Äpplets Dag
Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.
Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.
Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.
Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port
2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu
1 dl lingon
2 dl flagad mandel
Några tunna skivor smör
1 tsk kanel
ev 1 tsk valfri sötning
Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.
Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.
Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.
Ät, njut och må gott!
Kokbokstips
På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.
Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.
Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.
I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.
De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)