Bättre mättnad av salt

Jag har sedan jag gjorde ett par inlägg om salt (joderat) och också läst hos Björn Hammarskjöld om vikten av salt börjat dricka saltvatten, dvs ett rejält glas vatten med några skvättar citron och en knapp tsk joderat flingsalt.
Jag kan notera att dricker jag ett sådant glas vatten någon timma efter måltid förlänger jag mättnaden ganska länge. Idag kom jag just på att detta nämner Björn i länken att “tillräckligt saltad mat gör att portionerna minskar”.
Detta kanske kan vara något för andra att prova som  inte kan salta allt för mycket på maten. Jag själv klarar inte av för mycket salt i maten.
Däremot har ett par tre glas saltvatten om dagen nästan blivit ett behov.

Varning! De första glasen känns som en ” kallsup i havet”. Sedan har man vant sig och känner inte den salta smaken efter ett tag.

Detta är mitt sätt att få i mig mer joderat salt över dagen, kanske kan tilltala någon annan.

 

Bloggar etiketter: ,

Fifis chokladmousse
Fifis chokladmousse
Källa: Drömmen om ett hus på landet
Portioner: 2

Ingredienser:
2dl Creme fraiche
1 matsked av Renee Voltaires raw cacao powder
stevia om man vill
skivade jordgubbar eller andra bär
Gör så här:
Värm hälften av creme fraichen med cacao powdern. Rör sen samman med resterande creme fraiche när cacaon löst sig i den varma C F:n dela upp i två glas och in i kylen. Skiva jordgubbar ovanpå.
LCHF recept för Grillad entrecote med zucchini- och avokadsallad


Grillad entrecote är alltid gott! Zucchinisalladen har en god blandning av krispighet från zucchinin och krämigheten från avokado.

LCHF Grillad entrecote med zucchini- och avokadsallad
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
En kruka persilja
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
saften av 1 citron
600 g entrecote i skivor
1 stor zucchini eller två mindre
2 avokador
1 citron
salt
peppar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Repa bladen av persiljan, riv eller pressa vitlöken, kärna ur och hacka chilifrukten och lägg det i en mixer.
  3. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, saften av en citron och salt och mixa till en röra.
  4. Klappa in blandningen på köttbitarna och låt det marinera i minst en halvtimme, gärna längre, i rumstemperatur.
  5. Skär zucchinin i tärningar och lägg i en skål. Mixa avokadorna med saften av en citron och smaka av med salt och peppar. Blanda med zucchinin.
  6. Grilla köttet i några minuter på varje sida eller använd en grillpanna på spisen.
  7. Servera med sallad och citron.
Smygtitt…

20120816-150701.jpg

Jodå, vi är ”on the road” idag!! :-P
Snart framme vid hotellet…

20120816-150813.jpg

GMO-fritt rapsmjöl till kor innehöll 8% GMO!

Nu visar det sig att rapsmjölet har blivit kontaminerat med GMO!
Vi är ju många som inte vill äta något genmodifierat alls!
I Foodmonitor skriver man:
“Som FoodMonitor berättat om tidigare så sålde nyligen Lantmännen foder kontaminerat med GM-raps till svenska bönder. Nu står det klart att rapsråvaran, i form av mjöl som Lantmännen fått från en leverantör, innehöll inte mindre än drygt åtta procent av GM-rapsen Event RT73. Dessutom innehöll mjölet DNA-spår som är karakteristiska för den genmodifierade sojan MON-04032-6.”

Tom den genmodifierade soja  hittade man i mjölet som givtvis går ut i mjölken…och detta har redan nått konsumenterna…

Det är ju förfärligt att sådant här får ske!
Björn Hammarskjöld om GMO

 

 

Bloggar etiketter:

Mat från frysdisken och en evig väntan på dagen D…


Nä, vi har inte kommit oss iväg ännu…

Jag hade ju tänkt hålla er uppdaterade idag om vår spännande miniresa till de sydliga breddgraderna men det blir uppskjutet ytterliggare en dag nu. Jag går inte in på några närmare motoriska, detaljer för då blir ni säkert lika förbryllade och frågande som jag…

Men jag skyller på en växellåda. Det är sant, så de får räcka så.

Sen hör det också till historien att när man väl hittat nånting som man verkligen vill ha, och som man planerat för, förberett och lagt ut mycket pengar på, då nöjer man sig inte med ”De, blir bra så!” utan ”Perfekt, klockrent!” ska de va! Där håller jag med och har all förståelse för min kära make när det väl kommer till krita. Och den som väntar på nåt gott väntar tydligen aldrig för länge.

Vi hade tur som kunde boka om hotellet och skjuta fram allt en dag, så nu säger jag det igen och hoppas det funkar; IMORGON åker vi mot skåneland! *peppar peppar*

Dagen idag skulle vi ju inte varit hemma så det fick bli en snabbhandling i affären och med oss hem köpte vi fryst, panerad schnitzel. Jodå, det duger gott och är väldigt gott dessutom, för att inte tala om hur god såsen blir om man dessutom använder sig av spadet som GLASBURK-morötter/ärterna ligger i… Ja, jag vet. Ingen kulinarisk höjdare men även här hemma så går det till på detta vis ibland. Så istället för egen panerad skinkschnitzel och sås på hemmagjord fond så får ni enbart en bild utan recept idag…

De enda vi egentligen gör nu är att vänta på dagen D, som förmodligen, förhoppningsvis skall vara imorgon torsdag! Håll tummar och tår nu är ni snälla… :-P Jag håller er uppdaterade via Kryddburkens facebook och även nåt inlägg här via telefonen.

Var rädda om varann och tack till er alla solstrålar som röstat på Kryddburkens nominering, och stort tack till DIG också som bara läser, inte kommenterar men som ändå gillar min blogg. Allt är inte en fråga om vinst och förlust. Jag är glad för alla som ”trivs härinne”, glöm inte de…

Kram på er så hörs vi imorgon! 

Om ni vill bortse från dessa färdigköpta schnitzlarna tycker jag ni ska ta en titt på;
Wienerschnitzel på kalvinnanlår eller Piccata milanese

LCHF- baka och viktnedgång

Många tror att man inte kan gå ner i vikt av att baka och äta lchf kakor, FEL!
Min man är ett levande exempel på att det går utmärkt, minus 24 kg på vågen med ett väldigt mumsande på mina bakverk. ;)
Att jag själv inte går ner har inte med bakverken att göra som jag berättat om tidigare, jag går inte ner i vikt av vare sig av strikt lchf, fakir, ufo, utan mejerier eller utan kakor…

Däremot ser det ut som att vågen rör på sig liiite av att minska på proteinet och öka fettet. Snart ska jag göra en liten utvärdering av mitt nya experiment och jag ska också räkna över hur det skulle bli med kakor i kosten. Just nu bakas det inte då jag vill först köra detta och utvärdera, sedan lär det ena och det andra läggas till för att se vad händer, men hela tiden hålla mig inom ramen för mängden protein över dagen.
Som sagt det blir 70-max80 gram protein, ca 200 g fett och 10-20 gram kolhydrater.
Det är möjligt att jag ska ner ännu mer i proteinet, men detta avvaktar jag med, då jag ju också tränar.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Nyttiga Cupcakes i Life-Magasinet!

I Life-magasinet lyfter man fram mina hälsosamma Cupcakes och Whoopie pies!
Underbart roligt att få befinna sig i en tidning som når rätt målgrupp.
Hoppas bara boken snart kommer att bli tillgänglig igen.

De lottar också ut 10 böcker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Bloggar etiketter: , ,

Chokladpudding från torpet
Chokladpudding från torpet
Källa: Jensa
Portioner: 4

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
60 gram kakao
70 gram Sukrin+ (notera plustecknet, se beskrivning nedan)
3,5 gelatinblad

Gör så här:
Som sötning har jag använt Sukrin+ ("Sukrin plus"). Det är Sukrin med en tillsats av Stevia och tillverkas av norska Funksjonell mat. Är dubbelt så sött som socker. Sötar ni med annan produkt, tänk på att anpassa mängden. Utgå från den sötma som ungefär 140 gram socker ger.

Lägg gelatinbladen i vatten. Blanda kakao och Sukrin+ i en kastrull. Tillsätt lite vatten (gärna varmt) under vispning så att du får en jämn smet utan kakaoklumpar. Vispa sen ner resten av vattnet samt grädden. Koka upp och sjud i 15-20 minuter (titta till samt rör om då och då). Tag kastrullen från värmen, låt svalna något och rör ned gelatinet. Fördela i portionsformar (jag tycker fyra känns lagom). Låt stelna i kylen, det tar en stund...har inte stenkoll, men ett par timmar kanske.

Ät som de är eller med grädde. Personligen är jag svag för ovispad grädde! :)

Jag kan ärligt säga att jag tycker denna chokladpudding är helt suverän, och det är svårt att fatta att det faktiskt är LCHF (om än inte i sin allra striktaste form). Förutom sötningen, så är gelatinet det som gör receptet LCHF-godkänt. I traditionella recept på chokladpudding brukar man använda maizena, vilket ju är späckat med kolhydrater. Gelatin består däremot nästan enbart av protein och är animaliskt. Och - resultatet tycker jag blir precis lika bra som med maizena.
Kryddburken är nominerad för omröstning!


Det är alltid lika roligt att vara bland de nominerade till ”Stora matbloggspriset”. I år är kryddburken nominerade för vidare omröstning i ”Folkets val”.

Det är hård konkurrens, och vinner gör jag då rakt av inte, men det är himla kul att man fortfarande hänger med i ”gamet” efter alla år som gammal bloggräv! ;-) Å det är ju tack vare er!

Rösta på de nominerade bloggarna kan du göra här >>

En stor eloge till Mitt Kök, Kinna, Cristopher och alla andra som arbetar bakom Matbloggspriset, ni gör ett grymt jobb.