Stekt potatis prinskorv och ägg

stekt_potatis_prinskorv_ägg
Hallå därute! Jösses vad jag längtar efter julen nu, det är så ruggigt o grått ute. Vill ha lite snö så de lyser upp och man får lite vinterkänsla och snart är det ju advent med. Jag har då tänkt att plocka fram adventsstakar, julgardiner, dukar och div lyktor så allt är klart och uppe till 1:a advent sen ska jag bara njuta av december och ta en sak i taget. Julgranen får komma in 3:e advent annars ska allt va klart har jag tänkt. Ska göra små egna julklappar, dricka glögg och lyssna på julmusik. Haha! :-P Stressfri jul, bara pyssla, mysa och så! Låter väl bra? ;-)

Dom här köttbullarna är inte hemmagjorda, de är IKEA´s. (nu utan hästkött) Haha!! Riktigt goda men inte såna man vill ha på julbordet kanske. Då ska de vara lite kryddpeppar och självklart hemrullade men prinskorvarna var inte alls tokiga, köpte dom också på IKEA i måndags. 20 kr för 400 gram. Ett plus är att de är ihopbundna, känns lite mer ”lyxiga” då och smaken var helt okej. Inte så salta som jag skulle vilja ha dom men konsistensen perfekt och jättetunt skinn som blev knaprigt när man stekte dom.

Det blev en hastig middag igår så jag tärnade ner lite överbliven potatis i en panna och stekte köttbullar och prinskorv i en annan och avslutade med ett gäng stekta ägg när allt var klart. Tänk att det kan vara så gott, även om jag inte är superförtjust i stekt mat men ibland så.

Nicke blev desto gladare då han fick ett gäng lunchlådor och även valde att äta samma till frukost idag! :-P Vad är det med lastbils-karlar och stekt mat? Stekt korv, ägg, pytt-i-panna etc. Det serveras ju ofta på vägkrogarna där just chaufförer stannar till. Det är mättande och går snabbt att ”sleva” i sig utan att behöva använda kniv och gott är det ju också.

Jag brukar göra en panna till Nicke som jag döpt till ”Trucker breakfast” med stekt fläsk, korv, ägg och tomat… DEN är populär! :-P

prinskorvar_köttbullar
Lite julmatssugen blir man… ;-) Fortsätt gärna skicka in era recept och bilder på julmat och julgodis, har bara fått in knappt 10 recept så sprid till vänner och bekanta så vi får till ett dignande julbord här på Kryddburken. Alla recept och bilder är välkomna. Läs mer här >>

stekt_potatis_överbliven_kokt
Stekt potatis i smör. Kryddad med trocomare örtsalt och malen paprika samt lite persilja.

Nötstek i gryta av fransyska

nötstek_fransyska
Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen. Å herrejösses amalia så gott det är med KÖTT och POTATIS! Det finns inget bättre!
Jag skulle inte kunna leva utan potatis och utan såsen till potatisen ännu mindre… :-P

Finns bara en gyllene regel för en saftig, mör och gudomligt god STEK och jag har sagt det förr men jag säger det igen;

Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället.

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker och lök som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme i flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ta en gaffel och peta lätt i köttet och är det mjukt och faller isär ganska lätt så är det klart. Enkelt va?! ;-)

Sen är ju såsen halva nöjet att få tillaga. Skyn ska silas och kokas upp och få reducera. Alltså koka ner i mängd så smakerna koncentreras. Sedan smakas upp med en skvätt grädde, lite soya, vinbärsgelé och ev. redas av för tjockare konsistens. DÄR har vi den fulländande söndagsmiddagen. Kokt, rykande het potatis, kokta grönsaker och gelé eller lingon. Pressgurka om man vill… Nu börjar det kurra i magen bara av att jag skriver detta så det är väl dags att ta tag i dagens middag här hemma.

4 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg fransyska i bit
Salt & peppar
3 morötter
3 gula lök
1 lagerblad
1 tsk svartpepparkorn
1 msk tomatpuré
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en större gryta med lock. Skär morötter och lök grovt och låt svettas runt med steken, lagerblad svartpeppar och tomatpuré i ca 3 – 4 min. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 – 4 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före du skär upp.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15 – 20 minuter.

fransyska_stek_gryta_saftig_nötstek
När steken är klar tar jag upp den och tar bort nätet. Slår in den i bakplåtspapper och låter vila minst en halvtimme före jag skär upp.

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Såsen silar jag ner i en ny kastrull.

skysås
Kokar upp och reducerar ner till ungefär hälften. Smaksätter med grädde, soya, vinbärsgelé, salt och peppar.

stek_söndagsstek_fransyska_nötkött
När steken ska serveras skivar jag upp den och slår över lie av skysåsen.

stek_i_gryta_nötstek_fransyska_söndagsmat_söndagsmiddag
Smaklig måltid! :-P

Nyponmuffins – frukostbröd bakade på nyponsoppa

nyponmuffins
Ett bröd jag ofta bakar är nyponlimpa. Det går så himla fort och blir verkligen jättegott och håller sig saftigt länge. Det är ett bikarbonatbröd som bara är att ”röra-ihop-skjuts-in-i-ugnen”. Inget knådande och ingen jäsning.

Desamma med dessa brödmuffins. Enkla att styckfrysa och ta upp till frukost eller mellanmål. Barnen bara älskar dom! :-P

Bröd bakat på nyponsoppa kom jag på för några år sen då vi hade mycket nypon och jag gjorde storkok. Funkar naturligtvis på med köpesoppa också! ;-)

10 st
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
1 dl mjölk el. naturell yoghurt
5 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nyponsoppa och sirap. Blanda samman allting och fördela i 10 stora muffinsformar. Smörj forma innan lätt med lite olja på fingrarna så lossnar de lättare sen. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins
Några av ingredienserna.

nyponmuffins_brödmuffins
Mjöl, havregryn, solrosfrön, salt och bikarbonat. Experimentera lite och låt fantasin flöda. Byt ut till andra mjölsorter och frön/nötter, torkad frukt etc.

muffinssmet_brödmuffins_nyponsoppa
Smeten är lite som gröt i konsistensen.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins_kryddburken
Fördela i tio muffinsformar, lite mer än till hälften. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

nyponmuffins_recept_brödmuffins
Färdiga att avnjutas.

matmuffins_frukostmuffins_muffins_nyponsoppa
SUPERGOOOODA! :-P

Dragonkotletter med grekisk klyftpotatis

dragonkotletter_fläskkotletter_recept_dragonsås
Äntligen helg!! :-P här blev det lite sovmorgon så skönt. Sitter i soffan framför nyhetsmorgon med en kopp te.
Ja, va sjutton åt vi nu till dom där grekiska potatisarna då?! Jo, det blev dragonkotletter. De är riktigt möra, bräserade med härlig smak av dragon i krämig sås. Ett ypperligt tips på helgmat. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4- 6 fläskkotletter med ben
Salt & nymalen svartpeppar
3 tsk torkad dragon
6 dl vatten
2 msk grönsaksfond
½ pressad citron
3 dl grädde

Grekisk klyftpotatis :
10 – 12 potatisar
Olivolja
½ pressad citron
½ dl ströbröd
2 tsk torkad oregano
Flingsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör i en het stekpanna. Bryn kotletterna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med salt och peppar och dragon. Den torkade dragonkryddad smakar mer om den får brynas med i smöret direkt från början. Sänk sedan värmen och slå på vatten, fond, citron och grädde. Låt allt småputtra med lock ca 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha mer sås, fyll på med buljong/fond + vatten eller grädde och smaka av igen när de kokat upp. För tjockare konsistens på såsen rör ut lite maizenamjöl i vatten och slå i en smal stråle under omrörning till önskad konsistens.

dragonkotletter_dragonsås_fläskkotletter

fläskkotletter_med_ben_kotletter_dragonsås_dragonkotletter

sallad_middag_kotletter_sås

dragonkotletter_recept_dragonsås_fläskkotletter

Gör smörgåstårta själv – såhär mycket kostar det!

smörgåstårta_charkstubbe
Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.

Den här smörgåstårtan räcker till 4-6 bitar, eller 3 STORA bitar. Det är tre lager fyllning.

En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma. ;-)

Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke. Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. ;-) Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.

Inköpslista 

  • 12 skivor vitt rostbröd (ca 25 kr jättefranska 1200 gram)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 4 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 hg rökt skinka (ca 30 kr 2 hg)
  • 1 burk konserverade mandariner (ca 17 kr 312 gram)
  • 1 näven vindruvor (ca 35 kr 500 gram)
  • 1 näven körsbärstomater (ca 12 kr 250 gram)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
    Totalt 278 kr 

Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.

rund_smörgåstårta_lax_räkor_skagen
En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :

Inköpslista 

  • 2 förp hönökaka (ca 25 kr/st 5 i varje)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 1 burk creme fraiche (ca 10 kr 2 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 5 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 burkar räkor i lake (ca 40 kr/st a 170 gram)
  • 1 röd lök (ca 2 kr/st)
  • Stenbitsrom (ca 25 kr 80 gram)
  • 1 kruka dill (ca 15 kr)
  • 400 gram kallrökt lax (ca 100 kr)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
  • 1 citron (ca 4 kr)
  • Gurka (ca 15 kr)
    Totalt 460 kr

Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.

Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill. :-P

Sesamkryddad kycklingwok med nudlar

kyckling_sesamkyckling_wok_nudlar
Hallå igen! Är ni beredda på en riktig smakbomb? Detta är en av mina favoriter med kyckling. En riktig wok med asiatiska smaker och härligt krispiga grönsaker. Att få till en riktigt god wok kräver lite pill med ingredienser så låt er inte avskräckas av den långa listan.

Såser som ostronsås, kinesisk soya, fisksås, mirin och sesamolja är billiga ingredienser om man vill lyckas med smakerna, de är dessutom så pass dryga att de räcker till många, många middagar så köp hem lite roliga flaskor och börja experimentera.

Det asiatiska köket är en stor favorit och jag brukar laborera länge och väl för att få fram den rätta smaken och känslan. Det är bara att blanda på, våga och smaka av ofta! :-P Sesamolja använder jag inte så jätteofta och den ska inte överdoseras då den är ganska skarp och säregen i smaken men precis som fisksås så tillför den just det där lilla extra. Sesam och kyckling är en oslagbar kombination. Prova!! ;-)

 Det här behöver du : 
1 förp äggnudlar (250 gram)
700 gram kycklingfilé
1 brocolibukett
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
½ röd paprika
1 röd lök
1 röd spansk peppar

Sås :
2 dl kycklingbuljong
3 msk kinesisk soya
2 msk ostronsås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med olja. Förkoka broccolin i mindre buketter i saltat vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen och skölj dom direkt i kallt vatten. Skär minimajs i bitar och paprika, lök och chili i strimlor.

När kycklingen är fint brynt och genomstekt slå på såsen och låt puttra några minuter. Tillsätt sen minimajs, vattenkastanjer, paprika, lök och chili och sist broccoli. Vänd ner nudlarna och strö över sesamfrön. Rosta dom gärna lätt i en het, torr panna så kommer smakerna fram bättre. Klart att serveras!

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling_recept
Några av ingredienserna till woken. Låt er inte skrämmas av antalet såser – det är gott att ha dom hemma och man får fram så ofantligt goda smaker.

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling
Ni skulle känna doften här alltså… ;-) Smaklig måltid!

Spagetti med frikadeller i gräddsås

frikadeller_gräddsås_spagetti
Hallå! :-P Idag får ni tisdagens middagstips lite senare än vanligt. Jag har varit och hälsat på Slottsskolan i Borgholm där Joline går. Var med på en lektion där det pratades och planerades kring disco och skolresa. Jättefin klass, väldigt busiga med glada och trevliga! ;-)

Det är så roligt att komma tillbaka till ”gamla skolminnen” och även skymta några bekanta läraransiktet. Vilken nostalgi. Minns själv att jag tyckte högstadiet var såååå kul och den bästa av alla skoltider. Man var liksom så stor och hade eget skåp, klädde sig i Levi´s 502:or, farfarströjor, Dr Maritins och bomberjacka och samlade på ”nappar” i långa halsremmar… Ja, herregud vilken kombination där… :-P

Nu till dagens recept i alla fall. Frikadeller som är så försvinnande goda som bara smälter i munnen. Serveras förstås med spagetti, då är dom som allra godast! ;-)

Det här behöver du :
ca 1½ liter kokande köttbuljong
400 gram kalvfärs (alt. blandfärs)
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 msk ströbröd
1 ägg
½ msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
1 tsk malen paprikakrydda
½ tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Koka upp buljongen. Använd vatten + 2 tärningar eller 2-3 msk fond av antingen oxe, kalv eller kött. Blanda samtliga ingredienser till frikadellerna. Rulla dom till små bollar och klicka ner i den kokande buljong några i taget. Sänk värmen så de bara sjuder lätt, inte stormkokar. Ta upp med hålslev efter ca 2-3 min beroende på storlek.

Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Slå av lite av buljongen som frikadeller kokade i så du har ungefär ½ liter kvar, eller mer om du vill ha mer sås. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs.Vispa ner en skvätt soya, lite svartvinbärsgelé och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen. Lägg sedan i frikadellerna i såsen och låt dom bli varma. Servera med spagetti.

Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

Texas chili med rostat bröd och gräddfil

texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Hej på er igen. Märkte ni att jag tog mig lite ledigt igår? ;-) Hade fullt upp i köket hela dan med att förbereda helgens mat och ett par smörgåstårtor som skulle iväg nu på morgonen. Sen är det ju Fars dag imorgon så lite förberedelser inför den har det också blivit. Ni ska få se senare… :-P

Dagens recept är en riktig goding till helgen – Texas chili. Jag har lagat många såna här chiligrytor och får aldrig nog. Ett riktigt långkok med rejäla smaker och hetta. Denna variant är dock inte vrålhet så den kan barnen med lätthet också äta. Servera med rostat bröd och gräddfil… Jag lovar, det smälter i munnen så gott!! :-P

Det här behöver du :
1 kg högrev
1½ – 2 l oxbuljong (fond el. tärning + vatten)
2 st 33 cl ljust öl
2 burk mutti finkrossade tomater
3 msk tomatpuré
2 st lime
2 st gul lök
1 röd löd
1 st vitlök solo
1 st röd spansk peppar
2 msk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
En liten gnutta socker…
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär högrevet i bitar. Bryn köttbitarna lite åt gången och flytta sedan över till en större gryta.

När alla köttbitar är brynta och ligger i stora grytan, slå på oxbuljongen, öl, krossade tomater, tomatpuré och pressa ner saften från två lime. Hacka lök, vitlök och chili lägg ner i grytan. Tillsätt D´Elidas chilisås och kryddor. Låt grytan bräsera på medelvärme ca 7-8 timmar. Slå på mer buljong efterhand de kokar in.

texas_chili

Ugnsgratinerad fylld och baconlindad grillkorv med gräddstuvad purjolök

baconlindad_korv_gräddstuvad_purjolök
Korv med mos blev det inte, KORV däremot och en sån sjujäsikens god gräddstuvad purjolök till. Man behöver inte alltid följa vardagsklassikerna. Att göra potatismos tar dessutom längre tid. ;-)

Har ni nån gång provat att gräddstuva purjolök, eller brysselkål, eller vitkål? Det är en sån slående favorit till just KORV!

Här har jag valt en korv från stensåkra. Dom har både lunchkorv, frukostkorv och massor av goda krydd och grillkorvar i deras sortiment. Välj den du gillar bäst. Ska de kokas så föredrar jag en lunch eller frukostkorv, eller wienerkorv. Ska de grillas eller stekas i ugn så väljer jag hellre en tjock grillkorv eller annan smakrik kryddkorv. Det funkar med vad man än väljer dock. ;-)

Dagsstatus då?
– Idag går jag verkligen på sparlåga efter förmiddagens göromål. Har varit med Joline på en läkartid i Borgholm på förmiddan, apoteket efter det och sen hämtat ut lite paket till kryddburken. Storhandlat på ICA inför helgen och ett par smörgåstårtor som ska levereras på lördag förmiddag. Och vi har även fixat Fars-dag present till söndag. Ska de va sååå svårt??

Enkel match om det inte vore för foten (fot-fan) som är tvungen att protestera vad jag än gör typ… Blir sååå irriterad på den!!
Ikväll skulle vi ha SOPPA till middag ja… Och jag skulle hunnit bakat bröd till den också men det har jag inte gjort! Näee, vet du vad… :( Köpte med ett pizzakit hem så det får bli kvällsmiddan här hemma idag.
Imorgon har jag dock bara en massa roliga saker framför mig. Som att fixa smörgåstårtor och greja här hemma till fredagsmyset och bar njuta av en mysig stundande helg. Hoppas ni alla haft en bra dag. ♥

4 port
Det här behöver du : 

4 lyxgrillare (Stensåkra eller annan sort)
1 gul lök
Ketcup
senap
120 gram bacon

GÖR SÅHÄR : 
Snitta upp korvarna längs mitten och med några sneda snitt över hela. Fyll med hackad gul lök som du blandat med ketchup och senap av valfri sort. Linda en till två baconskivor runt varje korv och lägg på ett ugnsfast fat. Gratinera i ugn ca 20 min på 220 grader.

Gräddstuvad purjolök
Det här behöver du : 
Smör
1 stor hel purjolök
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med smör. Finhacka purjolöken och lägg ner i pannan. Sänk värmen till medel. Låt purjolöken bli mjuk, tillsätt sedan buljongtärning och vatten och låt vattnet koka in. Slå på grädden och låt allt koka ihop så det blir krämigt. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fylld_grillkorv_gräddstuvad_purjolök
Förberedd för en god middag.

fylld_korv_recept
Finhackad lök som blandas med ketchup och senap blir vansinnigt gott både som fyllning i korv men också på varma mackor! ;-)

fylld_korv_ugsgratinerad_ugnsbakad
Korvarna, snittade och fyllda.

fylld_tjockkorv_baconlindad_ugnsbakad_recept
Och baconlindade redo för ugnen.

purjolök_lchf_gräddstuvad
Skär purjolök i strimlor eller mindre bitar.

gräddstuvad_purjolök_lchf
Gräddstuva så den blir riktigt krämig och god. Glöm inte smaka av med salt och peppar.

baconlindad_korv_i_ugn
Smaklig spis!