Grädda ca 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna något. Ta ut tre runda mått till bottnar.
Fyllning till tårtan är så enkel den kan bli. Vaniljkräm, skivade jordgubbar och lättvispad grädde varvat.
Dekorera med färska bär huller om buller!
Bottnarna blir riktigt saftiga och med smak av vanilj precis som man vill ha till en sommartårta.
Nu laddar vi morgonen med supersmarriga smoothies för att sen styra kosan mot norra Öland. En liten roadtrip till Böda Sand för att kika på european car meet.
Det ser ut som om vi kommer få strålande väder dessutom!
4 port
Det här behöver du :
2 bananer
2 äpplen
½ l jordgubbar
3 dl yoghurt
1 msk honung
GÖR SÅHÄR :
Mixa allt i en blender, söta med honung.
Idag kickade vi igång morgonen tidigt här hemma med bl a. yoghurt och fruksallad till frukost och ojjj vad man vaknar till liv av alla färgglada vitaminer!
Till lördagens melodifestival i helgen gjorde Joline en fruktsallad som vi åt med glass. Det blev en rejäl skål fylld med härlig frukt så vi har haft goda tuttifrutti-morgnar därefter!
Jag tycker att fruktsallad bara blir godare och godare om den får stå nån dag, förutsatt att man inte har banan i då… Russin däremot är ett MÅSTE!
Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december!
Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju!
Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt…
Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?!
Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>
Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…
Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så….
På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.
En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel… Man ska ta vara på kärleken…
Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”
Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).
Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… Mmmmmm…..
Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!!
Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.
Rock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.
Bubbel-bubbel-babbel i soffan!
Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.
The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.
Jordgubbslikören har varit klar en tid och nu får ni ta del av mitt recept.
Smakar sannerligen SOMMAR!
1 liter torra jordgubbar – rensade och väl sköljda
35 cl renat/vodka
6-8 msk SteviaVital Bakery+ Mariannsocker
Gör så här:
Lägg jordgubbarna och sötning i ett glas med tättlsutande lock, slå över spriten och ruska om lite.
Ställ glaset i ett lagomt soligt fönster i 2 veckor och sedan 2 veckor i kylskåp, vrid (i fönstret) och ruska lite försiktigt då och då på glaset under hela tiden.
Sila av bären genom en trådsil och sila sedan genom en saftsilduk och tillsist genom kaffefilter.
Likören hälls på en väl rengjord torr flaska. Sedan kan man njuta sommarsmak i vinter med jordgubbslikör i ett litet likörglas…
Bloggar etiketter: jordgubbar, jordgubbslikör
Nu går skam på torra land (igen) vilken värld är detta vi lever i? Detta frågar man sig ofta i dessa sk moderna tider där det ska petas i allting…
Nu har EU förbjudit alla utom de som är certifierade KRAV att bespruta sina jordgubbar med naturliga bekämpningsmedel så som matolja, såpa/diskmedel.
SVT skriver:
“Jordgubbar har många fiender – mögel och skadeinsekter, värst just här är tripslarven. Men för att slippa giftiga kemikalier har odlaren Ann-Helen Börjesson använt ett medel som anses helt ofarligt. Hon blandar själv såpa, olja och vatten för att spruta på jordgubbarna.
- Det som är problemet här är tripslarverna, då kan man använda såpa och olja – om man hade fått.
Men det får man inte längre. Under våren började nämligen en ny EU-förordning att gälla som gör att kommersiella odlare inte får använda såpa och olja som växtskyddsmedel. De är inte godkända för det ändamålet.
Tillfällig dispens
Det finns en tillfällig dispens, men bara för Krav- och Sigill-odlare.
- Det ska föreligga en fara som inte går att avvärja på något annat, rimligt sätt. Och när det gäller de ekologiska medlen, finns inga andra att tillgå. Men i den konventionella odlingen finns andra medel att använda, säger Johan Lindh, jurist på Kemikalieinspektionen.
Länsstyrelsens trädgårdsrådgivare, Kirsten Jensen, tycker det är ett märkligt resonemang.
- Det är en väldigt konstig signal att skicka, att ett medel som är ekologiskt inte får användas längre, innan ett företag betalar riktigt dyra pengar för att få det godkänt, säger hon.”
Vad gör man?
Bloggar etiketter: jordgubbar, KRAV, naturlig bekämpning
I fredags hade vi kalas här hemma för Max som har fyllt 12år! Joline hade fixat med girlanger i köket och så slog vi in presenter och dukade fint tills han skulle komma. Istället för tårta stekte vi plättar så det stod härliga till. Hela huset låg som i en stekdimma på förmiddan av den gamla plättlaggen men gott blev det! Pannkakor och plättar är något som Max verkligen höjer till skyarna; man skulle kunna säga att han bokstavligen ÄÄÄÄLSKAR pannkakor! Så det fick bli högar av småplättar med färska jordgubbar och nykokt sommarsylt till efterrätt. Å just de, kokt wienerkorv och potatismos innan!
Flaskorna med ”barn-bubbel” hittade vi på Gekås i Ullared och med dom sköt vi korkarna i taket och skålade för Max!
En mycket förväntansfull Max öppnar sina presenter!
Målarböcker, skrivböcker, pennor, jumpsuit, strumpor och kalsonger och lite annat smått och gott fick han.
Här skriver han sitt namn i en av skrivböckerna.
Wienerkorv som får sjuda riktigt länge i buljong med lagerblad och vitpepparkorn blir riktigt gott.
Och sen var då så dags för plättarna!
Grattis vår lilla Max som är är stora killen! 12år, hurra, hurra, hurra, hurra!!
Har ju glömt att visa er glassen vi gjorde häromkvällen med jordgubbar och fläder som smaksättning. Gudomligt god och fräsch. Riktiga sommarsmaker. De tycker jag ni ska prova!
Nu måste jag faktiskt kila i säng! Redan?
Jopp, för imorgon är det jag & Joline som hänger på låset när Gekås (Ullared) öppnar kl 8, alltså måste vi upp i ottan. Typ klockan fyra…
Vi ses kanske där i vimlet…
Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
½ liter jordgubbar
½ dl koncentrerad flädersaft (ta lite mindre om du inte vill ha den så söt, för den blev väldigt söt)
GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt den koncentrerade saften och vispa lite till om det behövs, den ska inte rinna men ändå vara lösvispad. Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skiva ner jordgubbarna. Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.
Och öländska jordgubbar, snart är säsongen slut så det gäller att börja bunkra och fylla frysen!
Fler tips på 3-minutersglass :
Rabarberpajglass. Äppeltarte med vaniljglass. Lemon curdglass.
Klicka på bilderna för att komma till resp. recept.
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso
- Annorlunda pepparkakor
- Grekiska köttbullar på mitt sätt
- Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås
- Halloumibröd till helgbrunchen
- Tacokryddad kycklingpaj
- Värmande grönsakssoppa med korv
- Köttfärssås på mitt sätt
- Min bästa laxpudding med fetaost och morot
- Falukorvsgratäng
- Mjuk citronkaka – Fri från gluten och vitt socker
- Lördagsgodis – Tre njutbara energibollar
- Baconlindade pannbiffar och paprikamajonnäs
- Lättlagad husmanskost – Dillkött på kyckling
- Lättlagad husmanskost – Blomkålssoppa med varm smörgås
- Lättlagad husmanskost – Syrlig vitkål till stekt fläsk, korv eller köttbullar
- Lättlagad husmanskost – Fiskpudding med gräslök och brynt smör
- Lättlagad husmanskost – Stekt fläsk med löksås
- Söndagsmiddag – Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter
- Tre tips på tapas och meze till fredagsmyset
- Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso
- Annorlunda pepparkakor
- Grekiska köttbullar på mitt sätt
- Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås
- Halloumibröd till helgbrunchen
- Tacokryddad kycklingpaj
- Värmande grönsakssoppa med korv
- Köttfärssås på mitt sätt
- Min bästa laxpudding med fetaost och morot
- Falukorvsgratäng
- Mjuk citronkaka – Fri från gluten och vitt socker
- Lördagsgodis – Tre njutbara energibollar
- Baconlindade pannbiffar och paprikamajonnäs
- Lättlagad husmanskost – Dillkött på kyckling
- Lättlagad husmanskost – Blomkålssoppa med varm smörgås
- Lättlagad husmanskost – Syrlig vitkål till stekt fläsk, korv eller köttbullar
- Lättlagad husmanskost – Fiskpudding med gräslök och brynt smör
- Lättlagad husmanskost – Stekt fläsk med löksås
- Söndagsmiddag – Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter
- Tre tips på tapas och meze till fredagsmyset