Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.
Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.
Det här behöver du :
8 ägg
4 msk grädde
½ tsk salt
Svartpeppar
Fyllning :
300 gram varmrökt lax
300 gram philadelphiaost
10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)
65 gram färsk babyspenat
Salt och svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.
Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.
Fyllningen.
Bara att breda på och rulla ihop.
Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Grädda ca 15 – 20 minuter.
Färdig att avnjutas!
Lördagsgodis på en skärbräda! Det blev lite sent ikväll då moppe-renoverarna i garaget (Nicke & Joline) drog ut på tiden men va gör väl det. Detta recept på drumsticks kan ätas varma, ljumna men också kalla. Vi landade på ljumna! Riktigt goda som kvällsmat/snacks av det matigare slaget. Vill man fritera så gör man, men det blir supergott även i ugnen.
9 st
Krispiga drumsticks :
9 st (1kg) färska eller tinade kycklingben/drumsticks
Marinad;
4 dl turkisk yoghurt
3 msk sambal oelek
2 msk harissa chilipasta
Panering;
4 dl panko ströbröd
3 msk grillkrydda utan glutamat
3 msk malen, söt paprikapulver
GÖR SÅHÄR :
Blanda turkisk yoghurt med sambal oelek och harissa i en rymlig påse. Lägg i kycklingbenen, knyt ihop påsen massera runt. Låt marinera i kylskåpet över natten. (Allt mellan 16-24h)
Rör ihop ingredienserna till paneringen. Doppa varje kycklingben i panering och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Stek i ugnen 175 grader, ca 30 minuter. Vira aluminiumfolie om ändarna. Servera med grönsaker, dippsås och en röd lite starkare sås.
Ranch-dipp;
3 dl gräddfil
1 påse OLW ranchdip
1 tsk tomatpuré
2 rivna vitlöksklyftor
Stark röd sås;
1 dl ajvar relish
2 msk tomatpuré
2 msk vatten
1 msk balsamvinäger, mörk
1 msk D’Elidas chilisås
Svartpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Såserna är bara att röra ihop och smaka av.
Kycklingbenen har marinerat över natten och doppats i panering. Nu skjuts in i ugnen.
Efter ca 30 minuter.
Vira aluminiumfolie runt ändarna så blir det mindre kladdiga att hålla i.
Kycklingbenen i sig har lite hetta så det passar utmärkt med grönsaksstavar och kalla dippsåser till.
Ha en fortsatt trevlig lördag. Här blir det snart sängen och godnatt!
Bra mat att ha i frysen är pajer och piroger som är smidigt att ta fram till mellanmål, utflykt till skidbacken eller att ta med som en enkel lunch till jobbet. Jag brukar passa på att göra sånt på helgerna så det finns till vardags när tiden ibland är knapp. Dessa små pajer har jag gjort med en riktigt god köttfärsröra. Krämig av färskost med lite hetta och massor av smak. Tokgoda, som nån sa här hemma ikväll!
16 st
Det här behöver du :
1 sats pajdeg, se recept längre ner
Köttfärsröra;
400 gram blandfärs
200 gram inlagd, grillad paprika (avrunnen)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk D’Elidas chilisås
200 gram philadelphiaost
Salt
Tellicherry svartpeppar
Äggstanning;
3 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna och bryn färsen tillsammans med grillad paprika, finhackad vitlök, tomatpuré och oregano. Tillsätt sedan chilisås och philadelphiaost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar till äggstanningen.
Förbered pajdegen i god tid så den hinner få vila i kylskåpet minst en halvtimme. Kavla ut den ca 0,5cm tjock och ta ut 16 stycken rundlar, lite större än aluminiumformarna. Tryck ut dom i formarna och fyll med köttfärsröran. Överbliven deg kan du kavla ut och skära i remsor att lägga i korsmönster på pajerna. Slå över äggstanning och grädda ca 15 minuter i 200 grader.
Pajdeg :
400 gram vetemjöl
250 gram smör
4 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.
Grädda ca 15 minuter, 200 grader i nedre delen av ugnen.
Servera med en vitkålssallad och tomater.
Smaklig spis. Det enda som fattas här i bild är en liten klick kall vitlökssås också! Supergott när dom är varma.
Plockmat är bland det mest avslappnade sättet att avnjuta god mat på en fredag. Bara sitta och småprata, runda av jobbveckan och varva ner.
Det är ju inga recept rakt upp och ner utan mer tips på goda små tilltugg och inte mycket som tar tid att laga. Mycket gott hittar man i delikatessdisken fylld av marinerade oliver, vitlöksklyftor, pimentos, röror och såser. Jag brukar steka på heta chorizokorvar i slantar, färska champinjoner i smör och vitlök och lite timjan. Surdegsbröd som fått rosta i stekpannan med olivolja och vitlök -galet gott! Ölkorvar, salami, räkor, lufttorkad skinka mm. Variationerna är oändliga. Köp hem era favoriter och njut!
Bygg små pinchos av vitlöksbröd, serranoskinka, soltorkad tomat och fetaost, eller tapenade med ruccola. Tandpetare är perfekt till övrigt smått och kvällen är fulländad. Tapas!
Trevlig helg på er. PUSS
Plockmat är bland det mest avslappnade sättet att avnjuta god mat på en fredag. Bara sitta och småprata, runda av jobbveckan och varva ner.
Det är ju inga recept rakt upp och ner utan mer tips på goda små tilltugg och inte mycket som tar tid att laga. Mycket gott hittar man i delikatessdisken fylld av marinerade oliver, vitlöksklyftor, pimentos, röror och såser. Jag brukar steka på heta chorizokorvar i slantar, färska champinjoner i smör och vitlök och lite timjan. Surdegsbröd som fått rosta i stekpannan med olivolja och vitlök -galet gott! Ölkorvar, salami, räkor, lufttorkad skinka mm. Variationerna är oändliga. Köp hem era favoriter och njut!
Bygg små pinchos av vitlöksbröd, serranoskinka, soltorkad tomat och fetaost, eller tapenade med ruccola. Tandpetare är perfekt till övrigt smått och kvällen är fulländad. Tapas!
Trevlig helg på er. PUSS
Julen har passerat och det går fort mot nyår. Ni har säkert funderat kring nyårsmenyn vid det här laget och här kan jag tipsa om ett riktigt gott, lite lyxigt och även enkelt recept att förbereda både som plockmat, buffé och mingel.
Helstekt kalkon, kallskuren serverad med kall potatissallad, olika frukter, brieost, chutney och rostad lök. Exotisk planka för 4 – 6 personer. Så galet gott att sitta o plocka på sig de man själv vill ha.
Har ni några nyårslöften på lut?
Jag brukar inte avge nyårslöften men för kommande år känns det både roligt, utmanade, enkelt och miljösmart och faktiskt ett löfte jag gladeligen kommer kunna hålla.
Fågel, kyckling som kalkon kommer jag att laga mer av både till vardags som till fest. Det är uppskattat här hemma och variationerna är ju oändlig. Dessutom väldigt gott och fungerar till både stora som små och till vardags som fest.
Fågel vare sig det är kyckling eller kalkon köper jag alltid svenskt och med märkning av Svensk Fågel.
Gården har oftast egen spannmålsproduktion, vilket betyder korta transporter för kycklingarnas mat. I Sverige har vi också tuffare krav jämfört med utlandet när det gäller hur långt vi får transporterar djur.
Ge mig ditt nyårslöfte, vad det än innehåller eller innebär!
Vill du veta mer om vad svensk fågel står för? Läs mer HÄR.
Det här behöver du :
ca 4 kg kalkon (märkt Svensk Fågel)
4 morötter
2 äpplen
2 citroner
2 msk torkade örter
Pensling :
3 msk flytande honung
1 msk mushroom soya
1 msk srirachasås
1 msk D’Elidas chilisås
1 msk söt, ungersk paprikapulver
1 msk Trocomare örtkrydda
2 tsk nymalen tellicherry svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Tina kalkonen om den är fryst. Tina den i kylskåpet långsamt för att bevara saftigheten. 4 kilo tar ca 2,5 dygn.
Ta ut den i rumstemperatur 2-3 timmar före den ska tillagas. Torka den torr.
Sätt ugnen på 220 grader och förbered formen. Skala morötter och skär i slantar. Skiva upp äpple och citron och blanda allt i botten på formen som ett ”galler” kalkonen ska ligga på. Strö över lite torkade örtkryddor.
Smält smör till pensling och blanda med resten av ingredienserna. Pensla kalkonen noga runtom och inuti. Lägg den ovanpå morötter, äpple och citron i formen. Slå resten av smörblandningen i botten på formen.
Stek kalkonen på hög värme 220 grader i 30 minuter, ta sedan ut den, vänd bröstet nedåt och täck hela formen med aluminiumfolie.
Hög temperatur i början och sedan låg temperatur resten av stektiden ger en kalkon med knaprigt skinn och saftigt kött.
Ställ in i ugnen igen med stektermometer (stick in termometern från halsen in mot bröstets ben) och sänk nu värmen till 120 grader.
Jag vänder den en andra gång när innertemperaturen vid bröstet gått upp till 60 grader och tar då också bort folien och öser med vätskan från botten.
Kalkonen ska tas ut när stektermometern visar 65 grader vid bröstbenet och 70 vid lårbenet. Stick en vass kniv i låret för att kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig. Är den fortfarande rosa och lite grumligt får den gå in i ugnen en stund till.
När den nått rätt temperatur tar du ut den och ställer den på högkant så köttsaften inifrån kan rinna ut i formen. Slå sedan in den i dubbla aluminiumfolie för att vila minst 30 minuter. Här kommer temperaturen ytterligare att stiga ca 5 grader och då är köttet helt färdigt.
Jag har valt att inte fylla kalkonen utan bara pensla den med smörblandningen runtom samt inuti. Detta för en jämnare värmefördelning under tillagning.
Skyn från formen kan du sila av och använda till sås eller frysa in och använda vid ett senare tillfälle.
Min kalkon sätter jag in i kylen när den svalnat i folien då jag ska servera den kallskuren. Ska du göra denna exotiska planka kan du alltså förbereda kalkonen och förvara den i kylskåpet nån dag innan den skivas upp.
Tranchera sedan upp lårben, bröstfiléer och vingar och lägg upp på fat tillsammans med frukter, ost, chutney och servera med kall potatissallad och ett gott bröd.
Inlägg i samarbete med Svensk Fågel
Små naggande goda tilltugg som förrätt eller på buffé eller bara till kvällsmys i soffan framför TV:n, dessa godingar måste ni testa att göra.
Som alltid använder jag mig av svensk kyckling. Ni har säkert sett mina tidigare inlägg i samarbete med Svensk Fågel och den berömda Gula Pippin.
Kyckling märkt med Gula Pippin ÄR just svensk kyckling som garanterar att fågeln blivit uppfödd under kontrollerade förhållanden där bonden följer strikt djurskyddslag. Gula pippin garanterar också att ingen antibiotika har använts i förebyggande syfte och att kycklingen är fri från salmonella. De medicineras inte heller slentrianmässigt, ja i många länder är det vanligt att man ger alla kycklingar antibiotika för att motverka sjukdom. Svenska bönder motverkar sjukdom på ett hållbart sätt. Genom att hålla god hygien på gården får vi inte bara friskare fåglar än de importerade, våra bönder bidrar till att motverka antibiotikaresistens. Givetvis kan en sjuk fågel få antibiotika, men då på recept från veterinär och det har inte behövts hittills i år.
Läs mer om Svensk Fågel här!
Jag tycker det är riktigt roligt med den nya gröna vågen som landat. Mycket vegetariska rätter men också gröna rätter med ett mer hållbart protein och där är kyckling ett perfekt alternativ.
Jag har gjort ett par goda salladswraps som en enklare lunch, förrätt eller som med fördel kan serveras på en buffé då de går att äta även kalla. En god grönsaksröra i botten med tomat, paprika, rödlök, groddar och fetaost blir en mättande bas tillsammans med majskyckling som jag valt här. Pesto, tomatsmaken och fetaost är riktigt goda kombinationer ihop med kyckling. Allting toppas som avslutning med knapriga, rostade pinjenötter. Ljuvligt gott!
6 st
Det här behöver du :
2 majskycklingfiléer (märkta med Gula Pippin)
1 dl grön pesto
salt och peppar
6 blad romansallad
3 tomater
1 liten rödlök
1/2 röd paprika
60 gram fetaost
2 msk pinjenötter
GÖR SÅHÄR :
Skär varje filé i tre strimlor. Lägg i en plastpåse med peston och förslut. Låt marinera 6 timmar eller gärna över natten. Stek sedan kycklingen i sin marinad, nån ytterligare olja i pannan behövs inte. Salta och peppra. Var noga med att tvätta händer och köksutrustning innan du hanterar andra råvaror. Skölj och lägg upp blad av romansallad på ett fat och fyll varje med hackad tomat, groddar, hackad rödlök och paprika. Lägg en kycklingbit på varje och toppa med smulad fetaost och pinjenötter.
Ingredienserna förberedda. Det går utmärkt att montera ihop med både varm som kall kyckling.
Kycklingbitarna stekta i sin pestomarinad.
Upplagda på romansallad med tomat, groddar, rödlök, paprika, fetaost och rostade pinjenötter.
Galet gott, bara att vika ihop, tugga och njut!
Inlägg i samarbete med Svensk Fågel