Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Njutbar brunch med näringsberäkning

Färgglad brunch

Nu är det sportlov för många i de norra delarna av landet. Inte mycket snö just nu, men det ska komma mer närmsta dagarna.

Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.

En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.

Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med så då har jag lagt till en likvärdig.

Siffrorna från Livsmedelsverkets databas har jag kopierat från Minmat.net.

Som du kan se så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.

Något som många tror inte fungerar när man äter LCHF.

Det är så mycket nyttiga ämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter.

Så då kan det vara bra att veta att det kan ingå i den dagliga maten utan att det ger för mycket kolhydrater.

Hemma äter jag som vanligt nötfrukost, men när jag på helgerna sover över hos mamma blir det sovmorgon.

Hon har inte så mycket aptit på morgonen, där äter vi istället brunch.

Mamma äter alltid bara två ägg till frukost, men jag tar lite mer på min tallrik.

Hon får riktigt fina ägg levererade direkt hem till dörren, en mycket uppskattad service som bidrar till att hon mår gott trots en hel del sjukdomar.

Brunch

1 burk Mästarmakrill från Abba 110 g

2 skivor ost

2 kokta ägg

Paprika

Mandel

Kaviar

Gröna blad

Avocadoolja

Jag lägger ner de kylskåpskalla äggen i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig, tycker jag.

Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.

En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.

Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilden, men det äter jag alltid till äggen.

En liten dessert blir det ofta när jag är hos mamma. Smetana med lingon och kanel, serverat i en liten äggkopp som jag fått efter mormor.

.:Dagens Mat:.
Energi kcal: 889,45 Energi kJ: 3718,45
Proteiner: 44,82 Fiber: 2,51
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 240,23
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 76,53 Kolesterol: 683,65
E-mättade: 32,47 Mättade: 26,57
F-mättade: 10,44
Vitaminer:
A: 545,80 B1: 0,32
B2: 1,03 B3: 8,15
B6: 0,55 B9: 105,40
B12: 8,94 C: 31,75
D: 4,77 E: 9,69
Mineraler:
Fosfor: 770,60 Järn: 5,17
Kalcium: 342,10 Kalium: 779,90
Magnesium: 115,10 Natrium: 642,65
Selen: 76,45 Zink: 4,00
110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås
140Gram Ägg kokt
25Gram Ost hårdost 31% fett
15Gram Isbergssallat
20Gram Sötmandel torkad
15Gram Smör 80% fett
15Gram Paprika gul
10Gram Olivolja
15Gram Crème fraiche 34% fett
10Gram Lingon

Varm mocca-dryck LCHF och lite shopping

Fetkaffe med kakao och kardemumma

Råkall januari

Det är riktigt bistert om kinderna när man sticker näsan utanför dörren just nu här i Alanya.

Minusgrader på nätterna, det hör inte till vanligheterna här.

Så igår blev det en tur till Fredagsmarknaden i de tjockaste byxorna, yllestrumpor i mina barfotaskor, dunjacka, dubbla tröjor, stor sjal och handskar.

Som tur är värmer solen och promenaden, även mötena med alla trevliga turkar som säljer sina egenodlade grönsaker gör mig varm inombords.

Fredagsmarknaden i Alanya

Grönsaksmarknad

Jordgubbar på Fredagsmarknaden

Paprika och chili

Dra-maten

Igår inhandlade vi en dragkärra för att frakta hem alla grönsaker, det blir lite väl tungt att bära alla inköpen så långt varje vecka.

Vi har burit alla påsar nu i 12 år, så nu var det dags att investera i en tjusig dra-maten. Vilken skillnad det blev, så lätt att få med sig allt hem.

10 ägg, 1 kg lök, 1 vitkålshuvud, 1 rödkålshuvud, 1 kg mandlar, ½ kg hasselnötter, 1 kg granatäpplen, 1 kg citroner, ½ kg paprika, ½ kg cocktailtomater, ½ kg jordgubbar och diverse påsar med gröna blad blev det som fick åka med hem i vår fina vagn.

Väl hemkommen gjorde jag en god variant på fetkaffe, smaksatt med kakao och kardemumma.

En energidryck med värdefulla vitaminer och mineraler, kakao innehåller hög halt kalium och magnesium.

Osaltat smör ger kaffet en god gräddsmak, så det blir nästan som varm choklad gjord på grädde.

Den rekommenderas varmt för att hålla värmen en kulen vinterdag :)

Varm choklad LCHF

Mocca-choklad 1 port

2 dl hett, starkt kaffe

2 msk osaltat smör

1-2 tsk kakao

½ krm kardemumma

Häll kaffe, smör, kakao och kardemumma i en mixerbunke. Mixa tills det blivit lite skummigt.

Häll upp i en kopp, drick och njut av värmen som sprider sig i kroppen.

Vill du ha din dryck ännu nyttigare så mixa i en rå äggula. Några färska hasselnötter blev ett gott tilltugg.

Hasselnötter


Njutningsfylld nötfrukost

Nötfrukost i Dalarna

Annorlunda frukost

Många har undrat över den nötfrukost som jag ätit nu i flera år. Det har skrivits en hel del om den i olika grupper på Facebook och på många bloggar runtom landet.

Det var på en hälsoresa till Gran Canaria med Anna Hallén som det hela började. Hon berättade om alla de nyttiga ämnen man får i sig genom att äta 1 dl blandade nötter per dag.

Nötfrukost på Gran Canaria

Hade svårt att se hur jag skulle få in en så stor mängd som en deciliter varje dag, eftersom jag sällan äter något mellanmål.

Så då blev det en frukost av det istället, med små smörkuber till. En frukost jag fortfarande inte tröttnat på.

Här har Heléne Löfvendahl beskrivit nötfrukosten på ett mycket bra och informativt sätt, med beskrivning av vilka nyttiga ämnen som finns i olika nötter och frön.

Många föredrar att blötlägga och sen ugnstorka sina nötter först för att göra dem ännu nyttigare, hur du går till väga kan du läsa här på Paleobloggen Under vårt tak.

Jag köper ekologiska nötter och äter dem naturella med smöret till morgonkaffet, ur en liten skål med en tesked. Tar en-två smörkuber och några nötter i varje tugga. Det smakar som att tugga på en grov smörgås.

Ibland strör jag även på en ekologisk kryddblandning, Morning Wellness från Spicemaster, det är både gott och riktigt nyttigt.

Kryddblandningen innehåller gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma. Gurkmeja och ingefära har en inflammationshämmande effekt.

Kanel verkar blodsockersänkande och kardemumman är bra för matsmältningen, så det är riktigt bra att få i sig lite av alla de här kryddorna varje dag.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Det tar tid att tugga i sig en hel deciliter nötter, mycket bra tuggmotion blir det och en mättnadskänsla som håller i sig upp emot 5-6 timmar för mig.

Ibland lägger jag till ett kokt ägg till frukosten så jag får i mig mer protein, när jag vet att det dröjer länge till lunch.

Det är även en perfekt liten måltid att ta med i en burk som färdkost på resor och utflykter.

Nötfrukost på Åland

Nötfrukost 1 port

10 g paranötter

10 g sötmandel

10 g hasselnötter

10 g valnötter

10 g cashewnötter

ca 25 g smör

Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber. Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över. Ät med en tesked och njut :)

Här får du en näringsberäkning på den här frukosten så du ser att den fungerar även om du äter strikt LCHF.

Energi kcal: 498,10 Energi kJ: 2083,85
Proteiner: 7,84 Fiber: 3,34
Kolhydrater: 6,61 Vatten: 6,32
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 48,96 Kolesterol: 64,00
E-mättade: 19,40 Mättade: 17,48
F-mättade: 9,26
Vitaminer:
A: 166,75 B1: 0,23
B2: 0,13 B3: 0,88
B6: 0,19 B9: 29,55
B12: 0,00 C: 0,40
D: 0,15 E: 6,71
Mineraler:
Fosfor: 230,00 Järn: 2,02
Kalcium: 81,30 Kalium: 287,25
Magnesium: 120,65 Natrium: 121,70
Selen: 6,03 Zink: 1,84
10Gram Valnötter
10Gram Hasselnötter
10Gram Paranötter
10Gram Sötmandel torkad
10Gram Cashewnötter
25Gram Smör 80% fett


Erbjudande från Great Earth i samband med bokköp!!

kampanj-gluten_och_mjolk-de_vita_gifterna-slapp_bok_3-michael_hakansson-gluten-celiaki_ny_from_1Ser på Mickes sida att 1-11 juni är det ett erbjudande om att köpa bok 3 och få Great Earth Super magnesium på köpet!

*Erbjudande 1! Just nu! Företaget Great Earth skickar med en ekonomiburk av Super Magnesium till alla köpare av bok 3 och gäller tom 11 juni 2014. Kosttillskottet skickas med boken.


 
För er som ännu inte läst någon bok av Michael Håkanson så kan man köpa alla tre böckerna också och få 3 burkar vitaminer från Great Earth!

*Erbjudande 2! Just nu! Företaget Great Earth skickar med 3 ekonomiburkar av kosttillskotten: Aktiverad C-vitaminSuper Magnesium och Vita-mineralen TNT till alla som köper bokpaketet med alla 3 böckerna och gäller tom den 11 juni 2014. Kosttillskotten skickas med böckerna.

 

Vill du kika närmare på dessa erbjudanden så klicka in på länken här KOSTKANALEN och läs om kanske de bästa böckerna på marknaden! Jag uppskattar dessa böcker enormt i alla fall. Tycker de är som uppslagsböcker och borde finnas i allas hem som är bara lite intresserade av hälsa!

Ps, i kommande nummer av 2000-talets vetenskap kommer det en stor recension av dessa böcker! ds.

 

Dr Björn Hammarskjöld om vitamin D3

DSC_0215Kostkunskap och Björn skriver:
Det kommer in fler och fler rapporter att de allra flesta av oss nordbor har brist på vitamin D3. Det kan ge en mängd sjukdomar som benskörhet, hypotyreos, depression, ökad infektionsbenägenhet och mycket annat. Det finns åtminstone ett par tusen reaktioner i kroppen som är beroende av vitamin D3.

 Det har tidigare visats att den fysiologiska nivån av vitamin D3 är minst 125 nmol/L. Under den nivån har mammors bröstmjölk för låg koncentration av vitamin D3 för att det ammade barnet ska få något vitamin D3 via bröstmjölken.

 Våra gamla klinkemlab har som ”optimal” nivå 75-250 nmol/L baserat på mätningar av ”normalbefolkning”, inte på fysiologiska kunskaper.

 Nu finns det sedan 2010 vetenskapligt bevisade möjlighet att snabbt få upp koncentrationen av vitamin D3 inom tre dagar

Viktig kunskap detta hur man kan få upp nivån snabbt om man vet eller tror sig ha brist.
Björn fortsätter:
Här visade man att friska unga hade en nivå av vitamin D3 på 40 nmol/L, det är en tredjedel av den lägsta fysiologiska nivån av vitamin D3.

 När de fick 600 000 IE vitamin D3 så steg nivån av vitamin D3 till knappt 200 nmol/L då man tog nytt prov efter tre dagar.

 En månad senare hade nivån sjunkit till 160 nmol/L och efter två månader hade nivån sjunkit till 107 nmol/L, under den fysiologiska nivån om 125 nmol/L.

 Nivåerna av kalcium, fosfat och magnesium hölls normala oavsett nivå av vitamin D3.

 Nivån av paratyroideahormon (PTH), som reglerar bentätheten i skelettet, sjönk från 6 pmol/L till omkring 4,4 pmol/L och den nivån höll i sig i minst tre månader.

Med andra ord det finns nu en bra och utvärderad metod att snabbt höja nivån av vitamin D3: Ät 600 000 IE (15 000 µg) som engångsdos och inom tre dagar har man uppnått mer än fysiologisk dos av vitamin D3. Underhåll sedan den nivån med att äta 50 000 IE (125 µg) vitamin D3 per vecka.

 Men hur får man fatt på vitamin D3 i denna mängd?

Enklast från USA, sök på nätet eller använd denna länk:http://www.applehealthfoods.net/shop/product_view.asp?id=1390292&StoreID=9468956e574944268dfc4c72b33a1b61&private_product=1

 Kostar 25 USD för 180 kapslar om 50 000 IE vitamin D3 + frakt ca 10 USD. Det blir drygt en krona per vecka.”

tillhör du dom som inte vill importera från USA utan gillar att handla hemma så är
Holistic ett bra D3 som finns i 5000IE
kapseln, det gör att man kan ta 1 st/dagen så kommer man rätt väl upp i dessa doser. Man kan ju också ta en eller två extra kapslar utöver de 7 i veckan  om man vill komma upp i exakt dessa mängder som artikeln beskriver.
Liten men viktig parantes som säger något:
mina uppmätta värden är 163 nmol/L och då äter jag ca 7000IE/dagen året runt.

Holistics har kokosmjöl!

DSC_0120Även Holistic har börjat med kokosmjöl! Holistic anser jag vara ett av de bättre företagen, som är noga med sina produkter.
Jag använder ju exempelvis deras Magnesium och deras 5000IE D vitamin. Med fördel använder jag också deras kokosolja, den är ljuvlig! Nu säljer bodystore 2 burkar för 318kr (ord pris 358 kr)

Nu har de alltså också börjat tillverka och sälja kokosmjöl. Detta mjöl har som så många andra en högre halt av kolhydrater närmare bestämt 17,8. Ekologiskt och Fairtraid är det också.
Här kan man finna det hos Shopping4 net

Eftersom man tidigare trodde att alla kokosmjöl med hög halt av kolhydrater var ”fel kokosmjöl”  så har det visat sig i många fall att så inte stämmer.
Nu har jag fått hem lite mjöl för att provbaka och se att även Holistics mjöl fungerar i vår bakning. Fortfarande så varnar jag för mjöl med ingen märkning eller högre än 20 gram, då vet man ej vad man får.

Här ser ni hur som beviset, fungerar utmärkt att baka med och smakar som det ska!
Så om ni ramlar på mjölet så vet ni nu att det funkar lika bra som de andra mjölen.

 

 

Sila mygg och svälja kameler…

250px-Camelus_bactrianusÄr väl ett bra uttryck i många fall?

De exempel jag brukar dra fram är ketchup, som av somliga avskyrs som pesten. I många fall får den vara exemplet för något riktigt dåligt, och detta bara för att den innehåller socker. Det finns en med endast 16 gram kolhydrater och då är den jämförbar med en riktigt mörk choklad typ 90%. (Numera finns ju det ketchup sötad med stevia.)

Lite märkligt blir det ju när man avskyr dylik ketchup men hur lätt som helst tycker att chokladmousse gjord på  200 gram 70% eller 85% choklad med ca 20-33 gram kolhydrater är helt ok! I synnerhet om man tänker sig att en sträng ketchup på en korv knappt ger utslag på en våg…
Snacka om att sila mygg och svälja kameler!

Härom dagen fick jag en kommentar till inlägget om mandelmjölets vara eller inte vara… och kommentatorn A skrev:
få tänker på att 100 gram ost  ungefär motsvarande 1 kilo mjölk, fler lchf-människor som sätter i sig flera hundra gram ost varje dag än som skulle få för sig att det är en bra idé att dricka flera liter mjölk varje dag. Finns ju även absurda recept med 5 dl grädde/portion . (förutom de eventuella risker med mjölkprotein som finns så är blir det ett problem med överdoseringen av kalcium det blir med den ofta förekommande magnesium och kaliumbristen många lchf-ätare får av det de äter – dessa måste vara dels i relativ balans, men kalciumöverdos har ju även andra risker som pekas mer på) ”

Här kan man också få sig en funderare, 100 gram ost hur många mumsar inte det lätt som en plätt var och varannan dag? Men skulle aldrig kunna tänka sig dricka mjölk. Visst silar man ibland mygg och sväljer kameler även här?

Vi får också ofta höra att omega 6 ska undvikas och det är helt rätt det är superviktigt, men även här silar man ibland myggen och sväljer kamelerna…
Då ofta bacon och oftast billig sådan= dåligt uppfödd och omega 6 stinn ätes i rikliga mängder varje dag. Medan man exempelvis ”varnar” för mandelmjölets rika halt på omega 6 och ät inte ofta mandelbröd.

Att överhuvudtaget äta ensidigt eller mycket av samma mat är inte bra, äta varierat så man får lite olika av både ”skräp och nyttigheter” i sig är nog det bästa.

Har du några bra exempel på andra myggor och kameler?

 

 

 

Fantastiska magnesium – översatt Weston Price artikel

Summer vegetables with garden shovel on white background“Vet du att de flesta av oss idag lider av allvarliga brister i kosten som inte kan åtgärdas förrän våra utarmade jordar får tillbaka sin rätta mineralbalans?”

Skriver Kostdemokrati i dag och det är Margareta Lundström som översatt denna fantastiskt viktiga artikel från Weston . A . Price Foundation.
LÄS VARJE STAVELSE I ARTIKELN!

Några uttdrag här nedan och  några kommentarer här och där från mig.

”Ett alarmerande faktum är att livsmedel (frukt, grönsaker, spannmål) på miljontals hektar mark inte längre innehåller tillräckligt av vissa mineraler, svälter oss, oavsett hur mycket av dem vi äter. Sanningen är att våra livsmedel varierar enormt i värde, och vissa av dem kan inte kallas föda.” Dessa varningens ord är från ett Senats dokument (USA) från år 1936!”

Jordens mineralbalans var ett ämne av allvarlig nationell angelägenhet för mer än sjuttio år sedan, och det underskottet har påverkar oss, samtidigt som det stadigt blivit sämre tillgång på magnesium, efter våra farföräldrars generation.

Magnesium och andra näringsämnen minskar eller förstörs helt i processen efter skörden; vid hanteringen, vid kylning, vid transporten och lagringen även om alla dessa steg sker på ”rätt sätt.” Genom att köpa produkterna och sedan lagra dem i flera dagar i eget kylskåp fortsätter förlusten av näringsämnen, antingen produkterna är från stormarknaden eller din lokala odlare.”
-Gräslig läsning, just så behandlar vi ju våra grödor.

”Fluor i dricksvatten binder till magnesium, vilket skapar ett nästan olöslig mineral-förening som deponeras i skelettet, som gör det skört och ökar risken för frakturer.”
- Flour i drickvattnet  och hur många borstar tänderna med flourtandkräm?

”Magnesium är ansvarigt för att omvandla vitamin D till den aktiva formen som gör att kalcium kan absorberas. ”
- Äter du relativt höga doser av vitamin D, ta då också ett magnesiumtillskott Bodystore/Holistic Magnesium eller Shopping4net/Holistic Magnesium.

”För en vanlig människa, är magnesiumtillskott ofarligt att experimentera med på egen hand, speciellt om du vet att du har symptom som kan relateras till magnesiumbrist eller är under extra stress och så vidare. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring, och det vanligaste tecknet på för mycket magnesium är lös avföring.”
-Där kom svaret på frågan om ”experimentera” med tillskott av magnesium.

”Dr Carolyn Dean rekommenderar att du tar din första dos tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen, dessa motsvarar de tillfällen när magnesium är lågt i kroppen. Är det bara en tillfällighet att dessa tillfällen av låg magnesiumhalt och låg energi också motsvarar kulturella ritualer som 11-kaffe och 3-kaffe?”
- Precis så gör jag tar halva dosen på morgonen och nästa sen eftermiddag/kväll. Jag tar 4 kapslar av Holistics.

I artikeln längre ner kan du se kostkällor till Magnesium. Är du osäker forska vidare själv!

Äter du helt mejerifritt bör man nog ta ett kalcium/magnesium tillskott istället, detta får man också forska vidare i själv.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Jordbruksverket vill ha köttskatt

IMAG0271-150x150Jordbruksverket går ut med att de vill ha en koldioxidskatt på kött, den verkar vara väldigt rak o platt den skatten för det är schabloner som ska räknas ut för ex nötkött, kyckling mfl då tar man tyvärr inte hänsyn till att nötkött kan produceras på olika sätt.
Det är tom så att gräsbeteskött främjar miljön. LCHF blir ju ofta anklagad för att vara en ”protein diet” vilket den i och för sig inte är, men  man måste med rätta ställa sig frågan om vi vill bidra till ett ohållbart sätt att producera kött eller om vi vill bidra till en brun revolution dvs föda upp djur hållbart som gör att miljön vi lämnar efter oss för framtiden är något vi kan vara stolta över…

Det finns en annan sida av detta mynt ”att beskatta kött” som turligt nog ses klart i alla fall av Lantbrukarnas riksförbund, de ser en stor risk med köttskatt. De skriver:
”En rak skatt innebär att köttet skulle beskattas lika, oavsett hur det är producerat, hur djuren har haft det, hur mycket klimatgaser som släppts ut och hur den biologiska mångfalden påverkats. Det innebär att kött från nedhuggen brasiliansk regnskog får samma skatt som svenskt hagmarkskött – trots att det brasilianska köttet ger 30 gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med det svenska. En sådan skatt gynnar köttet med den största miljöpåverkan, vilket jag inte tror är vad Jonas Paulsson eftersträvar. Det leder varken till att konsumtion eller produktion blir mer hållbar.”

och tar man med i beräkning vad Lierre Keith skriver i boken om Vegomyten så lär miljöförstöring endast öka om vi ska äta vegetabiliskt.
Betänker man då också att ”frukt och grönt” har urvattnats att man måste äta 4 morötter för att få vad en enda morot innehöll av magnesium på 40 -talet. Måste man äta mer än dubbelt så mycket mat för att få i sig vad kroppen behöver av näringsämnen så  får man ju räkna mer än dubbelt dessa grödors miljöpåverkan.

IMAG0272-150x150Är det då också så  som Lantbrukarnas riksförbund skriver i sina första rader att vi överkonsumerar godis mm , och är det så  att barn och unga får i sig 25% ( även vuxna hämtar 1 fjärdel av energiintaget från socker) av sitt energiintag från  socker i läsk, godis och andra onödiga produkter som gör de sjuka i förtid.

Blir det inte då så med en köttskatt att man ännu mer kommer handla det billiga och dåligt uppfödda köttet  och  man blir ännu mer hänvisad till ”andra onödiga produkter”.

Är det ändå inte viktigast att folk behåller en bra hälsa livet ut av bra och näringstät mat?

 

 

Bloggar etiketter: , ,