Smör på ett lite vackrare sätt
Det har väl inte undgått någon hur gott det är med en klick smör eller två till maten.
Det lockar fram mängder med smaker och från grönsaker även fettlösliga vitaminer.
Har man till exempel lite svårt att tycka om kokta grönsaker, så blir smaken fantastisk med en klick smör som får smälta över, när vattnet hällts bort.
Här i Turkiet säljs både grön och röd spetspaprika, de passar väldigt bra att fylla med ett gott kryddsmör.
När den sen legat i kylen ett par timmar går det lätt att skära fina, jämna skivor av kryddsmöret, som får en färgrik inramning.
Njut av ett riktigt gott tillbehör, som passar den mesta av maten inom lågkolhydratkosten.
För kom ihåg, drar man ner på kolhydraterna, så måste de ersättas med något annat energirikt.
Eftersom proteiner inte kan ätas i för stora mängder, blir det alltså det goda fettet som får ta över kolhydraternas roll i sammanhanget.
Vitlökssmör i Paprika
200 gr Smör
2 Vitlöksklyftor
Saft av en halv Citron
Några droppar Worcestersauce
Havssalt
Chiliflingor
Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt i en timme. Pressa i citron, rör ner Worcester och kryddor.
Rör smöret smidigt. Skär bladfästet av 2 spetspaprikor och ta även bort lite av spetsen.
Ta ur kärnorna och fyll med smöret. Det går lättast med en tesked eller spritspåse.
I och med att spetsen är borta, så går det lättare att pressa ner smöret i hela paprikan.
Kyl några timmar och skär skivor med en vass kniv.
Tomatsmör i Paprika
200 gr Smör
5 Cocktailtomater
½ dl finhackad Purjolök
1 tsk finhackad Timjan
½ tsk Balsamvinäger
Chiliflingor
Havssalt
Förbered smör och paprika på samma sätt som ovan, här använde jag gröna, milda Turkiska spetspaprikor.
Skär tomaterna i små tärningar och blanda samman med smör och kryddor. Fyll smöret i paprikorna.