När det vankas köttbullar och mos, eller klassisk söndagsmiddag här hemma brukar jag alltid göra en liten skål ättiksgurka, det är vansinnigt enkelt och mycket godare än de man köper på burk. Bara skaka ihop, vatten, ättika och socker i shaker. Blanda med skivad gurka, persilja och dill. Lätt som en plätt och ett av de godaste tillbehören till just köttbullar och potatismos också!
Barnen tycker också det är gott som pålägg på leverpastejsmörgåsar så blir det något över efter middagen så gör det inget alls!
Idag är det fredag och kära maken och jag ska ut på stan och luncha tillsammans innan helgen tar vid! Ääääntligen fredag!
Det här behöver du :
1 gurka + 2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl socker
3 msk ättika (12%)
Persilja + dill
GÖR SÅHÄR :
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål.
Skaka ihop vatten, socker och ättika så att sockret löser sig. Lagen kan också kokas upp och svalna innan man slår den över gurkan. Blanda med gurkan, finklippt persilja och dill. Häll upp i skål eller glasburk och låt stå till sig några timmar före servering. Håller 2 veckor i kylskåp i burk med tätslutande lock.
Före servering kan man hälla av lite av lagen och tillsätta dill och en gnutta vitpeppar.
Ett klassiskt tillbehör till husmanskost.
Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka… Är en inlagd gurka med sötsyrlig smak till skillnad mot saltgurka som är inlagd i en lag med ättika och salt.
Bon apetit, godaste köttbullarna, potatismos, ättiksgurka och lingonsylt.
The post Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka appeared first on Kryddburken.se.