Proteinrik ostkaka
Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad falsk ostkaka på keso och mandel, både gott och mättande till helgbrunchen.
En äkta ostkaka görs med mjölk, ägg, ostlöpe, socker och vetemjöl, här en enklare variant som dessutom är både glutenfri och sockerfri.
Den passar fint även som efterrätt eller som ensamrätt när du vill ha en lättare lunch eller middag.
Tillbehören kan varieras beroende på när du äter den, till brunch och efterrätt är det bästa förstås bär och grädde.
Gör du den utan kardemumma/bittermandel och sötning så blir en salt variant av ostkakan väldigt god med matiga komplement.
Rom, gräddfil och picklad rödlök passar bra till när du är extra hungrig.
Kallskuret och den här fräscha salladen med vattenmelon blir även de goda tillbehör.
Mandelostkaka ca 6-8 port
3 ägg
1 dl riven ost
1 dl keso
1 dl flagad mandel
50 g smör
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)
1-2 krm nymald kardemumma
Ev 2 rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja
Ev lite valfri sötning
Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.
Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.
Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med mandel/smörblandningen, smaka av med kardemumma eller bittermandel.
Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.
Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.
Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Det var den första av mina 8 kokböcker där jag fotograferade själv, ett mycket roligt jobb.
Jag tog med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och i min hemby i nordvästra Dalarna.
Den boken har blivit väldigt populär och är som flera av mina tidigare kokböcker snart slutsåld, den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt som det ser ut i dagsläget.