Dekorera cupcakes, kakor och tårtor av Annie Rigg
Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon!
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.
DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!
När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott!
Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…
Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.
Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.
Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot
Nisses fisk (facebook-sida)
Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)
Blomlöfs rökeri favoritsås (finns att köpa på Nisses fisk)
Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två!
Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.
Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!
Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.
Men hej igen! Jajamän, vi överlevde kalaset. Så fint allting blev och alla nöjda och glada, framförallt den nyblivna 10-åringen då!
Trots att jag älskar barnens födelsedagar med all planering, hemlighetsmakeri, överraskningar, piff och presenter så tar det på krafterna när allt ska göras med halsont, snorig näsa och feber. Men jag fixade de. Hade en liten vision om att blogga upp allting idag på förmiddan men då kom bakslaget som ett brev på posten… Inte en tillstymmelse till energi kvar… Gjorde av med allt igår skulle jag tro så idag har jag vilat, sovit, hostat och snörvlat än mer. Nåja, de går väl över de å!
Joline önskade sig kycklingsallad och en kall dressing till middag så redan på morgonen åkte en kyckling in i ugnen för grillning. Pasta och grönsaker och dressing – lätt match! Tårtan däremot hade hon inte en susning om för vi kom överrens om att JAG skulle få överraska. Hehe…Sagt å gjort och jag vet egentligen inte varför denna tårta infunnit sig i det Nilssonska hemmet tidigare?!
Tror det var på Pinterest jag såg den första gången för ett par månader sen och blev helt såld. Såg ju heller inte såååå himla avancerad ut än att jag skulle lyckas. Problemet med en sån här för ögat ”matig” tårta var att få smakerna att stämma överrens. Tycker jag lyckades ganska bra där också, och den blev uppskattad både till utseende och smak faktiskt. Längre ner kan du läsa om vad den innehåller.
Dagen flöt på fint i köket och jag donade och fejade så kinder var rosiga. En mysig födelsedagsmiddag under kvällen med kycklingsallad, dressing och varma baguetter. Kaffe & tårta på de, sen landade vi i soffan allihopa till ”Bonde söker fru”…
Presenterna Joline fick var bland annat detta;
Pengar, mjukisbyxor, canvasdukar, oljefärger, USA-överkast och kuddar, läppglans, pennskrin, smycken, smyckestillverkning, pennor, rougeborstar, sidenkimono, resväska, hårsnoddar, cupcakes-bok, cupcakes-servetter, cupcakes-ställning, göra egna ringar, usa-påslakan…
Lite nytt till köket hittade jag under min ”present-runda”.
Födelsedagsbrickan med ljus och små presenter förberedd.
Lång mysfrukost väntade i köket efter sång och paket…
Yoghurt med björnbär, hallon och mango, smörgåsar och juice…
Cupcakes-ljuset och små läppglans från Max.
Ännu ett paket från Max men det fick vänta till kvällen…
Och dags för mamman att sätta igång med överrasknings-tårtan!
Den grillade kycklingen är urbenad och blandas med pasta och grönsaker. Skyn från kycklingen i ugnen rörde jag ner och kryddade lite extra med salt, peppar och grillkrydda.
En god dressing på turkisk yoghurt/gräddfil med vitlök, kryddor och tomatpuré hade önskats till, samt varma baguetter.
Här har vi skapelsen igen. Tre ganska tjocka lager tårtbotten med Chokladgrädde som ”bröd”. Chokladpudding som ”nötfärs”, grön marsipan som sallad, cheddarost och ketchup av vaniljkräm. ”Dressing” av hallonmousse. Däremellan petade jag in hallon mellan lagren också.
Japp, en himla massa skålar med olika färgblandningar men när den väl ”monterades” gick det himla smidigt och snabbt. Vågar du prova?
Nog åts det en hel del tårta runtom i landet i söndags skulle jag tro! Även här, eller rättare sagt hos mamma & svärmor! Vi firande ju bröllopsdag samtidigt så vi hoppade över tårta hemma och blev istället bjuden på 2-rätters meny av Joline.
Tidigare på förmiddan bakade jag denna tårta till min mamma, en vanlig botten med vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde inuti. Rosa marispanlock och lite egenhändigt tillverkade marsipanblommor, löv o kristyr till ”Mors dag”.
Hoppas alla ni mammor därute hade en fin dag!!
Här hemma hade barnen skrivit fina kort och målat teckningar och köpt presenter till mig. Finaste halsbandet med texten ”Mamma” & ”Älskad”… Sååå vackert… Det är bara sååå kul med överraskningar!!