Vilt- och svamptider
Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.
Så ge dig ut med svampkorgen och locka lite gratis mat att förgylla både vardagsmat och festmat med i höst och vinter.
Nu i sommar har jag köpt mitt viltkött på Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.
De har fantastiskt fina produkter från Svantes Vilt i Harads, som suovasrökta renburgare, älgburgare, renskav, färs och stekar.
Hamburgarna är de godaste jag ätit, vi har ätit av båda sorterna nästan varje vecka under hela sommaren.
Så bor du i närheten kan du ta en tur dit, de har även svamp, smör, grädde, blommor och allt annat du behöver till en härlig middag, lite som en gammaldags lanthandel.
Du kan även köpa flera av mina signerade kokböcker där, bra presenttips om du vill ge bort något med omtanke.
För dig som bor i övriga landet finns böckerna i länkarna nedanför receptet eller att beställa hem på vanliga bokhandlar.
Viltgryta 4 port
500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur
100 g rökt sidfläsk i tärningar
4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller
2 morötter
1 röd paprika
3-4 vitlöksklyftor
100 g smör
2 burkar skalade tomater
2 dl benbuljong
2 dl rödvin
4 dl grädde/kokosgrädde
Salt och svartpeppar
Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt och peppar.
Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.
Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.
Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.
Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.
Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.
Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips