Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.
Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.
Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.
Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.
8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar
GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.
När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm.
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.
Smaklig sallad!