Nättidningar stoppar annonser om bantningspiller

Foodmonitor skriver häromdagen om att många av bantarpillerföretagen har blivit anmälda till konsumentverket för vilseledande marknadsföring mm, trots detta marknadsför de sig via nätttidningar ändå.
Nu har ändå några nättidningar självmant valt att stoppa eländet.
Heder åt dem som känner någon etik!

Jag har ju som alla kan se valt att ha min blogg utan reklam (ex adsens) jag vägrar göra reklam för bantarpiller och annat skräp bara för att jag ska tjäna pengar. Jag tror och hoppas bloggläsarna uppskattar att slippa se reklam för bantarpiller, fat-blocker och carb blocker mm.

Snart dyker väl det just senaste bantningspillret på himlen upp, carb blocker  på sådana reklamplatser…  fettdiarré-pillrens kusin (carb blockers biverkningar1 och biverkningar2) fast är tänkt att blockera för kolhydrater. Man kan också fortfarande se att man uppmanas på en  LCHF sajt:
“Carb blocker – En ny och mer hälsosam livsstil
Nu kan du fuska ibland och äta stärkelserik mat som potatis, ris, bröd och pasta utan att behöva oroa dig för kolhydraterna! – Carb blocker är lösningen.”

Tidigare på samma sajt stod det också :
Tips: Carb blocker passar bra att kombinera med TopFormula Fat blocker.

Nu har de i alla fall haft den goda smaken att åtminstone ta bort de raderna som ju rimmade något alldeles väldigt illa med sajtens  (påstådda?) syfte, som väl borde vara att främja en LCHF diet, eller är det kanske inte deras syfte i grunden?

Kan borttagandet vara på grund av tidigare negativ uppmärksamhet från flera håll? Blev man rädd att det kunde innebära en risk till mindre intjänade pengar?

Girigheten kan gå långt för att tjäna pengar till varje pris, det vet vi väl alla vad gäller läkemedelsbolagen och livsmedelsbolagen. man vill inte alltid andra väl man vill ofta bara sin egen plånbok väl…
Så…
Vi alla måste alltid använda vår urskiljningsförmåga för så att säga skilja agnarna från vetet… ;)

 

 

/p

Bloggar etiketter:

24 timmars fastan, hur går den?

Vill börja inlägget med några rader från gårdagens inlägg ur boken Brödberoende

Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Detta påstående är 100% sant, för den som vågar prova så kommer man också veta att det är så.
Det märkliga är att huvudet är skärp och hungern svag. jag förundras över att vara fettdriven varje gång jag fastar och i synnerhet nu när jag fastat i 24 timmar vid 4 tillfällen.

Jag fortsatte min “lilla fasta” dvs min PF där jag har mitt ätfönster mellan 12-18 varje dag. Jag har däremellan klämt in en ca 24 timmars fasta  på tisdag och torsdag, de dagar då jag inte tränar. När jag kör lilla fastan dricks bara vatten, jag tar mig dock en halv kopp kaffe kl 12 vid 24 timmars fastan.
Däremot tränar jag mån-tisd-fredag ca kl 10 och äter då först kl 12. Helt oerhört fascinerande hur man kan prestera såpass hård styrketräning som jag tycker jag bedriver. Numera knör jag upp 110 kg på bena…

Jag är övertygad om att man förr inte åt “stup i femtioelvakvarten” inte ens 2-3 mål om dagen. Det jag uppskattar med fastan är att fokus på mat är borta och det är lugnt och skönt i kroppen, jag är pigg och huvudet är skärpt. Första gången jag fastade 24 timmar var lite svårare med hungern, nu de tre senaste gångerna har det gått lätt som en plätt. Möjligt att jag har en fördel av att redan fastat under 18 timmars perioder i ett par månader.
Märker inget på vikten, men jag mår jäddrans bra!

Det är ju något med hälsa och fasta, jag har hört/läst att hundar mår bäst av ett eller ett par faste dagar i veckan… vi är väl hundar va ;)
The health benefits of intermittent fasting
Hälsovinster vid periodisk fasta

“Fördelarna med periodisk fasta är bl.a. ökad insulinkänslighet, bättre kroppskomposition (ökad muskeltillväxt och minskad fettinlagring), förhöjd ämnesomsättning, förbättrat mentalt fokus, piggare samt även bättre tandhygien. Det har även bevisats minska uppkomsten av Alzheimers och Parkinsons vid studier på råttor.”

…………..
Coltings text ur Boken Den Nakna Hälsan om 24 timmars fasta, kopierad från Erik Wickström- konditionskonnässör (more…)

Fläskfilé i sötstark sås med ananaschutney


Häromdan gjorde jag nåt himla gott med en burk chuntey. Ananaschutney med sötsyrlig smak, stora härliga bitar av ananas och mango, vitlök och kryddor såsom kardemumma, spiskummin, kryddnejlika mm.

Denna chutney kan naturligvis användas vid sidan om till grillat kött eller som dipp, i en kall sås men jag valde att röra ner den i en varm sås tillsammans med fläskfilé och lite sommargrönsaker. Oj va gott det blev! Annorlunda smak som passar ypperligt som smaksättare till köttgrytor.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé (Scan svensk rapsgris)
1 knippe späda morötter
1 knippe salladslök
2 dl hönsbuljong (egen, tärning el. fond)
1 msk sambal oelek
½ burk Geeta´s chutney
1 dl grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Rör ner slantade morötter och skivad vårlök. Slå på hönsbuljongen. Tillsätt sambal oelek, ananaschutneyn och grädden. Sänk värmen och låt puttra ca 10-15 min. Red ev såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Grisar som får rapsolja på maten och ger ett mer häslosamt kött med högre andel nyttiga, omättade fetter är Scans senaste lansering. Jag har fått div varuprover och idag föll de sig för just fläskfilén tillsammans med den goda ananaschuntneyn.

Citerar; ”Rapsgrisen är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med rapsgrisen är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har till och med varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt ” /Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör Scan
Här kan du läsa mer >>

Egen reflektion; 
All satsning på ”bättre” kött, hantering och uppfödning gillas. Här har man satsat på smaken. Vad jag kunnat läsa mig till än så länge hittar jag inte mkt info eller ”restriktioner” gällande uppfödning/slakt/hantering av ”rapsgris”. Det vill jag veta mer om. Ett griskött som jag otippat kommer att tänka på då blir förstås ”Bodalsgrisen” jag skrivit om tidigare. Där är hela konceptet utvecklat och informationen är sk. kundvänlig.

Jag hade också hellre provat en mer ”ovanlig” styckdetalj än just den uttjatade fläskfilén som ofta redan är väldigt mör och som tycks väljas ut bland de första av styckdelar till varuprover vilket stör mig en smula då vi som ofta lagar mat gärna provar lite udda detaljer och just fläskfilén är så intetsägande så omdömet blir väldigt likgiltig.

Skicka mig en oxsvans, eller en griskind, eller fläsksida så blir det genast mer intressant och fläskfilén får vila sig lite… Den svenska rapsgrisen kommer också med förädlade köttråvaror såsom wienerkorv, köttbullar, falukorv och kassler som vi också ska prova. Jag återkommer till de!


Skivorna av filén är stora och då blir man genast misstänksam och tror att de kommer krympa väldigt mycket i stekpannan men de gjorde de inte. Fint kött så sett var det.


Chutneyn med ananas och mangobitar är så vansinnigt god så den kan man nästan äta direkt ur burken med sked. Hel vitlök hittar man i också, och spännande kryddblandning med bl.a kardemumma, spiskummin och kryddnejlika får ju vilken köttgryta som helst att förvandlas till himmelriket! Vansinnigt god, så denna rekommenderar jag skarpt. Chuntneyn hittar du hos House of Milton.

Jag valde att göra en snabb köttgryta med sås på chutneyn. Späda sommargrönsaker som morötter och salladslök åkte ner också, och lite extra hetta av sambal oelek.


Chuntneyn puttrar med…


Smaklig spis, detta tycker jag ni ska prova! Vad brukar ni använda chutney till? Nån favorit?  

Varför behöver vi jod?

Jod, del 2
Varför är inte allt salt jodberikat, när det är ett världsomfattande problem med jodbrist? När också följderna är så extrema för ofödda barn …
Har en gravid kvinna en obehandlad underfunktion av sin sköldkörtel eller lider av jodbrist så föds barnet med ett förståndshandikapp. Förr kallades tillståndet kretinism, en “kretin” var en dvärgväxt med förståndshandikapp. Idag säger man funktionshinder … hmm, ett funktionshinder som är omöjligt att behandla när det väl uppstått?, men helt går att förebygga .
Alla barn som föds (på sjukhus? av kvinnor som har mödravård) i Sverige kontrolleras så de har en fungerande sköldkörtel, så länge modern har en fungerande sköldkörtel, så får fostret sitt behov av ämnesomsättningshormon tillfredsställt via modern och navelsträngen, men när det föds ska det klara sig själv. Mao kontrolleras alla (kända) barn i Sverige för denna lätt behandlingsbara sjukdom, på samma sätt som man kontrollerar för tex. fenylketonuri, en annan medfödd sjukdom.

Om nu också jodbrist ger samma handikapp hos det ofödda barnet, då undrar i alla fall jag varför inte allt salt då obligatoriskt jodberikat? Vore ju lätt som en plätt att förebygga kan man tycka. Om det är en mycket gammal kunskap att jodbrist ger irreversibla (när skadan väl uppstått går den inte att behandla) skador, ssk på den växande fosterhjärnan … hmm
Frågar man SLV, Livsmedelsverket så säger de att det är saltföretagens fel, det är deras ansvar … hmm … att jodera salt. Den rena kostnaden att jodera salt är liten, brukar benämnas som försumbar … hmm, vad säger då saltproducenterna? Inte för att jag personligen kollat med alla olika, men ett svar är att SLV inte vill att man joderar allt salt. Föreligger här ett äkta missförstånd eller vill SLV helt enkelt inte ha allt salt joderat?

Vi vet att SLV propagerar för en drastisk minskning av saltintaget hos den enskilda individen ner till max 5 gram salt per dygn, se Björn Hammarskjölds informativa artiklar på området. Den mesta färdigmaten och halvfabrikaten är gjorda med ojoderat salt, så det är nog inte omöjligt att få jodbrist i Sverige, som man hade förr, i inlandet, långt från havet. Jodbrist brukar visa sig som en förstorad sköldkörtel = struma. Hypothyreos, alltså underfunktion i sköldkörteln, mao för låg ämnesomsättning är rätt vanligt. Ännu vanligare är något som kallas “subklinisk” hypothyreos, där endokrinspecialisterna tvistar om huruvida det föreligger en underfunktion eller ej … fastän patienten anser sig såklart ha en underfunktion … hmm igen, ett citat från en artikel om sköldkörteln i LT, Läkartidningen … fritt från minnet, “vi kan ju inte behandla alla subkliniska hypothyreoser” .. nähää, varför inte det då, undrar jag … hmm … hädiska tanke, det kan väl inte bero på att majoriteten av patienterna med sköldkörtelsjukdom tillhör vilket kön då … hmm … rätt gissat, det är kvinnor.

Varför ökar ämnesomsättningssjukdomarna? Även bland våra husdjur verkar det finnas en ökning. Varför skulle hundar och katter få hypothyreos? Det är väl inte så att det kan vara något “fel” med/på/i maten … hmm … (D3-brist, jodbrist, zink-selenbrist?magnesiumnbrist, omega6-överskott m.m. …)

Det är lätt att dra en parallell med D3-vitaminbristen och rakitis, engelska sjukan. Både rakit och jodbrist och kretinism är/var betraktade som helt utrotade … gammal kunskap … hmm … (det är många hmm i den här texten ;) ). Tänk om det “beräknade” RDI-värdet för jod är lika “fel” som det via teskedsmåttet av fiskleverolja-beräknade-värdet är för D3-vitamin från anno dazumal? Tänk om det finns en okänd epidemi av jodbrist i Sverige, i andra delar av världen, precis som man nu börjar upptäcka och erkänna att det föreligger en reell vitamin-D3-brist i alla SPF-länder, – solskyddsfaktorländer, även i de naturligt solrika länderna upptäcker man D3-brist … och även i vårt välorganiserade och dubbelkontrollerande land Sverige.

Elisabeth Puur

Ja tänk om det är så säger jag (Mariann)… 

Mkt läsvärd artikel om jod-brist av Michael/gamla Paleofriendbloggen

bild: Jod (I) ett livsviktigt grundämne hämtat Här

 

 

 

p

/a

Bloggar etiketter: , ,

Har du jodbrist? Joderat salt viktigt!

Fler och fler löper större risk för jodbrist då många drar ner på saltkonsumtionen och kanske inte äter så mycket fisk man borde i veckan och skaldjur är ju dyrt… och gott ;)
 

Du måste se till att ditt salt är jodberikat. Det är med stor sannolikhet så att livsmedelverkets rekommendationer av jod är för låga. Några undersökningar av jodläget i den svenska befolkningen är inte gjorda på åtminstone 40 år!
artikel av Mats Eliasson – Många lider av jodbrist
(rapporten skickades in till livsmedelsverket och ännu har inget hänt, varför?)
Länk om jodbrist 2

Här har jag jagat klumpförebyggande medel, men inser mer och mer att jag nog måste föredra jodberikat salt.
Så nu blir det att jaga ett salt med jod och utan massa annat skit i. Vet någon om något?
Så saltbristen ska vi se över och nu också jodbrist.
 Här är en intresant artikel av Björn Hammarskjöld Saltbrist leder till döden.

Tack vare mitt  kryddinlägg kom en kommentar via mailen från läkaren Elisabeth Puur om just joderat salt:

“Många svenskar har faktiskt jodbrist, trots att vi joderat saltet sedan 1930-talet. Det var vanligt med jodbriststruma förr. Ordet struma säger inget om vilken typ av sjukdom i sköldkörteln det handlar om, det betyder bara “förstorad sköldkörtel”. Vid jodbrist kan man få både över- och underfunktion i sköldkörteln. Utan jod kan inte fungerande sköldkörtelhormon tillverkas. Självklart vill alla människor ha en optimalt fungerande ämnesomsättning (ska bli spännande att se om detta kan leda till viktnedgång för mig?min kommentar inom parantesen). Man kan tänka sig att i takt med att människor lyssnar till de förfelade råden om att minska på saltet, så ökar risken för allvarlig jodbrist.  Sedan finns ju hypen med gourmetsalter, lyxsalter, havssalter, bergssalter … väldigt goda, men tyvärr är alla dessa utan jod. Jod är också lite problematiskt, för det dunstar. mao här kan det vara bra att köpa småförpackningar och hålla koll på bästföredatumet, kanske förvara saltet i en glasbehållare.

De bästa jod-källorna i maten är jodberikat salt, fisk och skaldjur. Måttliga källor är mejeriprodukter och äggulor. Även alger är rikt jod.”
Elisabeth Puur
Kanske du också ska överväga joderat salt? 
Det ska jag i alla fall omedelbart införskaffa.
Kommer också en del 2 om jod, håll ögonen öppna för den
edit:
Vid fråga till Falksalt om ett joderat salt utan klumpförebyggande medel så hade de ett flingsalt!

div

Bloggar etiketter:

24 timmars fasta…

I dag har jag inlett en dag med 24 timmars fasta, ja rättare sagt igår inleddes den efter kl 17.00.
I dag åt jag nu alltså först kl 17.
Detta ska nu testas under några veckors tid och se om det kan få fart på mig ;)

Jag väljer att köra 1-2 dagar i veckan, målet är 2 dagar i veckan med 24 timmars fasta .
Som vanligt blir det bara vatten fram till 17.00.
Jag forstätter min lilla PF där jag “svälter” fram till lunch, hoppas det kan funka att blanda med denna 24 timmars fastan.
Annars bryter jag den  och provar bara 24 timmars .

Lär återkomma och redovisa.

 

Bloggar etiketter:

Styrketräning och PF

Det kan nog passa sig med en liten redovisning då det gått 9 veckor av styrketräning och periodisk fasta har jag sysslat med sedan 26/4 dvs 16 veckor.
Vad händer kanske någon undrar?
Inte mycket…

De kilon som jag redovisat minus förut är fortfarande borta dvs, sammanlagt 3-4 kg.

Jag tränar styrka ca 3-4 gånger i veckan och konditionsträning blir inte längre av. Däremot går jag  i ca 20 minuter i samband med styrketräningen.
Ökat vikterna har jag gjort och att känna mig starkare och rörligare trivs jag med.
Periodiska fastan funkar fint, känns väl som att det är ett bra sätt att äta på alltid.

Då jag vill ner minst 10 kg i vikt, så grunnar jag nu över om jag ska köra lite kalorireducering?
Dvs 1500 kcal per dag absolut inte mer. Kanske provar det till hösten. Nu över sommaren vill jag inte labba med maten.

Tycker nog att jag kan kosta på mig att labba lite med den, då jag ju ätit konstant ca samma mängd mat i 3 år och snålt med kolhydrater och inget händer…
Platåer kanske någon tänker, platåer varar inte i över tre år…
Muskler väger mer en fett kanske någon annan tänker, jooo men har man minst 10 kg övervikt (15 om man ska vara petig) så bör det gå neråt…
Tränar ju inte som en tyngdlyftare, störtloppsåkare mfl precis ;)

Men jag tränar på och gör mina överväganden framåt höstkanten så får vi se.
Någon annan som fortfarande PF´ar och tränar/prommenerar, hur går det för er?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Skrämselpropagandan går för fullt

om LCHF i pressen och i medierna…

Värst är det för nybörjarna inom LCHF för de blir verkligen förvirrade och ofta inte hunnit märka den stora förbättring på många plan som kommer efterhand.

Vi som ätit i några år vet ju av egen erfarenhet. Att uppleva på “egen kropp” går aldrig att jmföra med att läsa om fördelarna.

Sedan är det ju också så att skrämda människor gör som man alltid har gjort, man vågar inte gå emot gängse normer och utmana sin omgivning, som ju ofta krävs när man byter till LCHF-kost.
Lättare att göra som de allra flesta gör…

Ställ er några frågor:
Hur kan animaliskt fett och protein vara farligt när det är det som mänskligheten är uppfödd på?
Hur kan det ha blivit en mänsklighet om man dör tidigt av kött och fett?
Vad består din kropp av? Är den farlig och giftig?
Vi dör vi om vårt blod innehåller mer än 25 g glukos, vad är glukos?

Vad betyder LCHF?
Low Carb High Fat = lite kolhydrater och högre fettandel
Det betyder inte högproteindiet:
Vi ska inte äta mer kött än tidigare, man rekommenderar 1-2 gram per kilo kroppsvikt. Den högre siffran om man tränar hårt och ofta.

Lite trevlig läsning för de som vill veta mer och om alternativa synsätt i denna kostdebatt.
Kostdemokrati
Docent Ralf Sundberg

och när vi ändå är igång så kan vi också ta död på myten om att allt kött är miljövidrigt…
och för den riktigt vetgirige och forskartypen googla Vilhjalmur Stefansson och Weston. A. Price

God semesterläsning i regnet…

 

 

Bloggar etiketter:

Laxcheesecake

Väldigt passande på buffébordet, med sill och annat gott!
Serveras väl kyld och gärna på iskross under fatet om man ska låta den stå framme en längre stund.

8-10 port

“Bröd”:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor

Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese
2 dl creme  fraiche
1 msk finhackad dill

Garnering
1 burk röd rom
dill och citron

Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut “brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till “brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen.
Ställ kallt i några timmar innan servering.
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
Även räkor, ägg och annat passar på.

Tips: Finklippt gräslök passar också bra att ta i eller annan lök som charlottenlök, om man gillar lite löksmak.

I många tårtor är det kavring och detta är min uppfinning av kavringsbröd!

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

Mer om Carb Blocker…

Ja det är inte klokt vad man lurar i folk, det är väl det som stör mig mest.
Givetvis får folk äta vad de vill, och det gör ju folk gärna också så ;)

Men när företag lurar folk på pengar med mer eller mindre verkningslösa piller då blir jag upprörd.
Jag fortsätter tycka och uttrycka vad jag anser vara fult i min värld ;)

Nu måste jag få delge en sak till ang dessa carb blocker om man så ser  i texten:
“Carb blocker:
– Minskar upptaget av kolhydrater i samband med måltid
– Carb blocker tas i samband med stärkelserik mat
– Flertalet vetenskapliga studier pekar i samma riktning
Vi äter allt mer stärkelserik mat, som ofta består av snabba kolhydrater, som exempelvis potatis, ris, pasta och bröd. Kroppen bryter ner stärkelsen till socker som sedan används som energikälla, men mycket lagras även för senare behov.
TopFormula Carb blocker innehåller ett naturligt, standardiserat extrakt av brytböna (Phaseolus vulgaris), som till viss del kan hindra upptaget av kolhydrater i samband med måltid. Kunskapen baseras på flertalet vetenskapliga studier som alla pekar i samma riktning.
Tips: Carb blocker passar bra att kombinera med TopFormula Fat blocker.
När en person intar kosttillskott är det alltid viktigt att komma ihåg att många faktorer påverkar hälsan och välbefinnandet. Det är därför alltid att rekommendera att kosttillskott kombineras med en näringsriktig kost, motion och en i övrigt hälsosam livsstil.”

Att de passar mycket bra ihop med 
Top formula fat blocker!!??
Allt detta står på samma LCHF sajt!?

Rekommendera en fatblocker på en LCHF sajt?
Fler som faktiskt uppmärksammar saken i bloggsfären och vågar säga något.
Veveskamp
Livsviktigt
Fettdieten

men den som var först att uppmärksamma det hela var
Sockertjocken

Kanske finns fler som uppmärksammar?

 

 

Bloggar etiketter: