Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Bonnier Faktas vårkatalog ute!

och i den befinner sig min lilla brödbok.
Men vilken dröser böcker det kommer ut med Bonnier Fakta under våren!

Ska du gifta dig? Då kommer det en komplett guide till det…
Gillar du vintage? Då kanske Elsa Billgrens bok är något för dig…
Gillar du odla och örter? Varför inte boken om Gourmetodla eller Odla som proffsen…

men en bok jag skulle vilja hämta inspiration ifrån är nog Lakritsboken ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Bonnier Fakta och Stockholmsresan

I går var det en strålande sol och en isande vind i Stockholm  när jag klev av tåget.
Strövade i sakta mak fram till Sveavägen 56 där Bonnier Fakta ligger.

Fantastiskt roligt att träffa alla människor som jag bara pratat med och nu kan man se människorna och kontoren framför sig!

Vi pratade bakboken som nu är såld i 4.600 ex och vi pratade också framtid.

Lunchen intogs i Köttbaren med Lisa och Charlotta, supergott och trevligt!

När arbetsmötet var avslutat så släntrade jag iväg längs Sveavägen och ner Kungsgatan mot Centralstationen och på vägen dit gjorde jag en sväng in på Hötorget och alla marknadsstånden.
Jösses!! Efter att ha gått någon minut där så trodde jag att jag befann mig i Egypten-Luxor och marknaden där, var bara värmen som saknades… ;)
Man skrek och gapade på alla som var på hörbart avstånd.
Damen kom hit! Damen vill köpa jordgubbar för 10 kr! Damen vill köpa sparris!
Jo, man har blivit dam nu ;)

Här i Borås finns också marknadsstånd men aldrig att några gapar så. kanske det är olika  i olika städer… men helt klart inte min grej, jag går ifrån sånna ställen där man gapar, jag handlar hellre från de som inte gapar.

Men trevligt och spännande var det med detta korta intensiva besök. Hoppas få komma tillbaka igen och få träffa alla goa människor!

 GLAD PÅSK!

 

 

Bloggar etiketter: ,