Mandelpudding i ugnen – Lunch

3-4 portioner

5 ägg
100 gram smält smör
2 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
3 finrivna bittermandlar

Gör så här:
Vispa äggen (ev sötning), blanda i mandlarna och vispa kraftigt att det inga klumpar finns. Blanda sedan i smöret och grädden.
Häll upp i en liten ugnsfast form 15×25 och grädda i  175 grader i ca 20 minuter, eller tills den stannat.

Serveras ljummen med varmsmälta jordgubbar och lite grädde, vi tycker det är gott med ovispad grädde till lunchpuddingar.

 

Tips: Gillar du inte bittermandelsmaken kan de väl uteslutas, använd då med fördel färskmalda mandlar, vi tycker City Gross Seltonmandlar har godaste mandelsmaken. Även några hackade mandlar i är gott för lite crunch.

©MariannAndersson

En vänlig bloggläsare har räknat ut puddingen ( grädde och gubbar ingår inte)
- 231,2 gram fett
- 61,5 gram protein
- 9,5 gram kolhydrater

 

Bloggar etiketter: ,

Tortilla/Wrap
Tortilla/Wrap
Källa: Helena.B
Portioner: ca 4

Ingredienser:
4 ägg
125 g creme cheese
0,5 dl fiberhusk

Gör så här:
Vispa äggen pösiga innan ni blandar ner Creme Cheese och fiberhusk. Låt smeten vila i 2 minuter så den blir fastare i konsistensen. Klicka ut 2 klumpar på bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över klumparna. Använd en kavel och platta ut till tortillas. Grädda med båda bakplåtspapprena på bröden i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

Detta är ett pastarecept som jag tagit och gjort tortillas av från bloggen: 56kilo
Chips med dipp
Chips med dipp
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 6-8

Ingredienser:
Chipsen
500g färdigskivade ostskivor
Grillkrydda (glutamat och sockerfri)

Dippen
3dl Creme Fraiche
1msk Tomatpure
Grillkrydda efter smak (glutamat och sockerfri)


Gör så här:
Sätt på ugnen på 200g. Lägg alla skivor på varandra dela på fyra bitar så varje ostskiva blir fyra chips, Lägg ostbitarna på plåt med bakplåtspapper och krydda med grillkrydda och grädda sedan högt i ugn i ca 5min. Dom ska vara krispiga ej mjuka.

Gör dippen genom att blanda fraiche, tomatpure och grillkrydda.

Fredagsmys klart!

Drottningens äppelkaka

Drottningens äppelkaka – recept på Drottningens äppelkaka – ett smarrigt recept på äppelkaka. Ingredienser (10-12 bitar) Pajdeg 2 dl vetemjöl 80 g smör 1 äggula + ev. lite kallt vatten 2 msk strösocker 1 krm salt rivet skal av ½ citron Pajfyllning 150 g smör 1 dl strösocker 300 g mandelmassa 3 ägg rivet skal … Continue reading Drottningens äppelkaka

Inlägget Drottningens äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Friterad ost med räkor
Friterad ost med räkor
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Lagrad ost eller en krämig gouda.
1 st äggvita
Skalade räkor
Gör så här:
Riv osten på den fina sidan av rivjärnet.
Slå sönder äggvitan i en bunke.
Blanda ihop ost och äggvitan, det ska vara så pass mycket ost att det nästan går att rulla osten.
Värm olja i en gryta till 180 grader.
Använd två teskedar och baka in räkan i ostsmeten.
Lägg i ostbollen i grytan eller fritösen.
Fritera dem gyllengula.

Ostbollarna kan även friteras utan räka inuti.
Till ostbollar med räka i smakar det bäst med en mildare ost medans det till bara ostbollar smakar bättre med lagrad ost.
Bakboken hos Hannu på Kinnekulle!

Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!

Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!

Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!

För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar!  Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Bakboken hos Hannu på Kinnekulle!

Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!

Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!

Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!

För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar!  Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Kryddburken 2012 i samarbete med muurikka!


Jag är idag strålande glad att kunna presentera denna nyhet för er vilket glädjer mig enormt! Under 2012 kommer jag påbörja ett samarbete med muurikka! Ingen har väl undgått vad en muurikka är hoppas jag?

OM så skulle vara fallet hittar ni tillika recept & tillagning
under min rubrik muurikka här >>

Ett samarbete med distributören för muurikka är för mig en stor hjärtefråga i grund och botten! Muurikkans härkomst från Finland och dess användningsområden främst i de norrländska fjälltrakterna ger mina barndomsrötter extra näring.

Min vilja att förmedla mat och recept i ett vildmarks-paradis med sprakande eld, friska vindar, träbänkar, renskinn och levande natur är precis så mitt hjärta tänker om mat i stort! Man ska leva gott, man ska äta gott, man ska äta allt, men inte alltid! Recept, tankar och filosofier kring min matlagning har ett djupt rotat fäste till norrland där jag är född och till viss del uppvuxen!

Hur mycket jag än älskar mitt Öland idag med kroppkakor, lufsa, de lokala primörerna och jordgubbarna som frodas om sommaren så är det bara en bråkdel av vad min själ säger åt mig är ”rätt och riktigt” när jag tänker på mat! Det finns så mycket jag vill men som inte levs ut till fullo såsom jag många gånger önskar eller tänker.

När det handlar om matlagning kan man influeras av mycket från olika länder och län. Av resor, platser, människor mm. Man inspireras och därefter konspirerar man ihop en egen teori som i praktisk lag visar sig komma till sin rätt när skrift och bild möts. Där har vi personlig matlagning. Men det finns nåt djupare under ytan av influenser och nyheter, det finns rötter till allt, vare sig man vill gräva djupare eller inte så finns dom där… Jag vill gräva djupare!

Vad jag menar enkelt förklarat är; att maten och recepten jag skriver om kommer såklart från mitt hjärta med all den inspiration och influens som sig bör i mitt liv här och nu. Men långt där inne, allra längst in, väldigt dammigt, ligger de orörda, olästa receptbladen, tankarna och idéerna som jag inte ens ventlilerat för någon, en alldeles orörd värld som jag förträngt eller snarare skjutit framför mig lika mycket som jag saknat… Den norrländska maten och stämningen därtill…

Nu blev det djupa ord här men ni som följt min blogg och känner mig närmare och har kunnat läsa mellan raderna och vet hur jag menar. Norrland är för mig ett tomrum som nu ska fyllas med mat, kärlek och recept med hjärtat på rätt ställe!
Ni som fortfarande sitter med lillfingret i mungipan och ögonbrynen i pannan ni kommer få se vad jag menar… Det lovar jag!

Samtidigt som jag delger er det innersta av mina känslor så tackar jag ödmjukast distributörerna av muurikka för den ärofyllda förfrågan jag fått om att ensam i matbloggsvärlden frambringa ett samarbetet tillsammans med er.

Från själ & hjärta till rejäl och riktig matlagning!

 

 

 

Självklart kommer Kryddburken fortsätta verka som den matblogg den är med att bringa recept precis så som ni känner igen mig, jag kommer bara att lägga extra krut & kärlek på maten till muurikkan och visa er mer av min personlighet!

Bjuder på lite norlandsbilder…


Pappa Dennis i de norrländska markerna…


Frostens årstid i norr där ”bilen” alltid startar! ;-)


Torneträsket och lapporten i horisonten.

Översta fotot; Pappa Dennis & syster My på fjällvandring (Kebnekaise).

Arboga margarin från 1924

Hittade denna gamla reklam i Husmodern från 1924…

margarinet har tydligen gått att sälja med mördande reklam sedan tidigt 1900-tal och mördande har det verkligen också varit…

Mer om margarin   efter man läst denna länk lär inte många kunna fortsätta med att smaska margarin…

 

 

Bloggar etiketter: ,

Grillad ryggbiff med ingefärsrostade rotfrukter, paprikacoulies samt kaffesky