Tortillabröd/Wraps LCHF
Tortillabröd/Wraps LCHF
Källa: www.lchfgourmet.se
Portioner: 2-4 st

Ingredienser:
4 ägg
1 dl creme fraiiche
0,75 dl mandelmjöl
0,5 dl fiberhusk


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt creme fraiche, mandelmjöl och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Dela degen till 2 eller 4 bullar, beroende på hur många tortillas du vill ha. Lägg degen på ett oljat bakplåtspapper. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen. Tag av pappret och om det behövs så skär ut tortillan så den blir rund och fin.
6. Grädda i ca 15 minuter

Med tortillabrödet gör du wraps med din favoritfyllning!! Perfekt till alla som älskar Tacos.

Torsdag 1/3 är det lottdragning

av min signerade bakbok till 5 st vinnare bland de som gjort sig omaket att recensera min bok på Bokus och/eller Adlibris.

Det är fortfarande en chans att hinna skriva ner några rader om min bok och delta i utlottningen. Skriver du på båda ställena så deltar du med två lotter. Viktigt att maila mig på

kontakt  snabela mariannslchf.se

Berätta under vilket namn du skrivit och vart du lagt din recension.

Tusen tack till alla som gör mig denna tjänst!

 

 

LCHF och miljön
Bakboken hos Hannu på Kinnekulle!

Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!

Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!

Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!

För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar!  Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Bakboken hos Hannu på Kinnekulle!

Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!

Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!

Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!

För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar!  Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Följa LCHF-bakrecept hur viktigt är det?

Skulle säga att första gången man bakar något lchf-bakverk bör man följa ett recept till punkt och pricka.

Men för att ett bakverk ska bli som det är tänkt är det superviktigt att följa receptet och också ha rätta mjöler.

Jag läser mer och mer kommentarer på nätet, där man laborerar även med ursprungsreceptet och det blir fel och betygsätts efter misslyckandet.
Då har man ju egentligen betygsatt sitt eget experimenterande och det är ju trist för ursprungsreceptet som helhet.

Tillsätter man mer vätska i ett våffelrecepet  så blir det inga våfflor. Använder man saltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.

Så välj att alltid först baka efter receptet och därefter modifiera det till ens eget. För självklart är det så att alla har vi olika tycke och smak. Någon tycker ex att 0,5 dl kakao i kärleksmumsen är på tok för mycket oftast kan inte de äta en 90% choklad utan att tycka den är besk. Medans återigen andra tycker 0,5 dl kakao är utmärkt god chokladsmak och de kan oftast också äta en 90% choklad och tycka den är söt. Här handlar det om graden av att vara avsötad.

Ändrar man i recepten på mängd smör, ägg, annan vätska eller mjöl då är man inne och pillar i de viktigare delarna och får då också räkna med att det kan misslyckas. Då är det ju givetvis inte fel på ursprungsreceptet utan att ändringarna blev fel.

Detta är bara en liten förklaring för alla er som stöter på kommentarer på nätet och då eventuellt felaktiga betyg på recept på de olika receptsajter som finns.

Kram från Mariann och alla önskas också en trevlig bakhelg!

 

Bloggar etiketter: ,

Varför LCHF är provocerande

Jag har funderat en del kring varför LCHF kan vara provocerande för människor. Det hänger ihop med att fett och tjockisar inte skall gå ihop, fett blir man fet av punkt! När då tjockisar käkar kött med extra bea, eller käkar feta ostar ser det vulgärt ut, eftersom vi lärt oss att det är fel! Det sticker i ögonen på folk att jag som en gång nästan vägde 140 pannor, faktiskt har tappat snart 45 kg genom att äta fett. Det går inte ihop helt enkelt. Tjockisar skall inte äta fett! Fet mat är ju god!

Tjockisar ska bestraffas för hur de ser ut, vi tjockisar har ingen karaktär, utan vi ligger bara på sofflocket och trycker i oss fett. Fast det funkar inte riktigt så. Jag tror det är provocerande och se att någon faktiskt lyckas, att det triggar igång ens egna tillkortakommanden, och vi som människor måste ju ha någon att se ner på och tycka illa om, ofta blir det tjockisar. Men guess what? Det funkar :-)

Jag har aldrig varit mer hälsosam i hela mitt liv, och nu till lunch käkade jag tzatziki med fullfet creme fraiche, två fetaostfyllda färsbiffar och lite goudaost. Det skall inte vara möjligt att gå ner i vikt på att äta det här! Men det är det! Jag har inte vägt såhär lite sen jag var 17 år. Så något rätt gör jag ju uppenbarligen. Våga släpp fettskräcken, och ge LCHF en chans, det är mitt tips till dig!

Carin

LCHF recept för Semlor

2,4 g kolhydrater per semla. De är sjukt goda! ( OBS! Man kan ta bara mandelmjöl om man vill, och strunta i kokosnötsmjölet).

LCHF Semlor
Portioner: 6 st

Ingredienser
4 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
Sukrin
Grädde

Gör så här
Vispa äggen fluffigt, ner med mjölen och sockra upp efter behov. Ha i kardemumma. Gör runda bollar och skjuss in i ugnen längst ner på 175 grader i ca 15 minuter.
Mandelmassan; 1 dl mandelmjöl en skvätt grädde och lite sukrin. Blanda upp till rätt konstistens.

Vispa grädden och ha ev ner lite vaniljpulver. Montera ihop semlorna, och NJUT!

LCHF recept för Fisksoppa

Njut av den här fisksoppan! För dig som gillar fisk och LCHF.

LCHF Fisksoppa
Portioner: 4

Ingredienser
4 dl vispgrädde
300 g färsk lax
400 g räkor
4 stora champinjoner
50 g smör
1/2 knipplök
1 knippe dill
1 knippe persilja
1/2 Citron
Kryddor
Ev. fiskfond (går lätt att göra egen genom att koka ner räkskal och laxrens med torrt vitt vin och låta reducera i några omgångar och sen är det bara att frysa in i ispåsar)

Gör så här
Skiva svampen och hacka ner löken. Skala räkorna. Släng ner smöret i kastrullen och låt smälta.Ner med svampen och löken och fräs ytterst lätt, knappt stekyta. Ner med valfria kryddor, citron och fiskfond. Ner med grädden och koka upp. Släng ner laxen, dillen och persiljan, och sänk värmen. Låt koka i 10 minuter på svag värme.Smaka av och krydda efter behov. Lägg upp och garnera med räkor och liten fin dillkvist. Ät och njut!

LCHF recept för Fiskpinnar

Ett enkelt och gott recept för Fiskpinnar á LCHF.

LCHF Fiskpinnar
Portioner: 4

Ingredienser
200 g Torskfilé
1 uppvispat ägg
25 g pofiber
Kryddor

Gör så här
Ta torskfilén och dela i ”pinnar”. Doppa i uppvispat ägg och sedan i pofiber. Stek i smör några minuter. Kryddor kan man lägga antingen i ägget eller pofibern. Servera med blomkålsmos och någon kall röra eller ha som mellanmål. Hur bra som helst. Enkelt och gott!