Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Landgång – en riktig klassiker!

Äntligen fredag och nu rundar vi av veckan med en riktig gammal goding – Landgången! Lyxvariant av smörgåstårtan som redan på 30-talet ansågs var en riktigt finrätt till lunchbjudningar. Många landgångar innehåller inlagd fisk, såsom sill eller ansjovis och det är också i den änden som fisken ligger på som man ska börja äta. Allt enligt seden från smörgåsbordets.

Här hoppade jag dock över inlagd fisk och har istället kokta ägg med skagenröra. Köttbullar och rödbetssallad. Salami och brieost, samt rostbiff, remouladsås och rostad lök. Garneringen ska vara lite extra lyxig och sticka ut. En rätt som man verkligen äter med ögat.

Trevlig fredagkväll på er allihopa, på återseende i helgen igen.

KRAM!

Landgång – en riktig klassiker!

Äntligen fredag och nu rundar vi av veckan med en riktig gammal goding – Landgången! Lyxvariant av smörgåstårtan som redan på 30-talet ansågs var en riktigt finrätt till lunchbjudningar. Många landgångar innehåller inlagd fisk, såsom sill eller ansjovis och det är också i den änden som fisken ligger på som man ska börja äta. Allt enligt seden från smörgåsbordets.

Här hoppade jag dock över inlagd fisk och har istället kokta ägg med skagenröra. Köttbullar och rödbetssallad. Salami och brieost, samt rostbiff, remouladsås och rostad lök. Garneringen ska vara lite extra lyxig och sticka ut. En rätt som man verkligen äter med ögat.

Trevlig fredagkväll på er allihopa, på återseende i helgen igen.

KRAM!

Alla hjärtans dag-bakelse

Kikar in lite snabbt och önskar er alla en underbar alla hjärtans dag! Massor med kärlek till er mina fantastiska läsare! ❤️❤️❤️

Bronco och jag donar i köket idag och har gjort små rulltårtsbakelser vi ska ha efter middagen ikväll. Alltså maken till hund som är så galen i grädde har jag aldrig varit med om. Han gillar inte korv och köttbullar (??!) men grädde, tårtor och smågodis är han precis förtrollad i så han var inte sen att hjälpa mig med att slicka visparna idag! 😉 Haha, jag har aldrig tråkigt med denna hund! Självklart står en bakelse till honom på ett fat till kvällen också! Får väl byta ut jordgubbarna uppepå och pilla dit några Zoo-godisar som han älskat ända sen han var liten…

Jag ska strax börja förbereda middagen, vad det blir får ni se imorgon men först ett litet recept på goda, små bakelser. Rulltårta i skivor, fylld med hallonsylt. Toppad med grädde och jordgubbar. Enkelt och gott!

Ljus rulltårta grundrecept;

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning;

2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt och rulla ihop. Skär tjocka skivor och dekorera med grädde och jordgubbar.

Laxplanka med gräddig ört och vitvinssås

Vem gillar inte plankstek? Det är ju så förgjordat gott som lite lyxig helgmat på tu man hand. Med denna riktigt härliga sås blir middagen försvinnande god kan jag lova. Vare sig du lagar planka med kött, kyckling eller fisk så är såsen viktig. Inte snålas med och den får gärna vara lite tjockare i konsistens, ingen tunn blaskig sås som flyter av plankan.

Dessa plankor gjorde jag med laxfiléer som jag stekte i panna med smör, örter, salt och peppar. Bara spritsad duchesse och citronhalvor åkte in på plankorna i ugnen, resten monterade jag ihop när moset blivit riktigt krispigt och fått fin färg.

Servera med Harry-kuvert (haricot verts), den stekta laxen och såsen. Citron blir härligt karamelliserad i ugnen och jättegod att pressa över så mycket man själv vill ha.

Galet gott och prova gärna såsen, det är äta-med-sked-varning på den! 😉

 

Gräddig ört och vitvinssås;

3 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vitt vin

2 dl grädde

1 msk skaldjursfond

1 msk tomatpuré

3 tsk torkade fransk örtkrydda

Vitpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull och vispa ner vetemjölet. Slå på vinet och fortsätt vispa till en slät sås. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sedan såsen sjuda på låg värme ca 20 minuter. Smaka av med vitpeppar och salt.

 

Laxfiléerna;

2 laxfiléer

Smör

Torkad fransk örtkrydda

Svartpeppar

Örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i laxfiléerna och stek på bägge sidor a tillsammans med kryddorna. Ös med smör hela tiden tills den är precis färdig. Den ska vara mjuk, mjäll och ha tydliga, saftiga skivor. Akta så du inte steker den får hårt, då blir den torr och tråkig.

 

Spritsa ut moset på inoljade plankor. Jag tyckte det var passande med en fisk så de fick de bli! 😉

 

Duschesse;

ca 400 gram potatis

3 äggulor

½ dl vispgrädde

2 msk smör

1 dl finriven västerbottensost

1 krm gurkmeja (för den gula färgens skull)

Salt & finmalen vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.

 

Smaklig måltid!

 

Varmrökt laxröra till rostat bröd

Gjorde ett par goda små snittar/tilltugg av den överblivna varmrökt laxen vi hade i kylskåpet efter julhelgen. Om man nödvändigtvis inte vill lyxa till det som drinktilltugg eller snittar så är denna röra ett oemotståndligt gott pålägg till vanligt rostbröd till frukost eller som kvällsmackan. Går faktiskt att använda som röra till bakad potatis också, eller vända ner i en god pasta. Ja, faktiskt som fyllningen i en liten smörgåstårta eller varsin smörbakelse också. ?

Vad man nu än använder den till så är ju huvudsaken att det inte behöver slängas nåt av julens rester och att det blir gott förstås!

 

Det här behöver du :
Ca 100 – 120 gram varmrökt lax

(öppnad förpackning är håller 3 – 4 dagar i kylskåp)

100 gram philadelphiaost

4 msk majonäs

1/2 burk stenbitsrom

Salt och peppar

1 knippe dill

 

GÖR SÅHÄR :
Blanda laxen med övriga ingredienser och smaka av. Lätt som en plätt var det här!

 

Exotisk planka med helstekt kalkon till nyår

Julen har passerat och det går fort mot nyår. Ni har säkert funderat kring nyårsmenyn vid det här laget och här kan jag tipsa om ett riktigt gott, lite lyxigt och även enkelt recept att förbereda både som plockmat, buffé och mingel.

Helstekt kalkon, kallskuren serverad med kall potatissallad, olika frukter, brieost, chutney och rostad lök. Exotisk planka för 4 – 6 personer. Så galet gott att sitta o plocka på sig de man själv vill ha.

Har ni några nyårslöften på lut?

Jag brukar inte avge nyårslöften men för kommande år känns det både roligt, utmanade, enkelt och miljösmart och faktiskt ett löfte jag gladeligen kommer kunna hålla.

Fågel, kyckling som kalkon kommer jag att laga mer av både till vardags som till fest. Det är uppskattat här hemma och variationerna är ju oändlig. Dessutom väldigt gott och fungerar till både stora som små och till vardags som fest.

Fågel vare sig det är kyckling eller kalkon köper jag alltid svenskt och med märkning av Svensk Fågel.

Gården har oftast egen spannmålsproduktion, vilket betyder korta transporter för kycklingarnas mat. I Sverige har vi också tuffare krav jämfört med utlandet när det gäller hur långt vi får transporterar djur.

Ge mig ditt nyårslöfte, vad det än innehåller eller innebär! ?

Vill du veta mer om vad svensk fågel står för? Läs mer HÄR.

Det här behöver du :

ca 4 kg kalkon (märkt Svensk Fågel)

4 morötter

2 äpplen

2 citroner

2 msk torkade örter

 

Pensling :

3 msk flytande honung

1 msk mushroom soya

1 msk srirachasås

1 msk D’Elidas chilisås

1 msk söt, ungersk paprikapulver

1 msk Trocomare örtkrydda

2 tsk nymalen tellicherry svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Tina kalkonen om den är fryst. Tina den i kylskåpet långsamt för att bevara saftigheten. 4 kilo tar ca 2,5 dygn.

Ta ut den i rumstemperatur 2-3 timmar före den ska tillagas. Torka den torr.

Sätt ugnen på 220 grader och förbered formen. Skala morötter och skär i slantar. Skiva upp äpple och citron och blanda allt i botten på formen som ett ”galler” kalkonen ska ligga på. Strö över lite torkade örtkryddor.

Smält smör till pensling och blanda med resten av ingredienserna. Pensla kalkonen noga runtom och inuti. Lägg den ovanpå morötter, äpple och citron i formen. Slå resten av smörblandningen i botten på formen.

Stek kalkonen på hög värme 220 grader i 30 minuter, ta sedan ut den, vänd bröstet nedåt och täck hela formen med aluminiumfolie.

Hög temperatur i början och sedan låg temperatur resten av stektiden ger en kalkon med knaprigt skinn och saftigt kött.

Ställ in i ugnen igen med stektermometer (stick in termometern från halsen in mot bröstets ben) och sänk nu värmen till 120 grader.

Jag vänder den en andra gång när innertemperaturen vid bröstet gått upp till 60 grader och tar då också bort folien och öser med vätskan från botten.

Kalkonen ska tas ut när stektermometern visar 65 grader vid bröstbenet och 70 vid lårbenet. Stick en vass kniv i låret för att kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig. Är den fortfarande rosa och lite grumligt får den gå in i ugnen en stund till.

När den nått rätt temperatur tar du ut den och ställer den på högkant så köttsaften inifrån kan rinna ut i formen. Slå sedan in den i dubbla aluminiumfolie för att vila minst 30 minuter. Här kommer temperaturen ytterligare att stiga ca 5 grader och då är köttet helt färdigt.

Jag har valt att inte fylla kalkonen utan bara pensla den med smörblandningen runtom samt inuti. Detta för en jämnare värmefördelning under tillagning.

Skyn från formen kan du sila av och använda till sås eller frysa in och använda vid ett senare tillfälle.

Min kalkon sätter jag in i kylen när den svalnat i folien då jag ska servera den kallskuren. Ska du göra denna exotiska planka kan du alltså förbereda kalkonen och förvara den i kylskåpet nån dag innan den skivas upp.

Tranchera sedan upp lårben, bröstfiléer och vingar och lägg upp på fat tillsammans med frukter, ost, chutney och servera med kall potatissallad och ett gott bröd.

Inlägg i samarbete med Svensk Fågel

Nu blir det bildregn!


Man kan undra vad som hände med vädret efter påskhelgen men förmodligen bara helt vanligt aprilaväder och inget annat. Lite komiskt är det när det ena minuten är strålande sol och blå himmel och nästa, grått o mulet o stora snöflingor som singlar ner. Är helt säker på att våren kommer en vacker dag i alla fall och att den stannar längre än några minuter åt gången. Alla vackra vårblommor har i alla fall tittat upp och blåsippeskogen verkligen lyser som ett lila hav. 


Har haft lite bloggtorka på sistone med allt som det inneburit och lilla bus-Bronco som nu fyllt halvåret och väger 30kg, (?!?!!) han tar också upp sin tid. ;-P 
Att ladda batteri o energi är viktigt och jag är en sån som inte kan skriva per automatik eller beställning. Jo, i vissa fall men då har jag framförhållning och ett planerat upplägg men rent spontant måste jag ha en känsla och kan varken fota, skriva eller leverera just för sakens skull. 

Har varit skönt ändå att ”bara” arbetat bakom kulisserna ett tag så jag tänkte nu summera sista tiden med allt möjligt och dessutom i en salig blandning. 

Dessa underbara tulpaner är mina favoriter, nån som vet namnet på dom? Ser nästan ut som pioner som nån skrev tidigare. 

Många tårtor har det blivit också. Här en rejäl en till Nickes chef som fyllde 60år. 

Sen var det Nickes egen tur att ta med sig tårta till jobbet då han fyllde år. 

Frukost-tårtan innan jobbet! 😊 

Och en liten stubbe med rostbiff efter jobbet! 

Ja, det blev mycket tårta där ett tag. 

Påsken, ledighet och god mat stod sen på agendan. 

Påskbuffé på själva påskafton. 

Och några små rulltårtsbakelser. 

Hittade en så fin plåthöna (eller tupp) på ÖNSKA som jag inte kunde motstå. Den fick pryda påskköket. 

Och lilla, lila ankan! …JA – jag älskar lila! 

Påskägg till mannen med lite gott o blandat.  Emaljmuggar med Pippi Långstrump är bara sååå fina så han fick en sån också att dricka morgonkaffet i. 😊 

Prämiäröppning på Pappa Blå blev det också och jag hann bara få en bild på Jolines tallrik med deras caesarsallad som fick med beröm godkänt! 

Sen har jag mitt andra ”lilla” projekt här hemma. En koloss till möbel jag köpte för ett par veckor sen som verkligen väger bly… Ett gammalt varuskåp från 1930-talet som ska bli lite tillfixad med ny belysning och självklart fyllas med nostalgi-godis innan det får flytta in i köket. 

Nu önskar jag er alla en underbar fredag och trevlig helg! ❤ 

Festlig och annorlunda smörgåstårta

Det är äntligen ett nytt år som börjat! Ett år med nytt hopp o ny energi. Mer bus, fart o fläkt och mer positiva saker som händer och sker hoppas jag också. 

2016 var ett innehållsrikt år på alla sätt. Både bra och dåliga stunder. Släktrelationer som slets isär, gorm o bråk oss sinsemellan. Norpan (tamråtta) som blev illa biten av en annan hona så hon fick operera bort halva svansen men klarade narkosen galant och har återhämtat sig fint. Medan vår nya råtthona Selma som var dräktiga med endast en vecka kvar blev olyckligt offer för katten Alfred och fick lämna oss. Kean (dobermann) dog också hastigt o plötsligt i september av mystisk lunginflammation o tarmvred. Han klarade däremot inte av sövning och narkos och fick även han lämna oss… Många ord att begrava, liksom våra älskade djur. Innan dess fick dock Norpan en fin kull på 13st små långsvansar som alla fått nya fina hem runtom i Sverige som jag är väldigt glad och tacksam över. Vi ska inte nämna hur mycket pengar som lagts på djuren 2016, det är en annan historia, eller snarare en halvårslön… Men vad gör man inte för sina djur. 

2017 ska i alla fall bli ett lugnt, fridfullt, harmoniskt år med fokus på att alla ska må bra, vara friska och rädda om varann. Pappa kom ju också hit och hälsade på innan jul och Bronco var ”beställd” och det blev en fin jul hemma med bara lilla familjen, och en massa förväntningar. 

Bronco får symbolisera detta år på ett lättsamt sätt, fyllt med kärlek och bus och så bedårande go och fin som han är så lyser han upp den mest trista, gråa vardag hur lätt som helst. Min pappa gick också och förlovade sig med sin Anita på tolvslaget på nyårsnatten vilket jag är jätteglad över för deras skull. Det kan ju liksom inte bli bättre. Även övriga släkten här på ön har lappats ihop efter diverse trasiga intriger o tråkigheter så nu simmar vi lugnt och tar en dag i sänder så blir det nog bra de här! 

Kryddburken däremot står med stadiga ben på jorden och kommer naturligtvis att fortsätta i samma anda som tidigare, dock med bättre plattform så vi undviker senaste tidens avbrott som duggat tätt. 

Nu ska ni få receptet på den lite annorlunda och festligare smörgåstårta jag gjorde till nyår. 

En rund, formpressad tårta fylld med rökt skinka, ägg, ostcreme mm.

 Med en mer sparsmakad dekoration är det viktigt att inte snåla med fyllning och smak. Här med två lager, formgjuten i en rund springform med avtagbar kant. 

 

4 – 6 port 

Det här behöver du : 

Ca 12 skivor vit rostfranska 

Bregott till brödskivorna 

Lager 1 : 

0,5 tub mjukost naturell 

3 kokta, hackade ägg 

Lager 2 : 

200 gram strimlad, rökt skinka 

3 msk konserverade mandariner 

Några msk av ostcremen 

Ostcreme : 

200 gram philadelphiaost

4 msk créme fraiche 

1 msk cheddarkrydda

1 tsk lökpulver 

0,5 tsk vitpeppar 

Salt – smaka av! 

 

GÖR SÅHÄR : 

Ta fram en rund springform med löstagbar kant. Lägg bakplåtspapper på bottenplattan och kläm ihop. Detta för att lätt kunna flytta över tårtan på ett fat senare. Kantskära värdet och pussla ihop till ett lager i botten. 

Bred med Bregott. Blanda kokta hackade ägg med mjukost och bred ut. Lägg på ytterligare ett lager bröd och tryck till. Bred med Bregott. 

Blanda strimlad rökt skinka med mandariner och lite av ostcremen till en bredbar konsistens. Bred ut och täck med sista lagret bröd. Bred med Bregott. Täck hela formen med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten. 

Dag 2. Ta ut formen och lossa kanten. Putta försiktigt över hela tårtan från bakplåtspapperet på faten du tänkt servera den på. 

Täck hela tårtan med ostcremen och dekorera med blad av gurka, rosor av sotrökt skinka, skivade jordgubbar, fikon, krasse, spenatblad mm. Täck kanterna med ostskivor och spritsa ut ostkrämen runtom på toppen. 

 

Nyårsbubbel, vår klassiker som alltid! En stor flaska Pommac! 

 

Tårtan igen. 

 

Fick bli en liten sladdis till mamma också dagen efter då hon inte var hemma på nyåret. 

Följ med mig på instagram! 

KRYDDBURKEN – 

@kryddburken 

SNUGGLESKOGENS TAMRÅTTOR –

@snuggleskogens 

BRONCO – 

@bronco_riesenschnauzer