Oxilépasta med ädelostsås

pasta_ädelostsås_oxfile
Det är inte varje dag man har överbliven oxfilé i kylskåpet så jag passade på att göra en riktigt god pastarätt med ädelost.Oxfilén har jag bara strimlad och jag vill inte tillaga den mer än den är så bara värmas på i pastasåsen så håller den sig mör och fin precis som den är.

Receptet fungerar med all slags överblivet kött. Stekar brukar man ofta få en bit över utav och då är detta perfekt. Krispiga grönsaker till är alltid gott så ta med lite paprika, purjolök, sockerärter eller vad du har hemma.

Idag är det ju trettondagsafton och här på Öland är det då tradition att äta kroppkakor, recept HÄR >> den öländska nationalrätten.

Jag kan lova att det rullas en hel del i vart och vartannat hushåll idag men inte här, för själv ska jag rulla palt istället. :-P Recept HÄR >>

Äter ni något speciellt eller har nån tradition på trettondagsafton?

6 port
Det här behöver du :
Smör
2 tsk vetemjöl
6 dl mjölk
2 bitar kvibille ädelost á 120 gram
Salt & peppar

½ purjolök
½ gul paprika
1 näve sockerärter
250 gram tillagad oxfilé eller annat kött

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan nån minut kortare än vad som står på förpackningen, den fortsätter tillagas i den varma såsen sen.Häll av vattnet och ställ åt sidan så länge.

Vispa ihop såsen. Smält smör i en panna, pudra över 2 tsk vetemjöl och vispa slätt. Slå på mjölken och låt koka upp. Smula ner osten och sänk värmen. Låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Tillsätt resten av ingredienserna och vänd sist ner pastan och blanda ihop.

oxfile_pasta_ädelost

pasta_oxfile_överbliven_recept

oxfile_pasta_ädelostsås

Äggmjölk till små barn istället för välling?

äggmjölkDet har kommit att pratas om äggmjölk istället för välling till små barn och  då jag skrivit lite om det förut lite luftigt så tänker jag berätta mer nu.

Mitt bas-recept är:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Detta är min äggmjölk.

När det då kommer till barn så måste man ju tänka lite själv, detta är ju dels en vuxen portion och ofta dricker jag den som en frukost eller måltidsersättning på sjukhus o flyg odyl. Till små barn måste man ju modifiera det hela. Ex så är ju kokosfett något som faktiskt alla måste vänja sig vid, vid överdosering blir det ofta illamående och tom ont i magen.

Men när man nu då inte vill ge dessa onyttiga vällingar och pappgröter (som jag kallar dom) så gör man en god äggmjölk enligt följande:
Först så är det mest viktigt att amma så länge man bara kan.
Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:
3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.) Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst.
Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.
Vi vuxna behöver ju egentligen bara runt 3 msk som ju brukar räknas som en ”terapeutisk dos”.

Hoppas detta var lite klargörande om hur jag skulle gjort om jag fick börja om från början med mina barn. MEN det är du som avgör HUR du gör och DU kan aldrig lägga över ansvaret på andra. Så läs noga på och bestäm dig för hur du vill göra med just dina barn och sedan får man stå för det.

 

 

Fetma ökar i u-länder och samtidigt svälter miljontals

skinny_fatsoDetta kunde höras på nyheterna idag och här kan man läsa om det i GP. Nu har jag inte läst själva rapporten från Brittiska Tankesmedjan ODI.
Men mina tankar vill jag dela med mig av.
Det är fruktansvärt att så många fortfarande svälter på jorden och man önskar man kunde hjälpa alla lidande överallt.
Dock skulle jag idag vilja beröra tanken på att feta människor också i grunden svälter, eller är i alla fall felnärda.

Bilden är hämtad från sajten Mat för människor och artikeln Den svältande fetknoppen är väldigt intressant att läsa i sin helhet.
Man får genast en förståelse för att fetma inte alltid handlar om frosseri. Som artikelförfattaren Theresa Sandin skriver i början:
Feta människor kanske inte är dessa måttlösa, morallösa paddor som vi gärna vill tro. De kanske inte är tjocka för att de trycker i sig kakor hela dagarna trots att de är mätta. För att de kastas mellan frosseri och lättja. Antagligen inte.
Missa inte heller de två allra sista styckena i artikeln ;)

Lägger vi då också till kunskapen om att Gluten förstör tarmen att näring inte kan tas upp tillräckligt, att en glutenskadad tarm upptagningsyta minskas till en tiondel av ytan hos en frisk tarm. Lägger vi då till informationen om att Alla får en läckande tarm av gluten och då inser vi väl snabbt att alla mer eller mindre är eller kommer bli undernärda…

Finns ytterligare en sak att lägga till detta problem med att ”många blir feta och ”svälter” och andra svälter”, det är att maten vi äter är så oerhört näringsfattig. Det mesta som produceras idag innehåller lite eller ingen näring alls. jag brukar dra upp detta med att man idag får äta 4 morötter för att få i sig samma mängd näring, mineraler och vitaminer som en enda morot gav på 40-talet. Detta gäller ju givetvis allt, inte minst det oerhört hårt drivna och felnärda/uppfödda djuren som vi sedan äter.

Drar man då slutsatsen att detta gör att våra kroppar ”är hungriga” hela tiden på grund av brister i rätt näring så är det ju inte underligt heller att vi ”frossar” och har ett behov av att äta ofta. Dels ska vi ”slåss med” blodsockeret/insulinet och med allt vad det inbegriper ( första länken), sedan ska vi ”bekämpa” en tarm  som inte kan ta upp full näring (länk två och tre) av det vi ändå äter (länk fyra och fem).
Dömt att misslyckas va?

Så om vi ska hårdrar det hela så ”svälter” vi alla mer eller mindre…

 

 

Bodystore har billiga D vitaminer!

SA001257_1Under januari månad är det kampanj på D3  Star Nutrition,
man får köpa 2 burkar till priset för en

dvs två burkar kostar  79 sek. 108 kr med frakt enl kommentar. :)

En kapsel innehåller 2000 IE och jag skulle tagit minst 2 kapslar/dagen av dessa.

Knaprar du inte redan D vitamin är det HÖG TID ATT BÖRJA!

 

 

2013 Självsvältens år…

gröna-gårdar-bra-bloggande-300x200skriver svd En kort läsvärd artikel och tankar och där de sista raderna riktigt bet på mig ;)
men läs gärna hela i länken.

När mat inte längre är en bristvara kan företagen bara öka vinsterna genom att få oss att äta ännu mer och ännu mer processat, än vad vi mår bra av.

Därför finns färdigmaten nu i överflöd överallt. Målet är att förvandla oss till ständigt betande människor, on-the-go.”

Sedan om jag hade skrivit denna ”lilla tanke och återblick”… så skulle jag nog hävdat att vi varit ”betande” människor länge ;)

Låt korna och andra betesdjur sköta om betandet och God Fortsättning på 2014!

 

 

Stevia Vital svarar på myter och felaktiga påståenden om Stevia

steviavital_weblogoPåstående: ”Men det är inte stevia vi köper utan steviolglykosider.

SteviaVital: – Det är klart det är Stevia. Är inte te längre Te för att tebladen lösts upp i vatten? Är socker inte längre socker för att man raffinerat det? Är ett steviablad inte längre Stevia för att det plockats från plantan? Är pulver av torkade blad inte längre Stevia för att det är bara en del av bladet? Var går gränsen?

Tekniskt kallas det utvunna för steviolglykosider, inte minst för att man skall särskilja det från själva plantan och dess blad som i helhet aldrig genomgått samma kontrollerande som just steviolglykosiderna. Det är ju det enda som tillåtits som livsmedel just där finns det en laglig aspekt på vad innehållet skall vara, dvs samma som det som godkänts, över 95% steviolglykosider. Det är för övrigt inte många livsmedel som ens gått igenom så rigorös forskning som just Stevia.

pase_ bakery+_mariannHela världen har benämnt blad, pulver, avkok, extraktion etc, av Stevia som just ”Stevia” i många decennier och det är underligt att människor (som t ex som Evelyn från livsmedelsverket eller Sund.nu) som aldrig tidigare känt till produkten nu plötsligt är specialister och skall dra någon slags linje mellan vad som är vad. Hårt kanske men tänkvärt.

Livsmedelsverket gör stort väsen av detta i en artikel och därifrån kommer många av de missriktade texterna. Livsmedelsverket sysslar med en konstig desinformation/förvirringskampanj mot Stevia. 

Påstående: ”Den art som används för sin sötma är Stevia rebaudiana.”

– Nej, det är arten ”Stevia Rebaudiana Bertoni” för att vara exakt.

Påstående: ”Naturliga steviablad ger en sötma på 30-40 gånger mer än socker medan de steviaprodukter med steviolglykosider som nu finns på marknaden ger ungefär 300 gånger mer sötma än motsvarande mängd socker.”

– Styrkan används ofta i negativa ordalag som något onaturligt men betänk att det inte är något onaturligt i sötheten. Det finns så liten gramvikt söta ämnen i plantan att det krävs massor av blad för att få fram lika mycket vikt som ett t ex blad. Klart feltänk här. Tittar man på hur söt en (1) glykosid är (om det nu skulle gå) så är den lika söt i ett litet blad som när den hoppat ur därifrån. Det är också 400 ggr sötare än socker (och inte 300 som texten säger).

Påstående: ”I Japan består stevia-produkten av 80-88% steviolglykosider och resten är vatten och sackarider.

– Steviaprodukten? Stevia består inte av sackarider… Dessutom är det en gigantisk marknad med alla sorters stevia i olika grader av renhet.

Påstående: ”- De steviatillsatser som finns på den svenska marknaden har mycket lite med den ursprungliga växten att göra. De har gått igenom så många kemiska processer att de knappast kan kallas naturliga längre, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning till tidskriften Fokus.”

– Ja vi har tidigare nämnt livsmedelsverkets konstiga inställning till Stevia/steviolglykosider. Stevia har genomgått en liknande process som socker med det tycker man inte är kemiskt på något sätt? Socker t ex har många kända problem redan vid låg överdosering, steviolglykosider har långt ifrån samma riskfaktor som socker.
Naturlig är också i benämningen att glykosiden finns naturligt i plantan, men jämför då aspartam och sukralos m fl artificiella sötningsmedel där det inte finns i den formen i naturen.

steviavital_steviasocker_fam2_300Påstående: ”Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.”

– Vi häpnar över okunskapen hos de som skall hjälpa oss att äta nyttigt. Stevia är en jordbruksprodukt och i jorden finns vissa orenheter som vi skall vara försiktiga med precis som alla andra jordbruksprodukter. Men själva raffinerings processen skapar inga sådana restprodukter!!!
Produkterna kontrolleras alltid för saker som kan finnas i jorden/miljön, även bakterier, svamp etc. Detta för att vi ska veta att det INTE finns något i våra produkter, och OM det skulle finnas är det långt under gränsvärdena som i sin tur brukar vara 100-fallt lägre än vid någon möjligt skadlig nivå. Vi har alltid labbrapporter från varje batch som tillverkas.

Påstående: ”Det går inte att få de gröna steviabladen till ett vitt sockerliknande pulver eller vätska på ett skonsamt och naturligt sätt även om det är det som reklambudskapen vill få oss att tro.”

– Det är nog ingen i branschen som försöker lura någon om att det skulle vara skonsamt mot bladen? Vi äter ju produkterna dagligen själva! Det är en extraktion med alkohol och en torkningsprocess till pulver. Evelyn kan prova själv att låta bladen torka, lösas upp i alkohol och kokas. Klorofyllen (det gröna) försvinner för varje steg.

Påstående: ”Det finns många studier gjorda på stevia och de flesta motsäger varandra. Till exempel publicerade tidskriften Science en studie 1968 med anledning av rykten om att Paraguays ursprungsbefolkning använde stevia som preventivmedel.”

– Mycket riktig finns det många studier, över 250 st, men det är en lögn att de flesta är motsägande. Tvärtom är de allra flesta eniga om stevians säkerhet, och några är inte rätt utförda. Ryktet om preventivmedel har förekommit, men källan har aldrig hittats och bevisligen är det inte sant. Det är tråkigt att Evelyn skall smutskasta industrin genom att ta upp lösa rykten. Hon glömmer att artificiella sötningsmedel som verkligen har motsägande forskning, är helt uppbackade av livsmedelsverket.

steviaPåstående: ”Detsamma gäller studier kring toxicitet och förändringar i DNA. Det finns studier som visat att det kan förekomma (Ja studier där man givit råttor motsvarande 19 kilo socker per dag för en människa! En mängd som skulle göra vanligt vatten giftigt för kroppen!!! SteviaVitals anm.) och andra studier som visar att det inte alls finns sådana risker. Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.

– Här är det extremt viktigt att se den sista raden. ”Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.”

Påstående: ”Stevia kan vara farligt om man intar stora mängder. Man tror att ett intag på 15-20 gram steviolglykosider per kilo kroppsvikt är dödande. Eftersom steviasocker är så sött är det inte rimligt att man ska kunna komma upp i dessa mängder.

– Återigen får man läsa sista raden i det i övrigt absurda påståendet för att se att det inte finns någon fara. Det motsvarar nämligen upp till 640 (!!!) kilo socker i ett svep (räknar på en person på 80 kilo). Ni får ursäkta att vi är irriterade på detta påstående som kommer från livsmedelsverket.

 

Festbröd

Ingredienser:
 
1/6 färsk jäst
1 msk socker eller honung
1 dl varm mjölk
500g vetemjöl , plus extra för knådning och kavling
1 tsk salt
2 ägg , lätt vispade
1,5 dl varm mjölk (extra)
2 msk olivolja
1/2 tesked vinäger eller citronsaft
100 g smör , smält och svalnat
 
Glaze
1 äggula
2 msk mjölk
 
Metod:
1 . Lös upp jästen och socker i 1 dl varm mjölk , täck och lämna på en varm plats 10 minuter .
 
2 . I en annan skål, sikta mjöl och salt tillsammans . Gör en brunn i mitten och tillsätt vispade ägg, den återstående varma mjölk , olivolja, vinäger och jästblandningen . Knåda degen med händerna eller i mixer tills den lossnar från sidorna av skålen . Ta degen , lägg på lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10 minuter tills det blir en mjuk , smidig deg . Placera i en smord skål , täck med en handduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel volym - ungefär en timme .
 
3 . Överför degen till ett mjölat bakbord , dela degen i två lika stora delar . Dela upp var och en av dessa igen i 4 , så du har 8 bitar av degen sammanlagt .
4 . Rulla varje bit av degen ut i en ungefär rektangulär form med en tjocklek av 3-5 mm . Pensla svalnat , smält smör över varje bit . Ställ resten av smöret åt sidan till senare .
5 . Placera en bit av rektangulär deg över ett annat och börja rulla in i en cylinder. Gör samma sak med resten av degen , du kommer att sluta med 4 cylindriska rullar totalt .
 
6 . Skär varje rulle i tre delar på det här sättet - skiva i båda ändarna av rullen ca 4 cm långa vardera , och lägg dessa två bitar åt sidan . Skär sedan mittdelen av rullen i fyra trianglar.
 
7 . Värm ugnen till 180°c . Spraya en rund form med livsmedelsspray . I mitten på formen , ordna de skurna ändar runt varandra för att bilda en cirkel , placera de skurna sidorna ner . Ordna trianglarna runt om mittcirkeln . Täck med handduk och låt degen jäsa på en varm plats i ca 30-40 minuter .
 
8 . Vispa äggulan med mjölken med en gaffel för att bilda en glaze och pensla på brödet . ( Du kan strö över sesamfrön eller andra frön på denna punkt . ) Baka bröd i 20-30 minuter , sänk temperaturen till 160°c efter 10 minuter i ugnen .
 
9 . Pensla brödet med smält smör så fort den kommer ut ur ugnen , täck med en handduk och låt svalna i 10-15 minuter innan du äter .


Oreo Rice Krispies Treats
Ingredienser

14 dl Rice Krispies

20 st Oreos hackade

12 dl mini marshmallows

3 msk . smör

vit choklad till dekorationInstruktioner

1.Spraya en form 20x35 med fett eller klä med bakplåtspapper.2.In en stor skål , häll Rice Krispie.

3.Hacka Oreos .

4.Tillsätt Oreos till Rice Krispies och rör om.

5.I en medium kastrull , värm smör och marshmallows tillsammans på medelvärme , rör om hela tiden , tills de smälter samman .

6.Häll smält marshmallows över Rice Krispies och Oreos och använd en sked sprayad med non-stick matlagningspray för att snabbt kombinera alla ingredienser .

7.Fördela blandningen i den förberedda formen . Använd en spatel för att pressa blandningen ner i formen.

8.Låt stå tills det svalnat  helt. Dekorera evt med smält vit choklad och strössel.
 

Vår LCHF-mat på julbordet

julkulaHur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…

Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…

Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.

Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!

Ät och njut med LCHF!

 

Årets julgran och lite bilder

julgranen_2013
Nu äntligen är granen på plats här hemma. Nu får den stå tills den ”slokar”. Kungsgranar tappar ju liksom aldrig barren dom blir bara hängiga och ser lite trötta ut! :-P Och det är nog bara första veckan som man egentligen kommer ihåg att vattna den, sen glöms det bort och granen ser mer och mer hängig ut, men än så länge är det långt kvar dit. ;-)

Vi tog in våran i söndags och den är sååå fin tycker jag men maken till stingsligare gran har jag aldrig brottats med. Jag hade varit duktig förra året och lagt varje slinga och nät i separata påsar, pumlorna för sig och glittret för sig. Så duktig så… Men det ska ju ändå alltid krångla så man är helt genomsvett när granen väl är klar.

Jag höll på få ett smärre sammanbrott och hjärnblödning på samma gång när julgransfoten, en bastant grej i smide gick sönder och granen svajade fram och tillbaka och välte omkull både sig själv och mig och det rann vatten från foten över hela golvet och Kean tyckte jag hade en riktigt trevlig uppvisning där ett tag. Sen trasslade näten ihop sig iallafall trots mitt förutseende förra året… Efter mycket om och men och kilometerlånga svordomsramsor så blev den till slut klar… :-P

julgranskulor_glitter
De långa glittertrådarna är jag extra nöjd med, jag brukar hålla utkik efter det men har inte hittat det innan men i år så fanns de på ICA! ;-)

julpynt_granris
Även verandan blev lite julpiffat med granris och juläpplen till fåglarna.

pepparkakshus
Det här med pepparkakshus fick jag lägga ner i år då jag brutit vänsterhanden igen och det är totalt omöjligt att spritsa med höger som ni ser… Ett litet hemmabygge till köksfönstret men inte mer avancerat än så. Har ni fortfarande inte limmat ihop något hus hittar ni allt ni behöver och lite till under kategorin ”Pepparkakshus” HÄR >>.

pepparkakshus_annorlunda_knäckebröd_godis
Barnens godishus är även det ett hemmabygge, fast med vanligt, hederligt wasa-knäcke! De går de också.. ;-)