Kryddig Tomatketchup
Hör Du också till dem, som liksom jag, har haft ett livslångt kärleksförhållande till ketchup?
I mitt fall har det alltid varit Heinz som varit nummer 1.
Men på senare år har jag börjat tycka att den är alldeles för söt, inte så konstigt med tanke på dess höga sockerinnehåll.
När jag i våras blev tillfrågad av Anna Hallén om jag ville skapa recept till hennes nya bok LCHF för familjen, kom idén att vi skulle ha en god och nyttig ketchup med.
Jag satte igång med att ta fram ett recept som passar barn och resultatet blev mycket lyckat.
Nu har jag också skapat en variant på ketchup med mer vuxen smak, här nedan följer recept på den.
Riktigt god både till en Lammburgare eller en Grillkorv med hög kötthalt.
Hemlagad Ketchup
250 gr Tomater
5 cm av det vita på en Purjolök
50 gr Smör
1/4 Ekologisk Grönsaksbuljongtärning
2 dl Vatten
1 dl Tomatpuré
2 msk Balsamvinäger
2 tsk Chiliflingor
1 tsk Worcestersauce
1 tsk Honung
1 skivad Vitlöksklyfta
1 krm stött Kummin
1 krm malda Nejlikor
Havssalt
Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret tillsammans med tomatpurén.
Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.
Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 minuter till.
Smaka av om Du vill ha mer syra, sötma eller sälta.
Häll upp på rengjorda burkar, skruva på locket och låt svalna. Förvara i kyl.