Glutenfri paj
Den här pajen har jag gjort flera gånger nu i vinter, den har fått vara med på både flygresor och picknick.
Inspiration till den bottenlösa pajen har jag fått från min vän Lindha Vikström som gör en mycket god laxpaj till Ecocaféet.
Efter receptet följer lite tankar kring min matfilosofi och även några bilder från en utflykt till Borgen i Alanya nu i april.
Missa inte ett besök till de äldsta delarna av Alanya om du åker dit i sommar, då ska även linbanan från Kleopatrastranden vara färdig.
Köttfärspaj 2-3 port
250 g köttfärs, jag hade lammfärs
100 g ostronskivling eller annan svamp
2 tomater
1 liten zucchini
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk balsamvinäger
50 g smör
Salt och chiliflingor
Hacka lök och vitlök fint. Skär tomat, zucchini och svamp i små tärningar.
Fräs lök, svamp och zucchini i smöret en stund så det får lite färg.
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.
Rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund, då blir smaken mildare.
Blanda ner tomater, buljong, vinäger och oregano.
Krydda köttfärssåsen ordentligt med salt och chili.
Koka upp och låt puttra ca 60-90 minuter, ju längre desto godare och mörare blir färsen.
Jag låter den koka i 15 minuter under lock, sen ställer jag ner den i Wonderbag i 3 timmar
Då kan jag gå ut en sväng medan köttfärssåsen lagar till sig på eftervärmen.
Eftersom vi har gasspis i lägenheten så passar den här typen av matlagning perfekt.
Låt köttfärssåsen svalna en stund innan du blandar i äggen.
Äggstanning och botten till pajen
100 g riven ost, jag hade en lagrad getost
4 ägg
Salt och peppar
Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.
Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.
Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.
Grädda på 175º i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på picknick eller resa.
Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.
Tankar kring mitt sätt att äta
Många frågar och undrar på min Facebooksida; Fungerar det verkligen att äta LCHF kombinerat med Paleo?
Ja, frågar du mig så fungerar det alldeles utmärkt.
Äter, njuter och mår gott av rejält med mat, varje dag.
Bilden ovan togs förra månaden vid borgen i Alanya.
Idag vid 55 mår jag så otroligt mycket bättre än när bilden nedan togs för 15 år sen, då jag mådde som sämst efter ryggskada och med besvärlig fibromyalgi.
För mig är mat inte något nödvändigt ont som ska sättas in i fack av bokstäver, siffror, metoder, tider, kalorier, kolhydrater eller annan mätning.
Jag njuter av god mat, varje dag, i förvånansvärt stor mängd, tycker många.
Jag är och har aldrig varit ”smal”, strävar inte heller efter det, utan vill känna mig stark och stabil, så jag orkar med långa promenader och lätt träning.
Min hjärna kräver också mycket energi, det märker jag så väl nu när jag sitter mycket med bokjobb framför datorn.
Äter jag för lite kan jag inte koncentrera mig, helt enkelt.
Och nu blir det kokboksreklam
Tycker du om mina tankar kring mat och mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min och Annika Dahlqvists kommande kokbok.
Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.
Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.