Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel


Alltså detta bröd!! Jag bakade ett i morse, rent experiment eftersom jag har så mycket nyponsoppa så tänkte jag att man kan väl baka bröd på det med?! Å det kan man verkligen. Brödet i morse gav jag bort så jag var bara tvungen att testa igen och se hur de smakade och om det blev lika bra som det första. Herrejisses amalia så gott och det är faktiskt ett sånt där busenkelt bröd med bikarbonat som bara ska röras ihop och behöver inte jäsas, skjuts in i ugnen på en gång.

Till dessa bröd brukar jag använda filmjölk och lingonsylt i smeten, men idag fick det bli en improvisation som sagt. Jag tog lite dinkelflingor och solroskärnor i också. Lite torkade aprikoser och så nyponsoppa då förstås. Har nog aldrig gjort ett så gott bröd så himla glad att jag gav bort ett i morse! ;-)

1 limpa
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl dingelflingor
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
1 dl torkade aprikoser
Pumpakärnor och pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nypnsoppa, sirap och aprikoser. Blanda samman allting och häll i avlång brödform med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor och pistagenötter. Grädda i 175 grader ca 50 min.


Smeten är ihoprörd och häll i avlång brödform, nu skjuts in i ugnen.


50-60 min sen är det klart!

The post Nyponlimpa med aprikoser, solrosfrön & dinkel appeared first on Kryddburken.se.

Vallmosnurror


Enkla kuvertbröd serverat till middagen är alltid uppskattat. Här har jag gjort små snurrar av vanlig ljus vetedeg med lite extra olivoja och flingsalt i. Formen på snurror passar extra bra att servera till soppa! ;-)

Skulle man inte ha ägg hemma, eller är allergisk funkar det alldeles ypperligt att pensla bröden med lite ljummen mjölk som du rör ut med flytande honung. Blir till och med godare och de frön man vill ha på fastnar som de ska också! :-P

ca 24 st
Det här behöver du : 
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
2 msk honung
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
ca 10-12 dl vetemjöl

Till pensling : 
½ dl ljummen mjölk + 1 tsk flytande honung
Vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, olivolja salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och måtta ut degen i 24 små bitar. Rulla varje bit till en lång ”snodd” ca 30-40 cm, Vrid ihop till snurror och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Pensla med mjölk utrört med lite flytande honung, stör över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10-15 min.


24 snurror får du ut av ½ liter degvätska, men receptet kan förstås dubblas vid behov.

The post Vallmosnurror appeared first on Kryddburken.se.

Äppelbröd


Men hej! :D Mår ni bra?
Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! ;-)

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram grovrivet äpple
1 dl lönnsirap
ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)
Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! :-P

Grötfrukost med blåbär


Grötfrukost är inte alls tokigt! Eller vad säger du? Är du en gröt eller yoghurtmänniska? Jag är gröt! ;-) och gärna en riktigt god mjölkkokt havregrynsgröt med lite salt och en klick smör i kastrullen. Toppen på den här gröten är resultatet från i förrgår då bi tog en tripp till blåbärsskogen, haha!

Skulle ju baka en blåbärspaj och trots hela familjen i blåbärsriset så blev det inte mer än såhär… Ganska urplockat redan och väldigt små… Inte som i Norrland där farmor och farfar fyllde 10liters hinkar på nolltid! :-P


Filmjölkslimpa med lingon har vi bakat, gott, saftigt och mättande frukostbröd!

Ostfyllt, gratinerat bjudbröd till förrätt


Vi hade ett litet euforiskt inslag under lördagens grillkväll. Jag hade köpt hem ett mörkt surdegsbröd som jag tänkte ha som lite förrätt i väntan på grillen. Gjorde en härlig oströra med blandade ostar, torkade örter och lite smält smör för konsistensen. Fyllde brödet och skar sedan små fyrkantiga tärningar av locket och la ovanpå. Skjuts in i ugnen med allting till osten riktigt hade smält.

Ställde sen fram det på bordet och alla kunde ta små bitar och doppa i den smälta osten! Vilken succé det blev, så in i nordens gott!! Vi var 6 stycken och i ett nafs var hela brödet slut och väldigt uppskattat så detta bara måste ni prova. Som förrätt till grillat, som drinktilltugg, eller en fredgskväll till en kall öl. :-P

Det här behöver du : 
1 surdegsbröd
3 dl riven ost, blanda lite olika sorter (gouda, gréve, cheddar etc)
100 gram brieost
2 msk torkade örtkryddor provencale
1 msk D´Elidas chilisås
3 msk smält smör
Olivolja
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop den rivna osten med brie, (smula den i mindre bitar). Tillsätt kryddorna, chilisås och det smälta smöret.
Skär av locket på brödet och gröp ur lite ur botten. Lägg bottnen på ett bakplåtspapper. Skär locket i fyrkantiga kuber diagonalt men låt det hålla samma form som locket var. Fyll brödet med osten, lägg tillbaka locket, här får du lyfta allt försiktigt så alla lösa små fyrkanter hamnar på rätt plats. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Lägg sedan brödet i ett stort ark aluminiumfolié och vik ihop som ett paket. Grädda i 200 grader ca 15 min. Mot slutet kan du öppna folién lite så brödbitarna får krispig yta.


Riven ost, brie, torkade örter och D´Elidas.


Fyllt botten med osten.


På med ”locket” i kuber och in i ugnen!


Ca 15 min 200 grader… Sen är det bara att ställa fram och hugga in! ;-)

Smörgåslunch på altanen

smörgås_lunch

Smörgåslunch i solen på altanen! Riktigt skönt här på baksidan med ljumma vindar, inga flugor, inga mygg! Surdegsbröd med valnötter från Köpingsvik konditori och finaste skärbrädan från Norrland. (tack mamma) Äppeljuice och glada barn, det blir inte bättre än såhär… :-P

afrikansk_marguerit

Dom allra godaste vitlöksbröden…


Små naggande goda vitlöksbröd är ju bland det bästa som finns till förrätt tycker jag. Att sitta och doppa i en kall tzatziki och massor av vitlök o en skvätt fin olivolja på de, det är bara sååå gott! Särskilt nu i grilltider…
Här är mitt bästa recept på framförallt smöret till vitlöksbröden men också tzatzikin. Använd helst surdegsbaguetter och gärna nån dag gammalt, inte direkt nybakade, det blir inte alls samma smak då!

(16 snittar)
Vitlökssmör till bröden :
4 medelstora, ljusa baguetter
150 gram smör
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
3 rivna vitlöksklyftor
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Halvssalt

Dela varje baguette på längden och sen snitta dom tvärs över på diagonalen. Bred på smöret, lägg ihop lite slarvigt på en plåt och gratinera i 225 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg. Låt svalna något före servering. Doppa i tzatziki. :-P

Tzatziki

Det här behöver du :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

Mjukt tunnbröd, gräddat på muurikkan


Om ni nån gång har ätit alldeles nygräddat, mjukt tunnbröd med bara lite smör på så kan ni inte motstå detta. Här har muurikkan gått varm ett par timmar både till tunnbröden och det vi fyllde dom med.

Godare nybakat finns inte, så är det bara. Är man som jag uppväxt i norrland och ätit sånt här tunnbröd till frukost när man var liten så finns inget som smakar bättre egentligen… Tunnbrödet här har jag gräddat på murrikkan med liten eld under, det går snabbt så det gäller att kavla på mellan varven eller så kan man hyra in en liten ”kavlerska” ;-)

Fortsättning följer till detta recept…

12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min.


Att sitta ute på träbänken och kavla tunnbröd i solen, de e grejer de! ;-)


Kruskaveln sist av allt så du får fina härliga bubblor på brödet.


Sen är det bara att grädda på!


Se till å gör en rejäl laddning, du kan dubbla eller tredubbla receptet och sen frysa in tunnbröden.


Värm på dom hastigt i micron dan efter så blir dom som nybakade igen…

LCHF-Bröd med Sesamfrön och Hasselnötter i stekpanna

Bröd på LCHF-vis

Jag brukar experimentera fram olika bröd med lite kolhydrater då och då, för ibland gör sig suget efter en vanlig smörgås påmint.

Det vanligaste LCHF-brödet är nog Oopsies, men de tycker jag mest smakar stekt ägg.

Därför har jag de senaste åren skapat helt nya recept, på bröd som har lite mer tuggmotstånd.

Hittade på det här en dag under vårens resa till Turkiet. Hade med lite Fiberhusk och Pofiber hemifrån, bra om man vill baka glutenfritt på semestern.

Brödet är väldigt enkelt att göra i stekpannan, så det fungerar även på semester utan ugn eller i ett spritkök ute i vildmarken.

När brödet kallnat blev det riktigt gott med smör och ost på, men den största njutningen var nygräddat med färska jordgubbar till.

Det slår vilken rostad macka med marmelad som helst med hästlängder.

Ett bra tips om Du tänker resa till Alanya i sommar, är att besöka den gamla stadsdelen Tophane.

Ett undangömt paradis som inte många turister hittar till.

Bakom Röda Tornet i hamnen följer man en liten stig, så öppnar sig en helt annan värld än den turisttäta staden.

Här fortgår livet som förr,  en känsla av frid råder på stigarna mellan de gamla husen.

En del har nyligen renoverats varsamt. Ett inrymmer ett litet hotell, Centauera, med bara fem rum.

Vi tog en kopp Turkiskt kaffe serverat i vackrast tänkbara kopp på hotellets uteservering.

Mycket lugnt läge, med fantastiskt fina rum och enastående utsikt. Här ska vi bo nån gång framöver.

Nedan följer några länkar till mina tidigare glutenfria LCHF-bröd, så har Du några att testa inför sommarens utflykter.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga Nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Småfranska med Bovete

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med Sesamfrön

Stekpannebröd med Sesamfrön och Hasselnötter

1 Ekologiskt Ägg

1 dl riven Ost

1 dl Sesamfrön

2 msk finhackade Hasselnötter

1 tsk Pofiber

½ tsk Fiberhusk

½ tsk Kanel

Lite Havssalt

3 msk Smör till stekning

Vispa upp ägget lätt. Blanda ner de övriga ingredienserna, rör om väl.

Låt svälla en 10-15 minuter. Bryn smöret i stekpanna, häll i blandningen.

Tryck till med stekspaden så det blir jämnt fördelat. Stek på medelvärme i ca 5 minuter.

Låt glida ner på en tallrik och vänd tillbaks i stekpannan.

Stek ytterligare 5 minuter på andra sidan. Dra från värmen och låt svalna lite i stekpannan.

Låt brödet glida över på en skärbräda. Skär upp i tårtbitar.


God morgon…?


Även att klockan är 11 nu så säger jag god morgon för de va väldigt vilken stökig början på den här måndagen vi fick. Joline fick vara hemma för hon har feber och ont i halsen och har varit hängig sen i fredags. Max hade växtvärk i benen igårkväll men somnade till slut och har sovit gott. Upp i morse och fixa honom i ordning till skolan och så iväg. Pigg & glad som en lärka var han tills jag hunnit vara hemma igen kanske trekvart så ringer skolan och Max har fått feber… :( Iväg igen och hämta hem sjukling nummer två. Passade på att handla lite när jag ändå var i svängen och så hem igen då. Nu först när djuren fått mat, varit ute och matpåsar inplockade så tyckte jag vi kunde lyxa till det med goda källarfranskor till frukost. Ja, klockan elva till trots… God morgon underbara måndag!

16 st källarfranskor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.


Nybakade källarfranskor är aldrig fel… Speciellt inte på en måndag… ;-)