Chokladsemlor – LCHF

ChokladsemlaI dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…

4 chokladsemlor eller 6-8 st små

4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver

Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 riven mörk choklad 90%

2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.

Vispa grädden med kakao och ev sötning.

Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+  eller kakao.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Får det lov att vara en semla?

semlor
Semlor redan? Jodå, överallt är dom! Jag är personligen inte så förtjust i semlor… Jag brukar däremot baka egna, då är dom liiite goda! Speciellt om man gör dom pytte-mini-små!

Tycker ni det är gott??
Semla, eller inte semla – morgonens stora fråga? :-P

semletårta_recept_mandelmassa
Semletårta med hemmagjord mandelmassa, den är lite festligt om man vill bjuda på hembakat i skidbacken!

semlor_hjärtan
Semlehjärtan, till fredagens jobbfika?, eller på alla hjärtans dag?

minisemlor
Minisemlor, mina egna favoriter!

 

The post Får det lov att vara en semla? appeared first on Kryddburken.se.

Glutenfri äppelpaj
Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. Ingredienser (10-12 portioner) 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör [...]
Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör … Continue reading Glutenfri äppelpaj

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Jordnöt & chokladmazariner
 
ca 36 st
 
 
500 gr mandelmassa
250 gr farinsocker
175 gr smör
175 gr choklad
3 st stora ägg
1 tsk vaniljsocker
150 gr jordnötter
 
Ugn: 200°c
 
Smält smöret och chokladen tillsammans, vispa ihop smör och mandelmassa rör sedan ner choklad/smöret. Tillsätt ägg, vaniljsocker och rör ner jordnötterna.
Spritsa i mördegsfodrade mazarinformar.
Baka i ca 15 minuter.
Pistage & körsbärsmazariner
ca 16 st
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1/2 dl malda pistagenötter
 
Pistageessence
 
Grön livsmedelfärg
 
Körsbärssylt eller marmelad
 
Choklad
 
Ug: 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, blanda ner malda pistagenötter, essence och färg, tillsätt sedan äggen ett i taget.
 
Lägg en klick körsbärssylt i varje mördegsfodrad for.
 
Spritsa eller klicka i smeten i formarna, baka i ca 15 minuter.
 
Spritsa lite smält choklad ovanpå.
 
Lime & kokosmazariner
 
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör

0,75 dl socker
 
1,5 dl kokosflingor
 
skal av 1 lime
3 ägg
1 tsk vetemjöl
 
Kokos
 
Ugn 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, tillsätt kokos, socker, skal av lime sedan äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet.
 
Spritsa eller klicka i mazarinmassan i formarna, strö på lite kokosflingor.




Baka i ca 15 minuter.

Godast dagen efter.
 
Äppel & nougatmazariner
ca 20 st

Mördeg:
170 gr smör
125 gr florsocker
1 ägg
1/4 tsk bakpulver
335 gr mjöl

Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.


250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1 tsk vetemjöl

1 1/5 gröna äpplen
Nougat
Kanel

Ugn: 200°c

1. Gör mördeg enligt receptet. Kavla ut på mjölat bakbord, stick ut med passande mått och fodra mazarinformen med degen.

2. Blanda mandelmassan och smör, tillsätt äggen ett i taget under fortsatt omrörning. Vänd till sist ner mjölet.

3.Skär äpplen i tunna skivor, lägg 2 st skivor i botten på de fodrade mazarinformerna, pudra lite kanel ovanpå och lägg sedan en bit nougat ovanpå.

4. Spritsa eller klicka i mazarinmassan i formarna.

5. Baka i ca 15 minuter.

6. När de svalnat pudra med lite florsocker.


Mandelmassebollar
Mandelmassebollar
Källa: Helena
Portioner: Ca 20 små bollar

Ingredienser:
1,5 dl sötmandel
1,5 dl sukrin
1,5-2 msk vatten
Ev 1-2 droppar bittermandelolja
50-75g choklad, 70% el 86%


Gör så här:
Skålla mandeln och mixa till mjöl. Tillsätt sukrin, vatten och bittermandelolja. Knåda ihop till en deg. Rulla till små bollar, ta gärna kallt vatten i händerna.
Smält chokladen och rulla bollarna i den. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Jätte goda för dig som gillar mandelmassa!!!:)
Annorlunda äppelpaj

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut i en pajform och ställ in formen i frysen i ca 20 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 200C i ca 15 minuter.  Riv mandelmassa och strö ut det i pajformen.  Vispa smör och socker poröst. I en annan skål vispar man äggvitorna till ett hårt … Continue reading Annorlunda äppelpaj

Inlägget Annorlunda äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.