Oreo fudge

oreofudge
Dags för lite julgodis igen! :-P  Idag kör vi en julgodisutmaning Jenny och jag. Jenny driver ”Jennys matblogg” och den har ni säkert besök tidigare, annars är det hög tid! Vi gillar bägge enkla och goda recept som alla kan göra så vårt samarbete här går hand i hand med våra egna visioner. Krångla inte till det! ;-) Vi har ju haft lite utmaningar tidigare så nu kör vi igen. Jennys recept hittar du längst ner i inlägget.

Detta godis med oreokakor tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop sen ska det stelna ett par timmar. Ruskigt gott och verkligen något för den sötsugne för det är väldigt sött så skär små tärningar! ;-)  Med bara 4 ingredienser blir det här snabbt en favorit. Man kan naturligtvis smaksätta fudgen med annat än oreokakor, grunden är vit eller mörk choklad och en burk kondenserad mjölk sen är det bara fantasin som sätter stop.

Det här behöver du : 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.

Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.

När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

godis_oreo_kondenserad_mjölk
Ingredienserna.

oreo_godis_fudge
Ska erkänna att jag faktiskt aldrig ätit en oreokaka tidigare, men dom var goda! :-P

oreo_fudge_julgodis_kondenserad_mjölk
Grovt hackade ska de röras ner i smeten.

julgodis_kondenserad_mjölk_oreokakor
Det är viktigt att smeten inte blir för varm så den bränner chokladen så håll mediumtemperatur på plattan och dra ifrån ibland och bara rör.

julgodis_med_kondenserad_mjölk
Smeten blir härligt glansig och tjock när allt smält ihop.

fudge_oreokakor
Häll allt i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåp ett par timmar.

oreo_fudge
Skär upp i tärningar.

oreo_fudge_julgodis_recept

polkabräck
Nu till Jennys julgodis. Vad sägs om detta polkabräck med vit och mörk choklad? Ser riktigt gott och juligt ut dessutom. För recept, klicka här >>
Nästa onsdag får ni återigen hålla utkik då återkommer vi med nya spännande recept på julgodis.:-P

Ost och skinkpaj med vitlöksdressing

paj_ost_skinka
Hej alla fina bloggläsare! Hur har ni det i adventstider? Planerar ni julen för fullt och kokar julgodis och köper julklappar eller har ni is i magen ett tag till? Jag är helt klar med mina inköp av julklapparna, ska bara fixa till lite smått o gott som också ska med men i övrigt helt färdig. :-P

Vi har tjuvstartat julen en hel del här hemma, både med julgodis, klappar och julmat faktiskt. Så fort julskinkorna kom ut i butik köpte jag hem en färdigkokt. Det är ju så förbenat gott den där allra första smakbiten till tunnbrödsblöta (tunnbröd doppad i kokt mjölk med en smörklick till) Recept HÄR >>
Den kombinationen kan jag inte vara utan och är nog den jag längtar mest efter i till just julskinkan.

Ett annat tips med julskinka som blir över, (man kan ju inte äta tunnbrödsblöta varje dag) ;-) är att strimla den och använda till pajer, pizza, skink och purjolåda, smörgåspålägg etc. Just här tog jag sista biten och svängde ihop en mycket enkelt ost och skinkpaj.

Till matpaj tycker jag att en kall sås eller dressing är ett måste vid sidan om salladen, jag har väldigt svårt för att släppa såser som ni vet så även här gör sig en sådan grymt bra. En kall, snabbt ihopvispad dressing av creme fraiche o vitlök och en gnutta honung är som pricken över i:et till alla slags matpajer. Ni måste bara prova om ni inte gjort det innan! :-P

Världens godaste vitlöksdressing till paj : 
1 burk creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Flingsalt o malen vitpeppar

Grundrecept pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna, eller stansa ut rundlar till minipajer. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

Det här behöver du :
1 sats pajdeg

200 gram strimlad julskinka el. rökt skinka
3 ägg
2 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR :
Förgrädda pajskalet ca 8-10 min i 200 grader. Skär skinkan i strimlor och lägg ner i pajen. Toppa med riven ost.Vispa ihop ägg och gräddmjölk och slå över pajen. Strö över chiliflakes. och grädda ca 20-30 min tills pajen fått fin färg i 200 grader.

ost_skinkpaj_hjärtanform
Redo för ugnen.

julskinka_paj_recept
Färdiggräddad efter ca 30 min i 200 grader.

skinkpaj_ost_recept
Smaklig paj, godare än godast med denna kalla vitlöksdressing! ;-)

En egen juicefabrik hemma!

juice_recept_ingefära_äpple_apelsin
Det är en grymt god investering, en vitamin-maskin, en helt egen juicefabrik eller kort och gott en råsaftcentrifug. Har du en står intryckt i nåt skafferi? Ta fram den! Har du ingen? Önska i julklapp eller gå genast och köp en! :-P

Jag fick min av mamma när jag fyllde år. Har längtat efter en sån länge efter att sett Helena’s alla härliga bilder på nygjord juice av mandariner, päron, melon, blodapelsin och citrus av alla de slag! Jag är en ”juice-lover”, framförallt apelsinjuice med mycket fruktkött men alla andra härliga mixer med morot, tomat, druvor och bär… Det är himmelriket att ha en egen juciemaskin.

De allra första jag provade var äpple och kiwi – guuuudagott! Och igår gjorde jag en mix med äpple, apelsin och färsk ingefära, en morot ska alltid vara med säger Helena, jag tog tre… Det ger en fin sötma. ;-)  

Nu väntar jag bara på att trälådorna med clementiner ska komma ut i butikerna så ska här göras godaste jul-juicen med lite mustiga kryddor också!

2 liter juice
Det här behöver du : 
6 apelsiner
6 äpplen
3 morötter
3 tummar färsk ingefära

GÖR SÅHÄR : 
Skala apelsinerna. Klyfta hela äpplen med skal och kärnhus. Skölj morötterna och skala den mängd ingefära du vill ha. Ner i maskinen. Juicen är klar!

BRA-ATT-VETA-TIPS : 

  • Låt juicen stå en stund i en större karaff så sjunker fruktköttet till botten och du kan hälla upp juice utan fruktkött om så önskas.
  • Skaka om juicen om du vill ha med fruktköttet när du häller upp i glas.
  • När juicen stått en stund kan du ta bort skummet på ytan.
  •  ca 2-3 dagars hållbar i kylskåp.
  • Går bra att frysa.

jucie_hemmagjord_recept_råsaftcentrifug_färskpressat
Massa saftiga apelsiner, äpplen, morot och ingefära.

juice_recept_äpple_kiwi
Här är den första juicen jag gjorde med äpple och kiwi. Maskinen jag har heter OBH Nordica prestige juice extractor.

Matcha och vit chokladmousse tårta
Hittade en så snygg tårta på pinterest som jag gärna velat testa. Orginalreceptet är från en japansk blogg men jag har översatt med hjälp av Google och mina kunskaper inom bakning (Google som vi vet översätter ibland lite tokigt)
 
 
Finns steg-för-steg bilder på japanska sidan som kanske kan vara till lite nytta.
 


Matcha och vit chokladmousse tårta.
Botten
 
Mjöl 50g
Bakpulver 1/2 tsk
Matchapulver 6g
Ägg 2 st
Socker 40g
Mjölk 30g
Smör 20g
Vit chokladmousse
Grädde 150ml
Vit choklad 90g
Äggvita 2 st
Mjölk 0,5 dl
Gelatin 2 blad
Matcha mousse
Grädde 100ml
Matchapulver 8g
Äggula 2 st
Socker 20g
Mjölk 0,8 dl
Gelatin 1 blad
(För upplösning av det pulveriserade gröna teet)
Varmvatten 2 msk
Botten
Fodra en form 20 cm med bakplåtspapper
Sikta ihop mjöl och pulveriserat grönt te 2-3 gånger.
Vispa socker och ägg över vattenbad, det är färdigvispat när smeten är 37 °c det går snabbt.
Vispa kallt tills du kan göra synliga ränder i smeten.
Vänd försiktigt ner siktat mjöl och te, och blanda med gummi spatel
Värm mjölk och smör i en värmebeständig behållare, värm i 30 sekunder intervall, tills smöret är smält
Vänd ner i mjölblandningen
Häll ner smeten försiktigt i den förberedda formen.
Grädda 17-20 minuter i ugnen på 170 grader. Den är klar när provsticka kommer ut torr.
För att förhindra krympning  av botten tappa en gång formen från en höjd på 20cm. Ta bort bakplåtspappret.
Låt svalna helt.
När den svalnat helt skär bort kanten så att den passar en något mindre form med avtagbar kant (eller skippa detta och använda botten som den är i samma form du bakade den i)
Lägg i en passande tårtform försedd med plastremsor.
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatin i vatten.
Vispa äggvitorna till skum
Vispa 250 ml grädde
Ta undan 100 gr (till Matchamoussen) i en skål, låt stå i kylen
Värm mjölken i en kastrull, ta bort från värmen tillsätt vit choklad och låt smälta.
Blanda ner gelatinet.
Blanda ned 150 gr vispad grädde.
Vänd ner de vispade äggvitorna.
Häll över matcha botten och ställ i kylskåp.
Matcha mousse
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker i en bunke.
Häll 2 msk vatten i en skål över vattenbad, tillsätt mjölk och matchapulver och rör runt tills det har lösts upp.
Tillsätt gelatin och låt smälta.
Blanda ner i äggula och sockersmeten
Vänd ner de 100 gr vispade grädden från kylen.
Häll över den vita chokladmoussen och jämna till. Låt stå minst 2 timmar.
När moussen stelnat sikta över matchapulver med en tesil.
Då tårtan skall tas ur formen går det lättare om man använder en varm trasa eller handduk runt kanten
Dekorera efter behag, jag gjord vit/gröna små solfjädrar i modelleringschoklad och en spritsad gräddklick.
 
Det blev delade meningar om smaken, den smakar grönt te helt klart så gillar man inte te och lite bitter smak så är detta inte tårtan man ger sig på. Jag gillade den då jag inte gillar översöta bakverk och så ser den ju så snygg ut :)
 
Smörgåsbakelse med ost och skinka

smörgåsbakelse_ost_skinka_ägg
Av lite kan man göra mycket och av kylskåpsrester kan man göra ännu mer! :-P
Några slattar pålägg, lite frukt och grönt och en nypa fantasi så kan du svänga ihop goda smörgåsbakelser av de lilla du har. Gott en fredagkväll eller varför inte tillsammans med nån du vill krypa upp i soffhörnet med. ;-)

Det här behöver du : 
16 skivor franskbröd
1½ dl vispgrädde
2 msk majonäs
2 kokta ägg + 4 till garnering
2 msk mjukost
200 gram rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
1 msk leverpastej
½ msk bostongurka
16 skivor ost

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden lös och rör ihop med majonäs. Salta och peppra och smaka av.
Förbered de tre lagernas fyllning, en skål till varje. Kokta, mosade ägg och mjukost. Leverpastej, bostongurka och lite av grundröran. Finskuren skinka och mandariner samt lite av grundröran där också.
Kantskär bröden och bred varje skiva med bregott. Lägg på fyllning, lager efter lager. Avsluta med grundröran runtom på alla fyra bakelser. Garnera.

Fyllningen har jag gjort i tre lager :

  1. Ägg + mjukost + salt & peppar
  2. Skinka + 2 msk konserverade mandariner
  3. Leverpastej + bostongurka + grundröra

Garnering :
Grundröra runtom.
Ostskivor på sidorna
Rökt skinka
4 kokta ägg
Plommontomater
Vindruvor
Mandariner
Gurka

20131025-155620.jpg

smörgåstårtebakelse_smörgåstårta_bakelse

smörgåsbakelse

LCHF Svamp- och zucchinipytt

En väldigt enkel rätt att tillaga. Kan oftast göra av överblivna ingredienser du redan har i kylskåpet.

Så här gör du

1. Skär zucchinin i tärningar
2. Borsta av champinjonerna och skär dem i mindre bitar
3. Fräs champinjonerna och löken en stund, pressa i vitlöksklyftorna och lägg sedan i zucchinin.
4. Smaka av med salt och peppar och klipp persilja över pytten innan den serveras.

Kladdkaka – utan krusiduller

kladdkaka
Den är väldigt bortglömd här hemma måste jag erkänna, och inte heller så ofta jag gör en ren, klassisk kladdkaka utan krånglar ofta till det med extra choklad, nötter eller annan topping men här är den – den absolut godaste, enkla, snabba röra-ihop-i-kastrull-kladdkakan!

Dom här bitarna hade jag i frysen och det är faktiskt de goooodaste när dom är lite halvtinad och extra hårda och sega. Fluffigt vispad grädde och några physalis… Så gott, gott, gott! :-P

Det här behöver du : 
150 gram smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
3 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner socker, kakao, vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning och sist av allt vetemjölet. Häll smeten i en smord rund form ca 24cm i diam. (gärna med löstagbar kant) Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min i 175 grader. Ta ut kakan och täck med plastfolie och låt svalna i kylskåpet eller om du har ett kallt uterum/matkällare.

 

 

Dags för beställning av opastöriserat gräsbetes smör igen!

ovikenVem vill hänga på min beställning av opastöriserat gräsbetes smör från Ovikens ost – Jämtland?

Detta är nu tredje gången jag besäller några kilo smör både osaltat och saltat smör till Borås.

Här av dig om du vill hänga på man kan köpa så lite som runt 0,5 kilo.
Skicka ett mail via kontakt-formuläret så hamnar du i min inbox!
Namn, faktura adress och hur mycket smör vill du ha och också av vilken sort, osaltat eller saltat eller båda.

Jag tror vi kan få fram smör till nästa helg (5-6/10), det beror lite på hur snabbt vi kan få in beställningen.

Tänker mig att den lämnas in på torsdag från mig, hela listan.

Frakten på ca 200 kr delas upp alla som beställer och var och en får sin faktura via mail.

Smöret hämtas sedan hos mig (Borås) och jag kommer förvara det i kylskåp om det tar någon dag innan du kan hämta det.
Förvaras i frys upp till 4 månader och i kyl är hållbarheten 4 veckor.

Tortellini med pesto och zucchini i ostsås

tortellini_pesto_ostsås_valnötter
När jag köper hem tortellini så ser det så vansinnigt gott ut i förpackningen så dom hoppar nästan ner i vagnen av sig själv och jag tänker alltid – det blir en perfekt middag nån dag i veckan.

Sen tänker jag inte mer förrän det är dags och jag tar fram paketen ur kylen med dom ljuvliga små knytena. Å där får jag lite hjärnsläpp…. OFTA! Ibland är det galet svårt att komma på nåt nytt med just tortellini tycker jag förutom den klassiska ostsåsen eller i tomatsås.

Hur tillagar du din favorit med tortellini? Fyll på med tips om du har.

Här blev jag i alla fall väldigt nöjd då jag lyckades skaka fram en bit zucchini, en lök, en ask philadelphiaost och en burk pesto ur kylskåpet. Kombinationen med tortellinin blev strålande god – lycklig, lycklig!! :-P Prova detta, jag lovar det kommer bli en favorit! Glöm inte strössla lite valnötter före servering för extra ”crunch”. ;-)

4-6 port
Det här behöver du :
2 förp färsk tortellini
1 gul lök
½ zucchini
4 msk grön pesto
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar
En skvätt pastavatten

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka löken och fräs på i het panna med lite olja eller smör. Låt den mjukna. Tillsätt zucchini i mindre bitar och vänd runt. Rör ner pesto och philadelphiaost och sänk värmen.

Koka upp saltat vatten till tortellinin och koka den enl. förpackningen.

 

Låt såsen koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite av pastavattnet om såsen blir för tjock eller du vill ha MER sås! ;-)

Vänd ner tortellinin i såsen och toppa med valnötter om du vill.

tortellini_ostsås_pesto_zucchini
Redo att börja! ;-)

pestosås_zucchini_pasta_tortellini
Härliga ingredienser till såsen med lök, zucchini, pesto och philadelphiaost.

ostsås_pesto_tortellini
Ostsåsen har kokat ihop och färdig att blandas med pastan.

färsk_tortellini
Färsk tortellini med prosciutto, tar inte många minuter att koka. Vänd sedan ner i såsen.

tortellini_pesto_ostsås
Strö över lite valnötter före servering – ät och njut och a en trevlig fredag allihopa! :-P

Speculoos cookies med Dulche de Leche


1,2 dl socker
1,2 dl farinsocker
115 gr rumstempererat smör
1 stor ägg
3 tsk Speculooskrydda
3,9 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Dulche de Leche för bakning
 
 
Ugn:200°c

 
I en stor skål kombinera socker, farinsocker, smör ,ägg och krydda.
Vispa ihop tills väl blandat.
Tillsätt mjöl och bakpulver. Rör ihop väl.
Dela upp degen i 24 delar och gör platta små rundlar.
 
Placera en tsk Dulche de Leche på varje och knip ihop degen så att den täcker all Dulche de Leche.
Eller för en enklare variant, rulla bollar , gör en liten grop och fyll den med Dulche de Leche.
Rulla till runda bollar och låt ligga i kylskåp ca 30 minuter.
 
Baka i ca 8-10 minuter.

Speculoos kommer från Holland och påminner om pepparkakskrydda.

http://www.strosselannat.se/ovrigt-2/funcakes-speculoos-spice-40g.html