Njutbar lördagsmiddag
Idag bjuder jag på en riktigt god middag som passar fint oavsett om du tänker grilla eller laga maten inomhus.
Grillvädret kanske inte är det bästa idag, men förhoppningsvis vänder det nu vid Valborg.
Pepparsåsen räcker till flera, du kan frysa in det som blir över och ta fram till kommande middagar.
Jag kokade stora mängder av den under mina 18 år som restaurangkock.
Den var mycket populär hos gästerna, hoppas du också kommer att tycka om den.
Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika 2 port
2 skivor fläskkarré à ca 150 g
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
50 g smör till stekning av svampen + 2 msk till köttet
Picklad paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
Vatten
Dela paprikorna på längden och ta ut kärnhuset. Strimla dem fint på längden.
Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull med vinäger och salt, häll på vatten så det knappt täcker.
Koka upp och låt sjuda i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt paprikan svalna i lagen.
Det som blir över efter middagen håller minst 1 vecka i kylen, bara grönsakerna är täckta av lagen.
Borsta av och skär champinjonerna i fyra delar, skala och skiva vitlöken.
Bryn smöret, häll i svamp och vitlök, krydda med salt och peppar.
Stek tills det blir gyllenbrunt, skaka om pannan några gånger under tiden. Håll svampen varm på lägsta effekt medan du steker köttet.
Hetta upp smöret i en stekpanna så det blir brunt, lägg ner köttet och stek 1 minut på hög värme.
Vänd och stek 1 minut till, sen stänger du av plattan. Låt köttet ligga kvar i stekpannan i 2–5 minuter, beroende på tjocklek, så värmen fördelas jämnt. Vänd en gång under tiden.
På det viset får du en genomstekt köttbit som ändå är saftig.
Servera fläskkarrén med champinjonerna, den picklade paprikan och pepparsåsen som kommer här.
Pepparsås 4-6 port
5 dl grädde
1 dl rödvin
1 dl av min enkla buljong
eller ½ tärning ekologisk köttbuljong + 1 dl vatten
1 liten, gul lök
1 tsk Worcestershiresauce
ca ½ tsk vitpeppar
ca ½ tsk mellanmald svartpeppar
Lite cayennepeppar
Salt
25 g smör till stekning
Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg.
Blanda ner alla pepparsorter och låt fräsa med en stund. Häll på vin, buljong och Worcester.
Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.
Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt. Koka upp och dra sen ner på låg värme.
Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.
Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.
De här recepten kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker. Länken går till Bokus, här finns den på Adlibris.
Det är spännande tider nu, intresset för böcker om bra mat vid diabetes växer, det märks tydligt även när det gäller vår kokbok.
Det har varit flera stora tidningsartiklar om lågkolhydratkostens positiva effekter på hälsan både i Sverige och internationellt senaste veckan.
Här en artikel om IBS hos Kostfonden och här en från engelska The Guardian om lågkolhydratkostens inverkan på diabetes.
Jag hoppas verkligen att mina recept och Lars-Eriks faktatexter i Stora diabeteskokboken kommer att göra stor skillnad i måendet för många runtom i landet, både de som har diabetes och de som vill undvika att få det.