Efter påskens alla fester…
Nu är det nog många som känner att det blivit lite väl mycket av både mat, dryck och mer godsaker än vanligt.
Då passar det bra med lite lättare mat, som den här färgstarka och mustiga soppan.
Den är dessutom rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.
Här kan du läsa mer om de hälsosamma effekterna hos benbuljong och gurkmeja.
Jag serverade soppan med mina nya frökex från Huså Bröd, hälsosamma även de, med smak av nässla, libbsticka och vitlök.
Den vackra servetten under skålen hittar du här.
Kycklinggul soppa 2 port
3 dl kycklingbuljong
2 dl kokt kycklingkött
1 kokt morot från buljongkoket
10 cocktailtomater
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
2 tsk gurkmeja
1 tsk pressad citron
½ tsk svartpeppar
Salt
50 g smör till stekning
50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux
Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.
Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.
Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.
Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.
Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.
Fågel med indiska smaker
När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.
Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.
Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.
Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.
Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.
Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.
Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…
Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.
Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.
Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.
Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.
För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.
Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.
Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.
Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.
Indisk rödkålswok ca 3-4 port
5 dl strimlad rödkål
2 dl kokosgrädde
5 cm färsk ingefära
4 osvavlade aprikoser
3 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja
2 msk tamarisoja (glutenfri)
2 msk gurkmeja
1 msk gul curry
1 msk äppelcidervinäger
Salt
Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.
Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.
Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.
Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.
Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.
Chilikyckling i ugn 2-3 port
5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar
Chiliflingor
Salt
Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.
Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.
Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.
Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.
Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)
Kycklingfavorit
Idag blev det kyckling till lunch, här får du receptet på en av de kycklinggrytor jag oftast gör här nere i Turkiet.
Köper urbenat lår med skinnet kvar, det ger en riktigt mättande rätt.
Just nu håller jag på med korrekturläsning av det första amerikanska manuset av mina tre kokböcker.
Har på grund av lite för mycket datorsittande fått ont mellan skulderbladen senaste dagarna.
Har en gammal skada där som gör sig påmind om jag sitter för länge vid datorn.
Blir då lätt inflammerad ut mot axeln, så nu är det riktigt bra anti-inflammatorisk mat som gäller.
Gurkmeja, ingefära, chili och vitlök har alla riktigt bra effekt på immunförsvaret, så nu är det den här typen av mat som gäller.
Läs mer om det här hos Sanna Ehdin.
Njuter av riktigt fint vårvinterväder just nu, så jag kan jobba ute i solstolen och samtidigt hålla mig varm :)
Chicken Curry 2 port
3-400 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst
1 dl grädde eller kokosgrädde
1 grön paprika
1 dl strimlad purjolök
3 msk smör eller kokosolja
2 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk tamarisoja
Chiliflingor
Salt
Skär kycklingen i mindre bitar. Skiva vitlök, paprika och purjo.
Bryn smöret ordentligt, häll i kycklingbitarna och bryn dem väl runtom. Rör i grönsaker och kryddor, låt fräsa några minuter.
Häll på grädden och sojan. Koka upp och låt puttra några minuter.
Servera grytan med gröna blad och granatäppelkärnor.
Kålrecept igen
Den här veckan har gått helt i kålens tecken här på bloggen. Så nu har du lite olika tips att variera vardagsmaten med.
Tänkte att jag på det här viset skulle slå ett slag för kålväxter, en av de mest C-vitaminrika grönsaksgrupper vi kan äta.
Olika kålsorter, paprika, chili, persilja, nypon innehåller alla mer C-vitamin än citroner och apelsiner.
Så här i kyliga förkylningstider är det bra att ladda lite extra.
Hade aldrig testat mosad avocado i en coleslaw tidigare, det blev riktigt gott.
Jag gjorde den populära kålsalladen med syrliga smaker från kiwi och lime.
Välmogen avocado binder lika bra som majonnäs i en sån här sallad, så den blir ett bra alternativ för den som inte tål ägg.
Avocadon är verkligen fantastisk här i Alanya när man köper den nyplockad och helt mogen på grönsaksmarknaden.
Olgun heter den då, den är mjuk som smör direkt ur skalet.
Här hittar du recept på avocadosmör från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, ett bra alternativ för dig som inte äter vanligt smör.
Min coleslaw smakade mycket gott till marinerad kycklingschnitzel med indiska smaker.
Vi får kycklingbenen urbenade hos slaktaren, har du bara en vass kniv är det ganska lätt att skära bort benet.
Det blir så mycket godare att ugnssteka när skinnet är kvar, rätten blir ju förstås också mycket fetare och nyttigare.
Grön coleslaw 2 port
3-4 dl strimlad vitkål
1 kiwi
1 pressad lime
½ avocado
2 msk olivolja
2 msk finstrimlad bladpersilja
Chiliflingor
Salt
Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.
Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.
Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
Indisk kycklingschnitzel 2 port
400 g urbenade kycklinglår
2 msk riven ingefära
1 msk gurkmeja
1 msk tamarisoja
1 msk macadamiaolja eller kokosolja
1 tsk chiliflingor
1 pressad lime
ev 1 tsk honung
Salt
Blanda alla ingredienser till marinaden. Salta kycklingen på båda sidor och fördela marinaden jämnt runtom.
Lägg på ett ugnsfast fat och ställ i kylen att marinera några timmar, gärna över natten.
Ugnsstek dem på 200º, cirka 15 minuter på var sida. Skinnsidan får ligga neråt första tiden, vänder den sen uppåt så den blir riktigt välstekt.
Solgul wok, både nyttigt och läckert
Jag fortsätter med recept på kål, nu på vintern är ju de olika kålsorterna det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.
Idag blir det en sötsur wok som jag gjorde på kalkonbröst. Har alltid tyckt mycket om thai-inspirerad mat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.
Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.
Vill du inte använda söt, torkad frukt så ta en mango istället, den ger en härlig smak till en wok.
De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.
Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, vilket jag får i den här typen av väder.
Läs om 10 naturliga smärtlindrare här i tidningen Hälsa.
Här kan du läsa på Sund.nu om kålens alla näringsämnen och en del intressant om dess historia.
Vitkålen har en hög halt av C-vitamin, så den är ett bra vapen mot att mota förkylningar som brukar härja så här års.
Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt Men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.
De blir också väldigt lindriga, det känns att kroppen har byggt upp ett bra försvar med mitt sätt att äta.
Det behövs just nu här i Alanya, det har varit kallt och rått de senaste dagarna.
Utom söndag förmiddag, då lyste solen och det blev en fin långpromenad till hamnen.
Sötsur wok 2 port
300 g kalkon- eller kycklingbröst
4 soltorkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor
3-4 dl strimlad vitkål
2 rivna vitlöksklyftor
1 gul lök i tunna klyftor
1 dl kokosgrädde
1 pressad lime
½ dl kycklingbuljong
½ strimlad, röd spetspaprika
3-4 msk kokosolja
2 msk riven ingefära
2 msk tamarisoja
ca 1 msk äppelcidervinäger
1-2 tsk chiliflingor
Salt
Strimla köttet och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.
Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.
Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.
Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och kycklingbuljong.
Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.
Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller koriander.